fbpx

Grad Zadar sufinancira nabavu udžbenika, ali samo djeci iz obitelji koje primaju dječji doplatak

Dijelu zadarskih osnovaca Grad Zadar će sufinancirati nabavu udžbenika, ali samo iz obitelji koje primaju dječji doplatak. Za one od 1. do 4. razreda od 200 do 700 kuna, a starijima od 400 do 1.400 kuna. Građani se trebaju prijaviti do 1. kolovoza.

Zadranin Anđelko Travica ima dvoje djece. Za nabavu udzbenika njegovoj obitelji potrebno je dugoročno planiranje i obročno plaćanje. I oni su korisnici dječjeg doplatka. Za ovu vijest o subvencioniranju kupnje udžbenika prvi put čuje.

Obično nas to dođe oko ,s bilježnicama ,1500 kuna, ako ne i do dvije.- kaže Travica.

Zanimljivo, subvencioniranje udžbenika predložila je oporba, a vladajući u Zadru prihvatili. Za one s djecom od petog do osmog razreda planira se od 400 do 1400 kuna jer su za njih knjige skuplje, a od prvog do četvrtog razreda manje. Pročelnik Odjela za obrazovanje Grada Zadra, Joso Nekić:

Koja će biti za onu najugroženiju skupinu 700 kuna, ako je dijete polaznik od prvog do četvrtog razreda , za onu srednju grupu će biti 350 kuna i ona najmanje 200 kuna.

Zadarskih je osnovaca 6700. Do 1. kolovoza, dokad je rok za prijavu subvencije, očekuje se 2000 zahtjeva, a možda i više, kada se zna da roditelji moraju čak i dizati kredite kako bi svoju osnovnoškolce opremili za školu.

Izvor: HRT/ZDanas