fbpx

NJEMAČKI TJEDNIK DIE ZEIT: Protiv zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića vodi se istraga u 15 slučajeva zbog sumnje na prevaru

Zadar Die Zeit opisuje kao ‘Hypograd’, a ističe da su novcem Hypo banke sagrađeni hoteli Punta skala i Borik, čiji je današnji suvlasnik Zdenko Zrilić, prije predstavnik Hypo banke u ovom dalmatinskom gradu. Njegov partner je već spomenuti austrijski poduzetnik Michaeler, a navedeni hoteli ‘već godinama bilježe gubitke’. Zrilića se opisuje kao ‘zadarskog kuma’, protiv kojeg se ‘vodi istraga u 15 slučajeva zbog sumnje na prevaru’.

‘Vodeći ljudi banke iz Klagenfurta su se u svojem ekspanzionističkom naletu većinom koncentrirali na ambiciozne strane projekte. Poslovna strategija završila je najvećim bankovnim skandalom u povijesti austrijske Druge Republike, a sve zajedno bi austrijske porezne obveznike moglo koštati i do sedam milijardi eura’, odmah u uvodu svojeg teksta ‘Hrvatska noćna mora’ podsjeća novinar Die Zeita. Zanimljivo je da se aferom Hypo i dalje sustavno i neumorno bave austrijski i njemački mediji, dok je u Hrvatskoj riječ o pomalo zaboravljenoj temi, iako su mnogi sumnjivi krediti i propali poslovi Hypo banke itekako vezani za Lijepu Našu.

Hamburški lijevoliberalni tjednik Die Zeit je tako naručio reportažu o ‘draguljima Hypovih profitera, na koje je – procjenjuje se – potrošeno 1,8 milijardi eura kredita, pa novinar Schneider svoju turneju Hrvatskom započinje u Rijeci. ‘U Rijeku su koruški bankari željni poslovnog širenja zalutali na poziv Franje Tuđmana. Autoritarni osnivač države je u Klagenfurtu intervenirao za potomka svojeg prijatelja iz zajedničkih partizanskih dana tijekom Drugog svjetskog rata. Proteže nacionalističkog predsjednika je s klagenfurtskom bankom ušao u veliki posao: uz projekt u Rijeci, Hypo banka je financirala još obnovu i izgradnju starih dvoraca-hotela, koji su nakon hrvatske secesije privatizirani’, piše Die Zeit i dodaje kako se u svim ‘politički motiviranim kreditima’ Hypo ponašao isto – ukoliko je prijetio bankrot, ‘skandalozna banka iz Klagenfurta bi jednostavno otkupila zaduženi projekt i parkirala ga u neku od svojih brojnih tvrtki kćeri’.

Sljedeća stanica Die Zeita je Novi Vinodolski, u kojem je Hypo banka financirala izgradnju hotela Novi, koji njemački tjednik opisuje kao ‘mjesto s pogledom na Krk od kojeg zastaje dah’. ‘U ovom slučaju je korisnik kredita bio Tuđmanov učitelj tenisa, koji je uvijek pazio da svaki meč protiv predsjednika izgubi u posljednjim sekundama’, piše Die Zeit, te konstatira da je cijeli posao završio sa 146 milijuna eura, koje Hypo mora pokriti u vezi s vinodolskim hotelom Novi.

Die Zeit citira i ‘tajni dosje hrvatskog odjela za korupciju’ (vjerojatno se misli na USKOK, op. a.), u kojem stoji da je Hypo banka ‘koncipirana kao kuća za poslove političke, tajkunske i medijske oligarhije’, s kojom je ‘mogao surađivati svatko s vezama prema organiziranom kriminalu’. Važnu ulogu u hrvatskoj ekspanziji Hypo banke odigrala je i konzultantska tvrtka Michaeler & Partner, koju je 1995. osnovao Othmar Michaeler, usmjerena na ‘financiranje velikih turističkih i građevinskih projekata’. U međuvremenu su svi ti projekti u Hrvatskoj austrijske porezne obveznike koštali najmanje 330 milijuna eura, koliko je već otpisano novca iz sveukupno kroz Hypove kredite uloženih 670 milijuna eura.

Zadar Die Zeit opisuje kao ‘Hypograd‘, a ističe da su novcem Hypo banke sagrađeni hoteli Punta skala i Borik, čiji je današnji suvlasnik Zdenko Zrilić, prije predstavnik Hypo banke u ovom dalmatinskom gradu. Njegov partner je već spomenuti austrijski poduzetnik Michaeler, a navedeni hoteli ‘već godinama bilježe gubitke’. Zrilića se opisuje kao ‘zadarskog kuma’, protiv kojeg se ‘vodi istraga u 15 slučajeva zbog sumnje na prevaru’.

‘U Splitu se poznati plavo-bijeli logo Hypo banke može vidjeti čim se uplovi u luku’, konstatira Die Zeit i navodi da je koruška banka u ovom gradu financirala megalomanski projekt ‘trgovačkog centra s 200 prodavaonica, poslovnim tornjem, kockarnicom i multipleks-kinom’, a cijena cijelog projekta se procjenjivala na 180 milijuna eura, u čemu je Hypo banka sudjelovala sa 50 milijuna. ‘Danas tu samo stoji nekoliko kranova iznad građevinskog rugla’, piše Die Zeit i podsjeća da je ‘korisnik kredita, konzorcij nekoliko hrvatskih tvrtki, odavno u stečaju’. Zanimljivo je, piše Die Zeit, što je nedovršeni trgovački centar preuzela tvrtka Mejaši prvi d.o.o., čiji je pak većinski vlasnik salcburška tvrtka Mejaši Holding GmbH, koja u svojim poslovnim bilancama ne navodi investiciju u Hrvatskoj.

Vodeća osoba salcburških Mejaša je odvjetnik Malte Berlin, a zanimljivo je i da se vrijednost splitske građevine procjenjuje na 38 milijuna eura, što je ‘slučajno isto kao iznos kredita koji Hypo banka nije uspjela naplatiti’, piše Die Zeit i za kraj svoje reportaže još otkriva da je spomenuti Malte Berlin brat Tila Berlina, posljednjeg predsjednika uprave Hypo banke prije njenog javnog bankrota 2008. godine.

Izvor: tportal.hr