round image on layout top

Nakon “paklenog” ljeta, pred nama je i iznadprosječno topla jesen

2. rujna 2013. by urednik divider image
plaze_zadar_cropix_andrijalucic_30092011_625

Nakon vrlo toplog, u mnogim dijelovima Hrvatske i ekstremnog toplog srpnja, i kolovoz je zaslužio takvu ocjenu klimatologa, a prema prognozama i rujan će, vrlo vjerojatno, biti iznadprosječno topao, piše Zoran Vakula za HRT te Lidija Fuštar i Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema trenutačno dostupnim podacima, koje će klimatolozi DHMZ-a sljedećih dana još provjeriti, odstupanje srednje mjesečne temperature zraka od prosječne kolovoške na meteorološkim postajama na Jadranu bilo je većinom od 1,5 do 2,5 stupnjeva, u Rijeci i Split Marjanu čak i malo više, a u kontinentalnom području uglavnom od 2 do 3 stupnja, u Slavonskom Brodu, Gospiću, Zagrebu, i u Maksimiru i na Griču, kao na Pargu, i više od 3 stupnja.

U Maksimiru ovogodišnji 8. mjesec u godini dijeli 8. mjesto na listi najtoplijih od 1949. godine, a na Griču čak od 1862. godine! Najtopliji je i dalje onaj iz 2003. godine, a u posljednjih 10 kolovoza topliji od ovogodišnjeg bili su samo prošle i pretprošle godine.

Pritom su se ove godine dogodile i neke zanimljivosti, primjerice:

– 8. kolovoza u Maksimiru je srednja dnevna temperatura zraka bila 31,7°C, kao nikada do sada u povijesti mjerenja;

– 4. kolovoza na postaji Split Marjan srednja dnevna temperatura zraka bila je 33,2°C, što je 2. najviša u povijesti, odmah iza rekordnih 34,2°C, od 5. srpnja 1950.;

– novi rekordi u najvišoj dnevnoj temperaturi zraka izmjerenoj u kolovozu su, između ostalih, u Ogulinu, Rabu, Rijeci, Senju, te na Pargu i Zavižanu, gdje je 4. kolovoza izmjereno 28,2°C, prvi puta u povijesti;

– u Maksimiru je bilo 5 toplih noći, onih s najnižom temperaturom zraka 20°C i višom, pri čemu je izjednačen je rekord iz 2003.

Zbog takve topline i srpnja i kolovoza, cijelo će ljeto kolege klimatolozi uskoro ocijeniti diljem Hrvatske barem vrlo toplim, u većini krajeva jamačno i ekstremno toplim, ali ne kao prošlogodišnje. No, valja spomenuti kako su osim njega, na postaji Zagreb Grič toplija ljeta zabilježena samo 2003. godine, te 1950. i 1952.

Pred nama iznadprosječno topla jesen

I ovogodišnje je ljeto, sa znatnim odstupanjem srednje sezonske temperature od prosječne, u Hrvatskoj i okolici potvrdilo prilično veliku pouzdanost dugoročnih prognoza ECMWF modela iz Readinga, Velika Britanija, na temelju kojih DHMZ redovito radi mjesečne i sezonske prognoze, katkad čak i šestomjesečne, o kojima je pisano i na ovim stranicama.

Ostvare li se i trenutačne, pripremiti se valja za iznadprosječno toplu jesen, te na prosjeku primjereniju zimu.

Pritom će vjerojatno sva tri mjeseca koja se, zbog jednostavnosti izračuna, ubrajaju u klimatološku jesen (rujan, listopad, studeni) vjerojatno biti iznadprosječno topli, neki od njih možda ponegdje i ekstremno topla.

Prognoza pak za klimatološke “zimske” mjesece (prosinac, siječanj i veljaču) manje je pouzdana, no zanimljivo je spomenuti kako osim većinom prosječne srednje sezonske temperature postoji ne mala vjerojatnost viška oborine, prema čemu bi se moglo zaključiti kako će i sljedeće zime biti kojekakvih dogodovština sa snijegom.

I dok se se prognoze za zimu, pa i za studeni i listopad, još mogu promijeniti, izračuni za sljedeće dane, pa i sljedeća dva tjedna, vrlo su vjerojatni – unatoč sutrašnjem osvježenju – toplina se nastavlja! Diljem Jadrana, pa i većeg dijela kontinentalne Hrvatske, čak i u Gorskome kotaru i Lici, bit će još mnoštvo vrlo toplih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom višom od 25 stupnjeva, a i onih vrućih, iznad 30 stupnjeva, bit će više nego je uobičajeno, na veselje mnogobrojnih turističkih djelatnika, pa i ne samo njih. Eh, kada bi sve ovisilo samo o vremenu…

Izvor: Index.hrZdravko i Zoran Mamić...

Zagreb, 2.7.2015. - Nogometni klub Dinamo izvijestio je u èetvrtak da policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) istražuje izvršnog predsjednika tog kluba Zdravka Mamiæa i trenera Zorana Mamiæa. Na arhivskoj fotografiji od 18.08.2011. godine Zdravko i Zoran Mamiæ na izlazu iz policijske postaje u Heinzelovoj ulicu u Zagrebu.
foto HINA / Denis CERIÆ / mm

IZ DINAMA su poslali priopćenje u kojemu su najavili da se braća Mamić...

read more

Mamić učio od...

Zagreb, 21.10.2013 - Sveèano otvorenje hotela Dinamo i obilazak preureðenog pomoænog igališta Hitrec-Kacian i ureðenih prostorija ispod južne tribine stadiona u maksimiru. Na slici Zdravko Mamiæ.
foto FaH/ Denis CERIÆ /dc

“SVAKOME pametnom jasno je o čemu se tu radi!”. Tu, gotovo istu,...

read more

Zbog zatvaranja banaka u...

epa04816386 A woman walks past graffiti reading 'IMF Go Home, Cut the Debt', in central Athens, Greece, 24 June 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras is set to conduct yet another round of crisis talks with representatives of the country's creditors, ahead of a crucial meeting of eurozone finance ministers where all sides hope a solution can be found to save the country from bankruptcy.  EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

ZATIŠJE pred oluju, tako bi se mogla opisati situacija na tržištu obveznica...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2015 Barrus d.o.o. Zadar