fbpx

KORUPCIJA: Autohtoni zadarski proizvod!

Gradonačelnik Kalmeta sa svojim izaslanstvom kreće u München prezentirati projekte u gradu Zadru. Ako uzmemo u obzir da se politika lokalne vlasti u kontekstu detaljnih prostornih planova, investicija, građevinskih dozvola i što je najvažnije, “uvoza” investitora kroji u malom uredu u Gaženici, glupo bi bilo očekivati da će izaslanstvo Grada Zadra ostvariti ikakav rezultat osim pranja vlastitog šporkog veša pred javnošću tražeći investitora, a moleći Boga da ga ne nađu. Čak i Kalmeta osobno priznaje da se od nastupa na sajmu ne očekuje previše!

Poznato je da se na sajmovima ne kreću investitori onog kalibra koji bi bio kadar ući u investiciju jednog projekta kao što je Vrata Zadra na Ravnicama. Takav investitor se kontaktira osobno ili se sam javi sa svojim uvjetima po kojim će investicija biti realizirana i u kojoj će investitor pronaći svoj interes, a ne po uvjetima koji odgovaraju trenutnoj lokaloj vlasti i njihovim lokalnim šefovima.

Nadalje, pozivati investitore u grad koji u Hrvatskoj prednjači po korupciji i nepotizmu je jednak pozivanju investitora da sagradi objekt na tuđem terenu te da se po završetku radova sa njega i baci nebi li možda lokalnim šerifu omogućio zaradu i nebi li mu ego ostao nepovrijeđen u pauzi između žderačina i oblokavanja po lokalnim konobama/restoranima.

Kalmeta prezentira grad Zadar kao prespektivnu lokaciju za investicije, poglavito gradnju, turizam i nautiku. Interesatno je to da sve navedene djelatnosti u gradu Zadru kontrolira Zdenko Zrilić i njegova Hypo družba. Jasno je da Kalmeta nikad neće ići protiv Zrilića iz nama jako dobro znanog razloga.

Investitori ili preciznije rečeno realizirane investicije u gradu Zadru do sada su bile samo iz Zrilićevog kruga te se Zrilić s istim investicijama hvalio i u novinama podržavajući između ostaloga i svog prijatelja i suradnika Rena Sinovčića i njegovu medijsku kuću koja se klevetama obračunava sa svakom fizičkom, pravnom, privatnom ili službenom osobom, koja se odvaži kritizirati ili na bilo koji drugi način dirati navedenu grupaciju.

Zrilić je sada širom otvorio vrata turskoj grupaciji Dogus koja je nakon preuzimanja dviju nautičkih marina u Zadru podignula kredit od Europske banke za obnovu i razvitak. Nije nam jasno zašto isti taj kredit nije mogao podignuti netko lokalno pa čak i Zrilić nego se za to prespektivna grana turizma – nautika trebala prepustiti turskom kapitalu ?!?

Upravo je interesatno to da kad se radi o investitorima koje nije doveo i preporučio isti taj Zrilić, investitori nerijetko odustaju od investicija, a takve priče rijetko završavaju u medijima te bivaju zataškane. Javnost vrlo rijetko dozna za projekte koji su se trebali već realizirati prije desetak godina kao što je primjerice bio projekt Murvica jug težak preko 200 milijuna eura te za koji su bila odobrena sredstva jedne europske poslovne banke, a koji je propao nadnaravnim trudom lokalnih danas tobože vrlo uspješnih gospodarstvenika koji sada rasprodaju sve što imaju da bi mogli pokrpati milijunske kredite i koji ne zapošljavaju nikog i ne proizvode ništa osim gubitaka na kraju poslovne godine. Tvrtke tih gospodarstvenika, da je pogledati porezne kartice, nikad nisu uplatile kune poreza iz raznoraznih investicijskih trikova u kojima se uglavnom traži povrat poreza na ime investicije, a pri preprodaji tvrtke sa pripadajućim terenima i imovinom koja predstavlja realnu dobit vlasnici nisu dužni plaćati porez. Iz istog razloga takvi poduzetnici imaju nerijetko i po stotinu trgovačkih društava između koji stalno preljevaju iz šupljeg u prazno raznim knjigovodstvenim trikovima frizirajući vlastite bilance istih tvrtki u nadi da će im neka banka pa možda i HBOR odobriti koji kredit.

Zadarski političko - gospodarski tandem
Zadarski političko-gospodarski tandem

Pozivati investitore u takav grad je blago rečeno dvolično od Kalmete i politike Grada, a vrlo pogubno po budućeg investitora i njegovog budućeg eventualno investiranog novca.

Priča u gradu Zadru se uvijek kod investitora koji nisu bili zaštićeni od lokalne bande vodila na jednak način. Investitora se navede da kupi teren uz obećanje da će sve potrebne papire dobiti na vrijeme i bez ikakvih problema i investitor upada u paukovu mrežu lokalne družbe. Tada se lokalna družba vrti oko žrtve tražeći svaki svoj dio kolača te dovodeći investitora do točke nakon koje mu je nemoguće odustati od investicije ali i do točke nakon koje daljnja investicija ne donosi više nikakvu dobit. Investitor tada postaje njihov rob.

Grad Zadar je već nadaleko poznat po tim igrama, a u gradu Zadru, ako pogledate, samo nekolicina imena koje policija i DORH povezuje u istragama, “posluje” odnosno kroji grad onako kako im odgovara na štetu svih nas, građana grada Zadra. Te grupacije novac ne zarađuju, one ga doslovno uzimaju bespomoćnim poduzetnicima koje ne štiti uglavnom ni jedna državna institucija, a Sudstvo im i odmaže.

Svaki otpor, pisanje o tome ili kritiziranje i iznošenje stavova o toj grupaciji javno, biva sankcionirano isključivanjem “nepokorenih” osoba iz lokalnog sustava kriminala i korupcije koje mi kulturno zovemo Zadarsko gospodarstvo, a ako i to ne upali onda šalju svoje uličare da prijetnjama, a nerijetko i fizičkim napadima pokušaju slomiti svaki otpor njihovom kriminalu.

Smatramo, dakle, da bi Kalmeti i njegovom izaslanstvu trebala jedna prikladna brošura za spomenuti sajam nekretnina gdje bi trebali realno prikazati uvjete investicija te način poslovanja u gradu Zadru, a ne se bazirati na projekcije arhitekata koji od ovog opljačkanog grada rade svoj bezlični bijeli kameni spomenik vlastitoj gluposti.

Ovim putem nudimo i izradu spomenute brošure izaslanstvu grada Zadra besplatno s obzirom na to da su Grad Zadar i Zadarska županija potrošili pravo bogatsvo nebi li održali na životu svoje marketing-političke poltrone, praktički nepismene, a koji su sastavni dio lokalne političko-gospodarske oligarhije dozvoljavajući im da postavljaju panoe gdje god im odgovara po gradu nebi li ih održali financijski na površini.

Z.B.