fbpx

Ukrajinci tvrde: Ruska vojska ušla je u gradić Amvrosivku

UKRAJINSKA vojska je rekla u srijedu kako je još ruskih vojnika prešlo granicu prema istočnoj Ukrajini ušavši u gradić Amvrosivku u pet oklopnih transportera i jednom kamionu.

Izvješće o daljnjim upadima ruskih vojnika preko granice uslijedilo je nakon što su ukrajinske vladine snage zarobile skupinu ruskih padobranaca u istom području.

Moskva je rekla kako su uhvaćeni vojnici zalutali u Ukrajinu pogreškom, ali Kijev tvrdi da su bili u “specijalnoj misiji” povezanoj s pobunom proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

“Pet oklopnih transportera i jedan kamion Kamaz ušli su u Amvrosivku s ljudstvom u njima”, rekao je novinarima vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

“Ako se ova taktička skupina izgubila i slučajno ušla u Ukrajinu, kao padobranci 98. padobranske divizije, onda nam preostaje samo da ih podsjetimo da se mogu vratiti u Rusiju idući na istok”, rekao je Lisenko.

Borbe su u međuvremenu nastavljene u ključnim naseljima blizu grada Donecka kojega drže pobunjenici unatoč mirovnim pregovorima u utorak u Minsku između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina na kojim je ukrajinski čelnik obećao raditi na planu koji će voditi prekidu vatre.

U posljednja 24 sata, rekao je Lisenko, jake borbe odvijale su se sjeverno u blizini grada Horlivka i Ilovajsk, udaljenih oko 50 km u kojima je ubijeno 200 separatista, a njihovi tenkovi i raketni sustavi uništeni.

Trinaest pripadnika ukrajinskih oružanih snaga je ubijeno u posljednja 24 sata u 34 sukoba u istočnoj i jugoistočnoj Ukrajini.

Ukrajinska vojska kaže da su separatisti, uz potporu ruskih vojnika s oklopnim naoružanjem i vojnom opremom koji dolaze preko granice, promijenili žarište rata prema jugoistoku Ukrajine sve do Azovskog mora.

Ako separatisti tamo postignu uspjehe to bi moglo ugroziti grad Mariupol koji trenutno drže vladine snage te s juga ojačati pozicije pobunjenika u Donecku.

Kolona ruskih oklopnih vozila i tenkova napreduje prema jugoistoku zemlje

Ukrajinska vojska objavila je u srijedu da kolona ruskih oklopnih vozila napreduje na jugoistoku Ukrajine gdje je otvorena nova fronta u ponedjeljak.

“Imamo informacije o napredovanju kolone sastavljene od 100 vozila među kojima tenkova, oklopnih vozila, raketnih sustava Grad na cesti Starobeševe-Telmanove”, priopćio je novinski centar glavnog stožera ukrajinske operacije na istoku.

Kolona se kreće prema lokalitetu Telmanove, 20-ak kilometara od ruske granice te 80 km južno od Donecka.

Telmanove se nalazi 40-ak kilometara sjeverno od Novoazovska gdje su ukrajinske vlasti u ponedjeljak zaustavile kolonu ruskih oklopnih vozila.

Redovite snage i proruski separatisti u utorak su izmjenjivali topničku paljbu i vodili borbe na tlu.

Tusk: U Ukrajini djeluje regularna ruska vojska

Snage regularne ruske vojske djeluju na istoku Ukrajina, rekao je u srijedu poljski premijer Donald Tusk, pozivajući se na informacije NATO-a i poljskih tajnih služba.
“Više nitko ne može ozbiljno prihvatiti informacije o separatistima u Ukrajini.

Informacije koje stižu u posljednjih nekoliko sati još jednom potvrđuju da snage regularne ruske vojske djeluju na istoku te zemlje”, kazao je Tusk u govoru održanom u poljskom parlamentu.

“Informacije kojima raspolaže NATO potvrdile su i poljske tajne službe”, kazao je, dodavši da će se njegova vlada nastaviti ponašati na odgovoran način kada je posrijedi ukrajinska kriza, djelujući u sklopu NATO-a i EU-a.

U utorak je Kijev objavio da je zatočio deset ruskih padobranaca koji su se, kako je izvijestila Moskva “izgubili”. Na pitanje o tom incidentu tijekom regionalnog summita u Minsku ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da su vojnici patrolirali duž granice te da nije isključeno da su se zatekli na ukrajinskom teritoriju.

Izvor: Index.hr