fbpx

Ruska “invazija” na Ukrajinu: Naredili da humanitarni konvoj prijeđe granicu bez dozvole

RUSIJA je naredila humanitarnom konvoju kamiona da pređe granicu i uđe u istočnu Ukrajinu, prenosi Reuters.

Time je ponovno povećana opasnost od sukoba s ukrajinskim vojnim postrojbama koje se bore protiv proruskih separatista.

Jedan svjedok je za Reuters rekao kako je oko 70 bijelih kamiona prešlo granicu i krenulo prema Luhanksu u pratnji nekolicine separatističkih boraca. U međuvremenu, neimenovani ukrajinski izvor rekao je za Interfax kako ti kamioni nisu u pratnji ICRC-a (Međunarodnog odbora Crvenog križa), što krši uvjete koje je Kijev postavio Moskvi.

Podsjetimo, Ukrajina i međunarodna zajednica izrazile su zabrinutost kako bi konvoj mogao biti iskorišten kao povod za neki oblik ruske vojne intervencije.

Rusija je odbacila sve optužbe kao apsurdne, ali je također objavila kako se njezino strpljenje bliži kraju.

“Nema više izlika za obustavu slanja pomoći. Ruska strana je odlučila djelovati”, rekao je Sergei Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Za Kijev ulazak konvoja “izravna invazija” Rusije

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da je ulaskom prvih 90 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dopuštenja vlasti u Kijevu, Rusija izvršila “izravnu invaziju”.

“Ušli su u Ukrajinu bez odobrenja ili sudjelovanja Međunarodnog crvenog križa ili ukrajinskih graničara”, izjavio je novinarima glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lišenko.

“To smatramo izravnom invazijom Rusije na Ukrajinu”, istaknuo je šef službe državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko.

Prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu nakon što je Moskva jednostrano odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva. Granicu je prešlo prvih 90 od gotovo 300 kamiona, koji su se nastavili dalje kretati ukrajinskim teritorijem pod nadzorom proruskih pobunjenika prema Luhansku.

Rusija je odlučila odmah poslati na istok Ukrajine svoj humanitarni konvoj koji već više od tjedan dana stoji na granici, ocijenivši da su iscrpljene sve “izlike” za otezanje, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

Prve kamione u konvoju pregledali su u četvrtak ukrajinska granična policija i carinici, što je nužan postupak kako bi zatim Međunarodni odbor Crvenoga križa mogao raspodijeliti pomoć.

Ukrajinske vlasti strahuju da bi konvoj mogao biti predmet provokacija pobunjenika i izlika za rusku intervenciju. Upozorile su da će pomoć dopremati samo uz “jamstva” za njegovu sigurnost.

Izvor: Index.hr/ZDanas