fbpx

HDZ-ov gradonačelnik Obrovca pretvara Karamarkov krš uz more u vrijedno građevinsko zemljište

Desetak tisuća kvadratnih metara oranica, pašnjaka i krša u vlasništvu obitelji Tomislava Karamarka, koji se nalaze u zaštićenom obalnom pojasu kraj Obrovca, uskoro će postati građevinsko zemljište u stambenoj zoni.

Kako javlja portal Mediapress.hr, pri kraju je javna rasprava o prijedlogu urbanističkog plana za stambenu zonu Meka Draga. Stambena zona tako postaje zemljište čiji je vlasnik Martin Karamarko, otac Tomislava Karamarka.

Prenamjenu gura Karamarkov čovjek od povjerenja

Prostorni plan od kojeg će obitelj Karamarko debelo profitirati progurao je HDZ-ov gradonačelnik Obrovca Ante Župan. Obrovačkog gradonačelnika Župana prati glas Karamarkovog najpouzdanijeg čovjeka na zadarskom području.

Priča oko prenamjene zemljišta u Mekoj Dragi od samih početaka bila je vrlo suspektna. Karamarkovo zemljište na ne baš transparentan način uvršteno je u prostorni plan Grada Obrovca kao građevinska zona naselja Kruševo.

Ovo zemljište, prema Zakonu o prostornom uređenju i Uredbi o uređenju zaštićenog obalnog pojasa, ni u kojem slučaju ne bi smjelo biti građevinsko. No, obrovačke vlasti pronašle su rupu u zakonu: prije tridesetak godina na Karamarkovom zemljištu započela je izgradnja četiri kuće, zbog čega je teren proglašen “starom jezgrom naselja”. Nešto dalje pronađena je i kuća izgrađena prije pedesetak godina pa je čitav teren proglašen “stambenom zonom Meka Draga”. Iako se prava Meka Draga nalazi oko 400 metara dalje.

Uskok nije pronašao nikakvo kazneno djelo

Zbog svega ovoga je Partnerstvo za društveni razvoj 2011. godine podnijelo Uskoku kaznenu prijavu protiv aktualnog šefa HDZ-a Karamarka i gradonačelnika Obrovca Župana. Uskok je na brzinu proveo istragu, te ustanovio da je u priči sve čisto, odnosno da nema elemenata kaznenog djela pogodovanja.

Sada se pak pokazuje da je sumnja bila osnovana. No, usprkos ne pretjerano transparentnom radu obrovačkih vlasti, javna rasprava o prostornom planu kojim Karamarkov krš uz more postaje građevinsko zemljište prošla je bez ikakvih primjedbi. Uskoro se tako može očekivati i usvajanje prostornog plana, što bi “pravnoj državi” možda trebao biti novi povod da se pozabavi ovim slučajem.

Izvor: Index.hr/ZDanas