round image on layout top

Zara, Calvin Klein i Levi’s prodaju odjeću koja sadrži opasne kemikalije

21. studenog 2012. by urednik divider image
Zara-Calvin-Klein-i-Levi-s-prodaju-odjecu-koja-sadrzi-opasne-kemikalije_ca_large

Dvije trećine od 141 uzorka sadržavale su nonilfenol etoksilate ( NPE), četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata te su tragovi kancerogenih amina koji nastaju korištenjem azo-boja nađeni u dva Zarina proizvoda

Ekološka organizacija Greenpeace provela je istragu te otkrila vezu između brojnih tvornica odjeće i zagađenja vode. Istražila je naime 20 svjetskih modnih brendova, testiravši 141 odjevni predmet koji prodaju vodeće modne marke, kao što su Zara, kineski Metersbonwe, Calvin Klein i Levi’s.

Svi su proizvodi testirani na nonilfenol etoksilate (NPE) koji škode hormonalnom sustavu, neki su primjerci odjeće testirani na ftalate koji su opasni za reproduktivne organe, te na kancerogene amine iz tzv. azo-boja.

Riječ je o kemikalijama koje su štetne kako za ljudsko zdravlje tako i za okoliš.

Testiranje je pokazalo da su barem neki proizvodi svih tih marki sadržavali opasne kemikalije. Dvije trećine od 141 uzorka sadržavale su nonilfenol etoksilate ( NPE), četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata te su tragovi kancerogenih amina koji nastaju korištenjem azo-boja nađeni u dva Zarina proizvoda.

Greenpeace je zatim zatražio od tih tvrtki da prekinu tretiranje tkanina opasnim kemikalijama i njihovo ispuštanje u okoliš. Najbolji način da se to učini je njihova zamjena sigurnijim alternativama, poručili su aktivisti Greenpeacea te zatražili da tvrtke budu transparentne i objave što sve njihovi dobavljači ispuštaju u okoliš iz svojih postrojenja.

Već je sedam velikih svjetskih brendova – Puma, Nike, Adidas, H&M, M&S, C&A and Li-Ning – odlučilo ekološki unaprijediti način proizvodnje odjeće, zato što su potrošači i ekološki aktivisti to tražili, tvrde u Greenpeaceu.

No tvrtke poput Zare ignoriraju pozive na promjenu, upozorava Greenpeace. “Pozovimo Zaru na detoksikaciju mode. Ne želimo opasne kemikalije u našoj odjeći niti u našim rijekama”, poručuju ekološki aktivisti.

Izvor: Novi listUšle u kuću u...

lopovi-srbija-dzeparos-srbi-nemaju-para-prayni-novcanik-1387880677-65955-530x398

Policijski službenici II Policijske postaje Zadar dovršili su...

read more

TEŠKA PROMETNA NESREĆA...

17.07.2015., Pirovac - U teskoj prometnoj nesreci koja se dogodila na autocesti Zagreb-Split, u smjeru Splita, kod cvora Pirovac, jedna je osoba ozlijedjena. U prometnoj nesreci sudjalovala su tri vozila te kamp prikolica koja je unistena do neprepoznatljivosti. Prometna policija obavlja ocevid na mjestu nesrece. 
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jutros oko 6 sati, na Viru, dogodila se teška prometna nesreća u kojoj su...

read more

NASTAVAK PROCESA STANKU...

zrilic-protiv-zrilica-zupan-i-dozupan-su-se-posvaali-504x335-20100624-20101019014238-312723

Više od četiri sata svjedočila su četiri svjedoka u nastavku suđenja...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2015 Barrus d.o.o. Zadar