fbpx

Merkel upozorila Putina: Povucite sve svoje snage s istoka Ukrajine!

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ponedjeljak navečer istaknula je važnost potpunog povlačenja ruskih snaga za mirovni proces u Ukrajini.

U razgovoru o “provedbi dogovora iz Minska u vezi s mirovnim planom na istoku Ukrajine”, Merkel je “jasno naglasila da su potpuno povlačenje ruskih snaga i djelotvorna kontrola rusko-ukrajinske granice presudni za trajno rješenje sukoba”, navodi se u priopćenju njemačke vlade.

Mirovni proces u Ukrajini bio je u ponedjeljak ugrožen pošto je dan ranije u sukobu ukrajinske vojske i proruskih separatista poginuo najveći broj ljudi od uspostave krhkog primirja, za čije se kršenje dvije strane međusobno optužuju.

Po priopćenju njemačke vlade, Merkel se u razgovoru s Putinom zauzela i za nastavak trostranih pregovora (EU, Rusija i Ukrajina) u sporu oko cijene plina.

Rusija je u ponedjeljak odbila nadnevak 20. rujna koji je Europska komisija predložila za trilateralne pregovore Moskve, Kijeva i EU-a o dopremi ruskog plina Ukrajini.

EK je u četvrtak bio objavio da je ruskog i ukrajinskog ministra za energetiku pozvao da se 20. rujna u Berlinu sastanu na novim pregovorima o isporuci ruskog plina Ukrajini.

Izvor: Index.hr