fbpx

Zbog zatrpavanja otpada u deponiju kod Dikla ptice traže hranu na Poluotoku

Za “Hitchcockove” ptice, koje opsjedaju Zadar i kričanjem i opsadom kontejnera u potrazi za hranom ne daju Zadranima spavati, a o čemu smo nedavno pisali, “odgovorna” je, prema svemu sudeći, zadarska “Čistoća”, i to zbog – revnog rada gradskog deponija kod Dikla.

Komunalna tvrtka uspostavila je u zadnje vrijeme novi režim rada gradskog odlagališta, na kojemu se dovoz otpada kamionima iz kontejnera odmah zatrpava zemljom i građevinskim materijalom.

Galebovi, golubovi i sive vrane, zbog izobilja hrane, zapravo smeća i raznog otpada koji se dovozio na deponij kod Dikla, razmnožili su se u velikom broju, a nakon što je “Čistoća” počela žurno zatrpavati otpad, ptice su odjednom ostale bez hrane pa im je Zadar sada kao veliki deponij.

Navalile su na kontejnere koje nemarni građani često ostavljaju otvorenima, a na ruku im idu i fontane gdje se napajaju vodom. S obzirom da je hrane ipak manje nego na otvorenom odlagalištu, noću nastaje borba za preživljavanje i otud kričanje, graktanje i agresivno ponašanje prema ljudima. Tu je “teoriju” potvrdio i direktor “Čistoće” Tomislav Ćurko.
Privlači ih miris

– Da, moguće je to. Mi redovito u zadnje vrijeme prekrivamo odlagalište, otkad se krenulo u fazu sanacije. Prvih godina je to bilo drukčije, ali zadnje tri godine redovito se prekriva iskopom zato što ga imamo u dovoljnim količinama. Mi prikupljamo građevinski iskop tijekom godine, dok su radovi na području grada i županije intenzivni, odvajamo ga na jednu plohu od deset hektara iznad odlagališta i onda ga – i u danima kada građevinskih aktivnosti nema toliko, kao što je ljetno razdoblje – koristimo za redovito prekrivanje deponija. Čuo sam da se puno galebova proširilo na Poluotoku. Miris od pizza, pomfrita i ostale brze hrane koja se priprema ljeti po gradu također privlači ptice, a kod nas više nema toliko izloženih otpadaka – kazao je Ćurko.
Sportski centar

Odlagalište Diklo ušlo je i u Global Environment Fund (GEF) iz kojeg će se moći nepovratnim sredstvima, darovnicom Hrvatskoj, financirati izrada projekta sanacije. Prema detaljnim planovima, na mjestu odlagališta u Diklu predviđeni su sportsko-rekreacijski sadržaji, što znači da bi se umjesto deponiranja otpada na tom mjestu jednoga dana mogao igrati golf ili tenis.

Što će biti s pticama kada se zatvori odlagalište? Čovjek je svojim odnosom prema prirodi utjecao i na ponašanje ptica, i one neće tek tako nestati, pa bi grad doista mogao izgledati poput čuvenog filma “Ptice” Alfreda Hitchcocka ne nađe li se neko rješenje. Za ljude, ali i za – ptice.

Jedina zaštita je održavanje komunalne higijene

Najezda ptica zabilježena je ovoga ljeta i na Pagu, i to također galebova, golubova i sivih vrana, koje se bez prirodnih neprijatelja brzo šire i na ostala područja. Jedina zaštita za sada je održavanje komunalne higijene, uklanjanje otpada s ulica, obvezno zatvaranje poklopaca kontejnera nakon odlaganja otpada i – ne hraniti ptice.

Bacanje kruha s prozora i balkona zgrada, što je postalo omiljena zabava mnogih stanara, ne pomaže pticama jer to nije prirodan način dolaženja do hrane. Ptice se previše razmnožavaju i na taj način ostaju bez dovoljno hrane, pa posredno i same pate. A i mogućnost prenošenja zaraznih bolesti puno je veća, jer su se spomenute ptičje vrste počele hraniti jedino otpadom do kojega najlakše dolaze.

Strogi red odlaganja

Odlagalište otpada kod Dikla planira se potpuno zatvoriti, što će najviše ovisiti o otvaranju regionalnog centra za zbrinjavanje otpada. U skladu sa studijom i idejnim projektom, “Čistoća” do tada održava stanje na deponiju kod Dikla. Tamo postoji strogi red odlaganja, ali rješenje je u otvaranju regionalnog centra do 2018. godine, prema nekim predviđanjima čak i prije.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas