fbpx

BRODARICA Uskoro radovi na plinovodu

Prošla je zima bila blaga, pa smo značajno uštedjeli na grijanju. Bude li tako i ove godine, brojka od 800-njak korisnika koji u Zadru koriste zemni plin vjerojatno se neće značajno povećati. Ipak, uskoro počinju radovi na novoj zadarskoj trasi plinovoda, a početkom listopada spojit će se prvi korisnici u Benkovcu i Biogradu.

Prvi sljedeći veliki zadarski korisnik bit će Dom za starije i nemoćne na Trpimirovoj obali. Novih je to 468 metara plinovoda na dionici od razkrižja Put Petrića, s Ulicama Ivana Gundilića i Denisa Špike, preko Ulice Miroslava Kreže, Vjekoslava Maštrovića i Grge Oštrića. I tada osigurali priključak za Dom. Radovi počinju ovih dana, a kako je najavio Nedjeljko Bešlić iz tehničkog odjela EVN Croatia plina, početkom listopada prvi korisnici zemnoga plina bit će spojeni u Biogradu. Najprije hoteli Kornat i Adriatik.

Također, i u Benkovcu najavljuje prve korisnike, a riječ je o velikom poslovnom subjektu LTH i zgradi APNa s 15 stanova i dječjim vrtićem. “Nije samo blaga prošla zima rezultirala manjim brojem korisnika nego je EVN planirao, nego i sporost ishođenja građevinskih dozvola, ali i same gradnje. No, razmišljaju dugoročno” – kaže ing. Bešlić, jer EVN koncesiju ima na 30 godina.

“Što se cijena tiče – ukupno je 12 tarifnih modela. Prva tri tarifna modela su za kućanstva. Cijena je 46 lipa po kWh” – ističe Bešlić.

Tomislav Kera iz prodaje EVN Croacija plina još dodaje kako priključak za obiteljsku kuću košta 5 i 500 tisuća kuna, no ako zgrada ima 6 stambenih jedinica iznos se dijeli. Nije zanemariv iznos za unutarnje instalacije, pa je najisplativije prenamijeniti postojeće cjevovode i radijatore za plin kako su to napravili na Putu Petrića. Idući kvart koji će se ce spojiti na plinsku mrežu je zgrada ljepotice, a od poslovnih subjekata, zadarska bolnica i poliklinika, hoteli na Boriku te Hotelijersko – turistička i ugostiteljska srednja škola.

Izvor: HRT/ZDanas