fbpx

Sindikalisti “Nauta Lamjane” upozoravaju: Apartmani su još u igri

Radnici su za svaki plan koji će nam vratiti radna mjesta i isplatiti zaostala potraživanja, ali imamo pravo biti rezervirani prema planu stečajnog upravitelja Aleina Khana, koji lijepo zvuči, ali nakon svega što je do sada izrekao i napravio, teško mu je vjerovati – kaže sindikalac “Nauta Lamjane” Mario Košta u svom odgovoru stečajnom upravitelju kaljskog škvera.

Khan je predložio da “Nauta Lamjana” povuče tužbu protiv Erste banke, “Vrtova sunca” i Marine Preko zbog spornih 7,5 milijuna eura kredita, te da vlasnici ta potraživanja pretvore u vlasničke udjele i isplate preostale vjerovnike, čime bi “Nauta Lamjane” izišla iz stečaja.

– Smatramo da ovaj Khanov plan znači veliki preokret u stečajnom postupku: do jučer se govorilo o likvidaciji brodogradilišta, a danas se govori o nastavku proizvodnje i očuvanju radnih mjesta.

To je glazba za uši nas radnika. Očito se nešto u međuvremenu dogodilo. Jesu li to istrage koje se vode u vezi s nezakonitostima prije stečaja i u stečaju, ne želimo spekulirati. Važno je da se počelo razmišljati o izlasku iz stečaja. Samo, zašto su sedamdesetorici radnika uništene tri godine života i tko će za to odgovarati? – pita Košta.

– Dopuštajući da i danas događajima oko škvera upravlja “koordinator” koji je uništio škver, bivši vlasnici i banka pokazuju da u ove tri godine nisu ništa naučili. Ovaj Khanov plan doživljavamo kao probni balon, ispitivanje terena, ali ipak pozitivni pomak.

Plan je samo usmen, obećanja bivših vlasnika i banke samo su usmena. Kada sve bude u pisanom obliku, službeno, onda se može raspravljati o planu. Nema preskakanja radnika, nema povlačenja tužbe. Zašto najedanput bivši vlasnici i banka pristaju na povlačenje tužbe i plaćanje svojih sudskih troškova?

Kao da se boje gubitka spora – navodi u svom pismu javnosti Košta, po kojemu se “stječe dojam da se sve želi pomesti pod tepih, pričekati da se sve zaboravi, iziđe iz žiže interesa javnosti i onda opet sve po starom – apartmani, jer po našim saznanjima, nije se odustalo od apartmana za prodaju na prostoru brodogradilišta”.

Čudna promjena

– Otkud tolika promjena u ponašanju vlasnika? Stečaj su pokrenuli zbog 172.000 kuna, a sada im ni 73 milijuna ukupnih potraživanja nisu nikakav problem?! Sedam i pol milijuna eura pretvorili bi u temeljni kapital, a sa 16 milijuna kuna bi isplatili radnike, državu, kooperante i – “NL” izlazi iz stečaja. Stari vlasnik je opet vlasnik. Nominalno, to bi bila Marina Preko, ali “iO Adria” je 100-postotni vlasnik te tvrtke – kaže Košta.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas