fbpx

U zadarskom zatvoru smješteno 28 posto više zatvorenika od dozvoljenog

Ustavni sud Republike Hrvatske objavio je i Hrvatskom saboru proslijedio službeno izvješće o uvjetima života u hrvatskim zatvorima i kaznionicama te nepostupanju po njihovim ranijim odlukama vezano za uz te uvjete.

Najvećim problemom pokazala se prenapučenost u gotovo svim ustanovama za smještaj osoba lišenih slobode koja nije smanjena iako zakonski rok od pet godina uskoro ističe. Iznimka nije ni zadarski zatvor u kojem je prema evidenciji Ustavnog suda smješteno 82 zatvorenika, iako je smještajni kapacitet namijenjen za 64 osobe što je u postocima za 28 posto više od dozvoljenog.

U svom izvješću Ustavni sud se pozvao na odluku od 17. ožujka 2009. godine kojom je usvojena tužba Roberta Peše, bivšeg potpredsjednika Fonda za privatizaciju i drugooptuženog u slučaju “Veliki maestro”. Peša se žalio upravo na prenapučenost, nakon čega je utvrđeno kako mu je tijekom pritvora provedenog u Zatvoru u Zagrebu povrijeđeno ustavno pravo na čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva. Naveden je i primjer tužbe koju je podnio Eduard Miljak iz Pule, optužen za preprodaju opojne droge, a koja je također usvojena jer je utvrđeno da mu je tijekom izdržavanja pritvora i kazne zatvora u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu neodgovarajućim smještajem bilo povrijeđeno ustavno pravo na čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva.

Stoga je Sud naložio Vladi RH da roku ne duljem od pet godina, prilagodi kapacitete Zatvora u Zagrebu. Također, da u roku ne duljem od tri godine, omogući nesmetano kretanje zatvorenika s posebnim potrebama u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici te da uspostavi i djelotvorno provodi nadzor nad kvalitetom zdravstvene zaštite u cijelom zatvorskom sustavu.

U izvješću se navodi i kako je u poredbenom pogledu, Republika Hrvatska je među prvih šest država članica Vijeća Europe koje imaju popunjenost zatvorskih kapaciteta veću od 100 posto.

Danijel Katičin novi ravnatelj Parka prirode Vransko jezero
Danijel Katičin, magistar politologije, sveučilišni specijalist za lokalnu demokraciju i razvoj, nekadašnji načelnik Općine Tkon u četiri mandata, izabran je jučer za ravnatelja Parka prirode Vransko jezero na javnom natječaju koji je raspisalo Upravno vijeće Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

Na natječaj su pristigle četiri prijave, a u postupku izbora najboljeg kandidata ocijenjeno je da je Katičin priložio optimalnu viziju razvoja koja se temelji na podizanju potencijala parka i održivom turizmu.

U kratkoj izjavi prije preuzimanja nove dužnosti Katičin je rekao kako će njegova nastojanja biti usmjerena prema tome da Park prirode Vransko jezero, u suradnji sa stanovnicima okolnih mjesta i u skladu s njihovim potrebama, bude pokretač društveno odgovornih, prirodi i okolišu prihvatljivih, gospodarskih, osobito turističkih i rekreacijskih aktivnosti.

Izvor: Zadarski list/ZDanas