round image on layout top

Zara, Calvin Klein i Levi’s prodaju odjeću koja sadrži opasne kemikalije

21. studenog 2012. by urednik divider image
Zara-Calvin-Klein-i-Levi-s-prodaju-odjecu-koja-sadrzi-opasne-kemikalije_ca_large

Dvije trećine od 141 uzorka sadržavale su nonilfenol etoksilate ( NPE), četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata te su tragovi kancerogenih amina koji nastaju korištenjem azo-boja nađeni u dva Zarina proizvoda

Ekološka organizacija Greenpeace provela je istragu te otkrila vezu između brojnih tvornica odjeće i zagađenja vode. Istražila je naime 20 svjetskih modnih brendova, testiravši 141 odjevni predmet koji prodaju vodeće modne marke, kao što su Zara, kineski Metersbonwe, Calvin Klein i Levi’s.

Svi su proizvodi testirani na nonilfenol etoksilate (NPE) koji škode hormonalnom sustavu, neki su primjerci odjeće testirani na ftalate koji su opasni za reproduktivne organe, te na kancerogene amine iz tzv. azo-boja.

Riječ je o kemikalijama koje su štetne kako za ljudsko zdravlje tako i za okoliš.

Testiranje je pokazalo da su barem neki proizvodi svih tih marki sadržavali opasne kemikalije. Dvije trećine od 141 uzorka sadržavale su nonilfenol etoksilate ( NPE), četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata te su tragovi kancerogenih amina koji nastaju korištenjem azo-boja nađeni u dva Zarina proizvoda.

Greenpeace je zatim zatražio od tih tvrtki da prekinu tretiranje tkanina opasnim kemikalijama i njihovo ispuštanje u okoliš. Najbolji način da se to učini je njihova zamjena sigurnijim alternativama, poručili su aktivisti Greenpeacea te zatražili da tvrtke budu transparentne i objave što sve njihovi dobavljači ispuštaju u okoliš iz svojih postrojenja.

Već je sedam velikih svjetskih brendova – Puma, Nike, Adidas, H&M, M&S, C&A and Li-Ning – odlučilo ekološki unaprijediti način proizvodnje odjeće, zato što su potrošači i ekološki aktivisti to tražili, tvrde u Greenpeaceu.

No tvrtke poput Zare ignoriraju pozive na promjenu, upozorava Greenpeace. “Pozovimo Zaru na detoksikaciju mode. Ne želimo opasne kemikalije u našoj odjeći niti u našim rijekama”, poručuju ekološki aktivisti.

Izvor: Novi listZdravko i Zoran Mamić...

Zagreb, 2.7.2015. - Nogometni klub Dinamo izvijestio je u èetvrtak da policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) istražuje izvršnog predsjednika tog kluba Zdravka Mamiæa i trenera Zorana Mamiæa. Na arhivskoj fotografiji od 18.08.2011. godine Zdravko i Zoran Mamiæ na izlazu iz policijske postaje u Heinzelovoj ulicu u Zagrebu.
foto HINA / Denis CERIÆ / mm

IZ DINAMA su poslali priopćenje u kojemu su najavili da se braća Mamić...

read more

Mamić učio od...

Zagreb, 21.10.2013 - Sveèano otvorenje hotela Dinamo i obilazak preureðenog pomoænog igališta Hitrec-Kacian i ureðenih prostorija ispod južne tribine stadiona u maksimiru. Na slici Zdravko Mamiæ.
foto FaH/ Denis CERIÆ /dc

“SVAKOME pametnom jasno je o čemu se tu radi!”. Tu, gotovo istu,...

read more

Zbog zatvaranja banaka u...

epa04816386 A woman walks past graffiti reading 'IMF Go Home, Cut the Debt', in central Athens, Greece, 24 June 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras is set to conduct yet another round of crisis talks with representatives of the country's creditors, ahead of a crucial meeting of eurozone finance ministers where all sides hope a solution can be found to save the country from bankruptcy.  EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

ZATIŠJE pred oluju, tako bi se mogla opisati situacija na tržištu obveznica...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2015 Barrus d.o.o. Zadar