round image on layout top

Nakon “paklenog” ljeta, pred nama je i iznadprosječno topla jesen

2. rujna 2013. by urednik divider image

Nakon vrlo toplog, u mnogim dijelovima Hrvatske i ekstremnog toplog srpnja, i kolovoz je zaslužio takvu ocjenu klimatologa, a prema prognozama i rujan će, vrlo vjerojatno, biti iznadprosječno topao, piše Zoran Vakula za HRT te Lidija Fuštar i Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema trenutačno dostupnim podacima, koje će klimatolozi DHMZ-a sljedećih dana još provjeriti, odstupanje srednje mjesečne temperature zraka od prosječne kolovoške na meteorološkim postajama na Jadranu bilo je većinom od 1,5 do 2,5 stupnjeva, u Rijeci i Split Marjanu čak i malo više, a u kontinentalnom području uglavnom od 2 do 3 stupnja, u Slavonskom Brodu, Gospiću, Zagrebu, i u Maksimiru i na Griču, kao na Pargu, i više od 3 stupnja.

U Maksimiru ovogodišnji 8. mjesec u godini dijeli 8. mjesto na listi najtoplijih od 1949. godine, a na Griču čak od 1862. godine! Najtopliji je i dalje onaj iz 2003. godine, a u posljednjih 10 kolovoza topliji od ovogodišnjeg bili su samo prošle i pretprošle godine.

Pritom su se ove godine dogodile i neke zanimljivosti, primjerice:

– 8. kolovoza u Maksimiru je srednja dnevna temperatura zraka bila 31,7°C, kao nikada do sada u povijesti mjerenja;

– 4. kolovoza na postaji Split Marjan srednja dnevna temperatura zraka bila je 33,2°C, što je 2. najviša u povijesti, odmah iza rekordnih 34,2°C, od 5. srpnja 1950.;

– novi rekordi u najvišoj dnevnoj temperaturi zraka izmjerenoj u kolovozu su, između ostalih, u Ogulinu, Rabu, Rijeci, Senju, te na Pargu i Zavižanu, gdje je 4. kolovoza izmjereno 28,2°C, prvi puta u povijesti;

– u Maksimiru je bilo 5 toplih noći, onih s najnižom temperaturom zraka 20°C i višom, pri čemu je izjednačen je rekord iz 2003.

Zbog takve topline i srpnja i kolovoza, cijelo će ljeto kolege klimatolozi uskoro ocijeniti diljem Hrvatske barem vrlo toplim, u većini krajeva jamačno i ekstremno toplim, ali ne kao prošlogodišnje. No, valja spomenuti kako su osim njega, na postaji Zagreb Grič toplija ljeta zabilježena samo 2003. godine, te 1950. i 1952.

Pred nama iznadprosječno topla jesen

I ovogodišnje je ljeto, sa znatnim odstupanjem srednje sezonske temperature od prosječne, u Hrvatskoj i okolici potvrdilo prilično veliku pouzdanost dugoročnih prognoza ECMWF modela iz Readinga, Velika Britanija, na temelju kojih DHMZ redovito radi mjesečne i sezonske prognoze, katkad čak i šestomjesečne, o kojima je pisano i na ovim stranicama.

Ostvare li se i trenutačne, pripremiti se valja za iznadprosječno toplu jesen, te na prosjeku primjereniju zimu.

Pritom će vjerojatno sva tri mjeseca koja se, zbog jednostavnosti izračuna, ubrajaju u klimatološku jesen (rujan, listopad, studeni) vjerojatno biti iznadprosječno topli, neki od njih možda ponegdje i ekstremno topla.

Prognoza pak za klimatološke “zimske” mjesece (prosinac, siječanj i veljaču) manje je pouzdana, no zanimljivo je spomenuti kako osim većinom prosječne srednje sezonske temperature postoji ne mala vjerojatnost viška oborine, prema čemu bi se moglo zaključiti kako će i sljedeće zime biti kojekakvih dogodovština sa snijegom.

I dok se se prognoze za zimu, pa i za studeni i listopad, još mogu promijeniti, izračuni za sljedeće dane, pa i sljedeća dva tjedna, vrlo su vjerojatni – unatoč sutrašnjem osvježenju – toplina se nastavlja! Diljem Jadrana, pa i većeg dijela kontinentalne Hrvatske, čak i u Gorskome kotaru i Lici, bit će još mnoštvo vrlo toplih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom višom od 25 stupnjeva, a i onih vrućih, iznad 30 stupnjeva, bit će više nego je uobičajeno, na veselje mnogobrojnih turističkih djelatnika, pa i ne samo njih. Eh, kada bi sve ovisilo samo o vremenu…

Izvor: Index.hrMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr