fbpx

“Malo kome je potreban podsjetnik na kaos kojeg je Kalmeta iza sebe ostavio u HAC-u, HC-u i HŽ-u”

“Hrvatska  je opet poplavila”, trijumfalno je uskliknuo šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Koji valjda smatra da je poplava dobra stvar.

Jer upravo to smo na ovim izborima dobili – poplavu klijentelizma i potvrdu da se kriminal i korupcija ipak isplate. Izborna mapa možda jeste pretežno plava, ali Hrvatska bi dan nakon lokalnih izbora trebala biti crvena. Od srama.

Izborni legitimitet na “izborima za miss Texas” dobili su, naime, razni likovi čija imena su konzumentima medija dobro poznata. Prvenstveno po tome što se uz njih najčešće veže ključna riječ “afera”.

HDZ

Već u prvom krugu gradonačelnike su dobili Velika Gorica i Virovitica. Dražena Barišića (HDZ) optužuje se da je u aferi “Tržni centar” pogodovao lokalnom tajkunu Željku Žužiću. Ivica Kirin (HDZ) svojedobno je bio duboko uvezan u aferu Fimi-media, da bi od optuženika na kraju ipak postao svjedok.

Pobjede još dvojice HDZ-ovaca čija se imena češće vežu uz korupcijske afere nego uz politiku izvjesna je u drugom krugu. Božidar Kalmeta postat će gradonačelnik Zadra, a Damir Jelić gradonačelnik Karlovca. Malo kome je potreban podsjetnik na kaos kojeg je Kalmeta iza sebe ostavio u HAC-u, HC-u i HŽ-u. Jelića se, pak, učestalo povezuje s muljažama oko zemljišta u Karlovcu.

HDSSB

Gradonačelnička utrka u Osijeku i dalje je otvorena, ali izgledno je da će pobjeda pripasti HDSSB-ovom kandidatu Krešimiru Bubalu. Vlast u jednom od najvećih hrvatskih gradova pripada stranci koju iz zatvora vodi osuđeni ratni zločinac. Štoviše, članovi te iste stranke Branimira Glavaša su od pravosuđa namjeravali spasiti pokušajem podmićivanje sudaca Vrhovnog suda. Ni to nije bilo dovoljno da ih osječki birači kazne.

IDS

Veliku pobjedu u Istri odnio je IDS predvođen predsjednikom stranke Ivanom Jakovčićem. Tumači se to kao velika Jakovčićeva pobjeda u srazu sa Zoranom Milanovićem. Što je faktički doista točno. Zaboravlja se pritom da su i Jakovčića pratili napisi o povezanost s korupcijskim aferama. Štoviše, s majkom svih afera – Hypo bankom.

SDP

Svog konja za trku ima i SDP. Gradonačelnik Požege u drugom krugu najvjerojatnije će opet postati Zdravko Ronko, koji Požegom suvereno vlada već godinama. Svako toliko se i Ronkovo ime spominje u kontekstu ove ili one afere, ali ništa, naravno, nikad nije dokazano. Čist je izašao i iz priče oko Kamen Ingrada, kada je u zatvoru završio Ronkov navodni politički patron Vlado Zec.

HNS

Niti jedan pregled lokalnih političara “umočenih” u korupcijske afere ne bi bio potpun bez predstavnika HNS-a. Dotaknimo se stoga i Andra Vlahušića, koji će se u drugom krugu u Dubrovniku za gradonačelnički mandat boriti protiv HDZ-ovca Tea Andrića. Protiv Vlahušića postoji čak i nepravomoćna presuda zbog korupcije. No, čak i usprkos tome, u Dubrovniku je pokupio najveći broj glasova.

Milan Bandić

A zatim je tu Milan Bandić. Novi/stari gradonačelnik Zagreba u DORH-u bi vjerojatno trebao imati vlastitu arhivu, s obzirom koliko navodnih kaznenih prijava protiv njega postoji i s koliko ga se afera povezivalo. Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, Bandića, međutim, nikad nije procesuirao. I u trenutku izborne pobjede u Zagrebu Bandić je još jednom bacio DORH-u rukavicu u lice, pozvavši “institucije da rade svoj posao”, da ga napokon zatvore ukoliko protiv njega postoje bilo kakvi dokazi.

Izvor: index.hr