fbpx

Britanci se teško opraštaju od usisavača: EU nam ga može “posisati”

U PONEDJELJAK je na snagu stupila zabrana prodaje, proizvodnje i uvoza usisavača čija snaga prelazi 1600 W. Oko zabrane su se, u sklopu politike promoviranja energetske učinkovitosti, članice Unije složile još prije pet godina.

Europljani su navikli na ovakvu praksu, naime, već postoje slične regulative koje se odnose na žarulje, televizore, perilice za rublje i frižidere.

Ipak, čini se kako je u Velikoj Britaniji limitiranje usisavača bilo kap koja je prelila čašu. Britanski su se mediji tako upustili u niz “šaljivih” kritika, poput one u kojoj ističu da EU “siše” prava potrošača, ili one u kojoj navodi kako ga EU može “posisati”, prenosi CNN.

Zabilježena je povećana prodaja snažnijih usisavača za vrijeme vikenda prije nego što je zabrana stupila na snagu.

“Vjerujem da postoje mnoge zablude oko toga da će novi usisavači usisavati manje prašine”, rekla je Marlene Holzner, glasnogovornica EU-a, prošlog tjedna, odbacujući brojne navode u britanskim medijima o tome kako će Britanci morati usisavati mnogo duže, javlja CNN.

Cilj Unije je da se ostvari smanjenje potrošnje električne energije od jedne trećine, u odnosu na sadašnju potrošnju u državama članicama. Taj cilj postići će se isključivo regulirajući sektor raznih uređaja iz svakodnevne uporabe.

Izvor: Index.hr/ZDanas