fbpx

Ante Župan odustao od tužbe za klevetu protiv Munira Podumljaka

 Gradonačelnik grada Obrovca, Ante Župan, nije se pojavio na raspravi kod Općinskog kaznenog suda u Zagrebu po predmetu njegove privatne tužbe protiv izvršnog direktora udruge Partnerstvo za društveni razvoj, Munira Podumljaka zbog kaznenog djela klevete, te je Sud donio Rješenje o obustavljanju postupka.

Privatnu tužbu protiv Podumljaka, Župan je podnio još u rujnu 2011. godine, a povodom Podumljakovog gostovanja u televizijskoj emisiji „Nedjeljom u 2“, prilikom kojega je navodno počinio kazneno djelo klevete, na štetu časti i ugleda gradonačelnika Obrovca.

Zanimljivo, privatna tužba podnesena je Općinskom sudu u Zadru, iako je mjesno nadležan sud u Zagrebu, što je konačno Rješenjem suda i potvrđeno. No, Župan je iz nepoznatog nam razloga inzistirao da se postupak vodi u Zadru, ali bezuspješno. Prvo ročište zakazanuo kod Općinskog kaznenog suda u Zagrebu ujedno je bilo i posljednje u ovom postupku, jer privatni tužitelj i punomoćnik nisu pristupili iako im je poziv uredno dostavljen. Razlog nedolaska isto tako nam je nepoznat.

Podsjetimo, sve je započelo u lipnju 2011. godine u prostorijama HND-a kada je održana javna rasprava u formatu Latinice posvećena rasvjetljavanju sumnji u prikrivanje imovine i sukob interesa tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, sadašnjeg šefa oporbe Tomislava Karamarka. Dva dana nakon rasprave, udruga Partnerstvo za društveni razvoj podnijela je USKOK-u kaznenu prijavu protiv Karamarka, ali i gradonačelnika Obrovca, Ante Župana, za kojeg su postojale ozbiljne indicije da je bio posrednik u pogodovanju Karamarku da se poljoprivredna parcela njegovog oca na području Obrovca prenamijeni u građevinsku. Isto tako valja podsjetiti da su protiv Ante Župana kaznenu prijavu podnijeli i nekadašnji gradski vijećnici grada Obrovca i to za niz pogodovanja različitim poduzetnicima kod prodaje i prenamjene zemljišta na području grada Obrovca, no i ove prijave su ostale bez sudskog epiloga, osim što je nadležno državno odvjetništvo započelo s progonom onih koji su prijavu podnijeli. Kaznena prijava udruge Partnerstvo za društveni razvoj je isto tako odbačena, a trakavica privatnih tužbi protiv Munira Podumljaka je uslijedila.

Jedini koji nije podnio tužbu protiv Podumljaka (iako ju je najavljivao u svim medijima) je sam Tomislav Karamarko, a gradonačelnik Župan pridružio se bivšoj djelatnici SOA-e Gordani Lesinger, koja je isto tako zbog nanesene štete prvo tužila, pa onda povukla tužbu protiv Podumljaka.

ZDanas