fbpx

OPĆA OPASNOST U PODRAVINI Zatvorene škole, brane se kuće, vodni val dug je 13 kilometara

VRH VODNOG vala rijeke Save stigao je u Sisak, a vodni val Kupe tek se očekuje. Poplavne vode ulaze u Odransko polje. Nasipi su se noćas podizali i održavali u Letovaniću i Žažini. Mjestimice je bilo istjecanja vode, ali stanje je pod kontrolom.

Sisak je još u opasnosti. Vodostaj Mure dosegnuo je rekordne granice u Međimurju i zbog opadanja vodostaja došlo je do spajanja s rijekom Dravom te su ugrožena područja Koprivničko-križevačke županije.

U Karlovačkoj županiji stanje se smiruje i saniraju se posljedice poplave. Nedostaje crpki za ispumpavanje vode iz kuća. Proglašena je elementarna nepogoda. Najkritičnije je u naseljima Logorište i Mostanje, do kojih se može jedino čamcima.

Poplavljene su i Plitvice. Donja jezera nacionalnog parka zatvorena su za posjet zbog vode koja je odnijela dio staze i potopila cijelu šetnicu.

Stanje oko poplava pratite na Indexu

15:49 Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i karlovački gradonačelnik Damir Jelić objavili su preporuke građanima s poplavljenih područja kako da obave asanaciju svojih domova i dvorišta, te koje su mjere osobne higijene kojima mogu zaštititi svoje zdravlje.

U priopćenju se naglašava kako nisu utvrđeni epidemiološki rizici, i nema opasnosti od zaraze.

No, dodaje se, jedino jamstvo da će se suzbiti epidemija i obolijevanja je ako se iz domova i dvorišta mehanički odstrani mulj, naplavine i otpad, nakon čega je potrebno pranje vodom i deterdžentima, te pojačana osobna higijena.

Objavljen je i telefonski broj karlovačke Službe za epidemiologiju (047 411 265 i 047 411 267), radi savjeta u vezi sa zaštitom od zaraza.

15:45 Predstavnici vlasti bosanskohercegovačke Posavske županije ponudili su u utorak pomoć Sisku u obrani od poplava i saniranju posljedica kako bi se odužili za njihovu potporu tijekom katastrofalnih svibanjskih poplava kada su među prvima priskočili u pomoć području bosanske Posavine, priopćeno je iz ove županije.

“Poplavljena Posavina pamti prijatelje koji su joj prvi pritekli u pomoć kada su svibanjske poplave prekrile veći dio Županije Posavske. Stoga želimo, ukoliko zatreba i ukoliko nas pozovu prijatelji iz Siska, uzvratiti pomoć”, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladi Županije Posavske Mato Brkić.

Dodao je kako su predstavnici vlasti već kontaktirali Hrvatske vode i ponudili pomoć u ljudstvu i ostaloj pratećoj opremi.

15:36 Na poplavom ugroženim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji danas, u utorak, 16. rujna 2014. ukupno je angažirano 617 pripadnika Oružanih snaga RH, te 38 teretnih motornih vozila, četiri sanitetska motorna vozila, jedan autobus i šest terenskih motornih vozila, javlja MORH.

Na području Jasenovca 58 vojnika sa 15 motornih vozila angažirano je na punjenju vreća s pijeskom i utvrđivanju nasipa, a s ove lokacije 72 pripadnika OSRH sa šest teretnih motornih vozila i jednim terenskim motornim vozilom upućena su na novu lokaciju Kraljeva Velika na utvrđivanje nasipa u dužini od oko 1 km.

Na utvrđivanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom na području Sunjskog Selišća i Letine angažirano je 76 vojnika s tri motorna vozila.

U Žažini je vojska i tijekom noći pomagala u saniranju nasipa.

53 pripadnika OSRH sa šest motornih vozila i danas radi na punjenju vreća i utvrđivanju nasipa, a u Letovaniću 40 vojnika s tri motorna vozila angažirano je također na punjenju vreća i pojačavanju nasipa.

U Starom Pračnom 64 pripadnika s osam motornih vozila vrši obilazak nasipa, a 34 pripadnika se nalaze u pripravnosti. U Staroj Drenčini 20 vojnika radi na utvrđivanju nasipa. Nakon cjelonoćnog dežurstva uz nasipe dio vojnika koristi odmor u vojarni u Petrinji kako bi se mogli nakon toga, prema potrebi, ponovno priključiti ekipama na terenu.

Također, na poplavljenim područjima Sisačko-moslavačke županije angažirano je i 7 pripadnika Zapovjedništva za potporu koji s tri vozila dostavljaju hranu, vodu i opremu.

14:32 Sva se kritična mjesta na poplavom ugroženom području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane, ocijenio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je danas zajedno s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem obišao Letovanić, Staro Pračno i Petrinju.

“Uvjerio sam se u jako dobru koordinaciju lokalne samouprave, vatrogasaca, vojske, djelatnika Hrvatskih voda i komunalnih poduzeća i uvijek smo korak ispred elementarne nepogode. Ne možemo u cjelosti svaki objek zaštititi, posebno ne one niže, ali sva se kritična mjesta na području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane”, izjavio je Jakovina.

Ocijenio je kako se mora ulagati još više sredstava, napora i dobre organizacije da se ovakve poplave više ne bi ponovile.

Ipak, istaknuo je Jakovina, ne možemo protiv prirode, ali možemo i moramo pomoći lokalnoj samoupravi kada se dogodi ovakva katasrofa.

“Štete su mnogo manje od onih koje su mogle nastati pri puknućima nasipa. Kada se obranimo, onda ćemo sve analizirati”, dodao je.

“Ono što kao ministar tražim od Hrvatskih voda i lokalne samouprave su projekti. Moramo imati i nužne dozvole, a onda s tim projektima možemo konkurirati u EU fondovima”, rekao je Jakovina.

Prema općoj ocjeni, ovaj je puta organizacija obrane od poplave bila bolja nego u veljači.

Direktor Hrvatskih voda vica Plišić kaže kako su visok vodostaj uzrokovale Kupa i Korana koje su duže rijeke, pa je bilo više vremena za pripremu.

Ocijenio je da je opasnost za Sisak već prošla, a u Jasenovcu je sve spremno za obranu.

“Vrh vodenog vala Save prolazi kroz Sisak, a s Kupe je prošao Letovanić. Procjenjujemo da neće biti većih poteškoća. Kod Jasenovca ćemo vodom puniti Mokro polje i druga polja, pa ćemo vrh vodenog vala primiti u retencije. U retencijama uz Savu imamo kapacitet od milijardu 600 milijuna kubika, a ima još 400 milijuna kubika slobodno, što će biti dovoljno. Nizvodno prema Slavonskom Brodu i Županji ne očekujemo nikakve poteškoće”, rekao je Plišić.

14:15 U prostorijama Županije jutros je održan hitni sastanak Stožera zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, a zbog izuzetno visokog vodostaja Drave župan Darko Koren proglasio je izvanredne mjere obrane od poplava temeljem proglašenja izvanrednog stanja na državnoj razini, javlja koprivnica.net.

Dogovoreno je da se otkazuje nastava u matičnim osnovnim školama: Drnje, Ferdinandovac, Gola, Đelekovec, Legrad, Hlebine, Molve i u područnoj školi Brodić dok ne prođe opasnost vršnog vala. Na području ugroženih općina otkazuje se i boravak djece u vrtićima.

13:30 Na više poplavljenih područja angažirane sve snage obrane

U poplavama koje su u Hrvatskoj uzrokovale višednevne oborine od 10. rujna, najteže je na području Sisačko-moslavačke, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, dok se stanje u Karlovačkoj županiji postupno normalizira, priopćeno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na ugroženim područjima angažirani su brojni vatrogasci i građani, snage Hrvatske vojske i predstavnici Hrvatskih voda, kako bi ograničili plavljenja stambenih, gospodarskih i cestovnih objekata kao i poljoprivrednih površina, te sanirali područja u kojima se voda povlači.

Sisačko-moslavačka županija

Jutros oko pet sati djelatnici Hrvatskih voda uspjeli su sanirati nasip koji je noćas oko jedan sat probijen u šumi kod Žažine. Interventno su traženi traktori radi dopreme materijala na mjesto proboja te novi ljudi koji će zamijeniti umorne vatrogasce, kaže se u pregledu stanja.

Na području Sisačko-moslavačke županije u laganom su porastu vodostaji rijeke Save i Kupe. Jučer tijekom dana saniran je zečji nasip u Letovaniću koji je popustio pod pritiskom vode.

Iz naselja Nova Drenčina, Sela i Galdovo zatražene su vreće s pijeskom radi zaštite objekata, gdje problem stvaraju zaobalne vode.

Državni centar zaštite i spašavanja zaprimio je od europskog ERCC-a (Emergency Response Coordination Center) satelitsku snimku poplavama pogođenih područja Sisačko – moslavačke županije.

Međimurska županija

Na području Međimurske županije stanje je pod kontrolom, bez izravne ugroze stanovništva ili životinja. Cesta prema malograničnom prijelazu Sv. Martin na Muri – Hotiza i nadalje je zatvorena za promet, kao i željeznička pruga Čakovec – Središće ob Dravi, kaže se u priopćenju.

Nema prekida u opskrbi električnom energijom ni u opskrbi pitkom vodom.

Jutros oko četiri sata popustio je nasip na ulasku potoka Trnava u Muru, te tri km nizvodno od željezničkog mosta u Kotoribi, ali su do 5,40 sati sva kritična mjesta sanirana.

Na terenu su sve raspoložive snage za obranu od poplava kao i one u pripravnosti.

Tijekom jučerašanjeg dana proglašeno je izvanredno stanje za cijelo branjeno područje „A33“, uz rijeku Muru, od njezinog ulaska u Hrvatsku do ušća u rijeku Dravu. Na branjenom području ušća Mure do Gorenjaka te Vološčaka, radi se na nadvisivanju nasipa izgradnjom zečjeg nasipa. Na jednoj dionici Trnave na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Požeško – slavonska županija

Na području Požeško – slavonske županije, u Gradcu i Pleternici još uvijek ima poplavljenih podruma pojedinih obiteljskih kuća, bunara i gospodarskih zgrada, a s ispumpavanjem će se započeti nakon povlačenja vode, kaže se u propćenju DUZS-a.

Na prometnici državne ceste D47 u mjestu Jagma u tijeku je sanacija klizišta koje je nastalo u poplavama.

Tijekom jučerašnjeg dana na području Gradca i Pleternice prekopana je prometnica i ugrađen cjevni ispust za odvodnju vode, čišćeni i iskapani novi kanali za odvodnju zaostalih zaobalnih voda u rijeku Orljavu i potok Vrbovu, te popravljane prometnice i nasipi željezničke pruge Požega – Pleternica.

Karlovačka županija

Oko Kupe i Korane na području Karlovca težište aktivnosti je prebačeno na sanaciju terena, budući da je prestanak opće opasnosti za Grad Karlovac i prigradska naselja oglašen jučer zbog stalnog opadanja vodostaja rijeka Kupe i Korane. U tijeku je ispumpavanje vode, isušivanje građevina, te deratizacija i dezinfekcija poplavljnih područja.

Na jučer održanoj sjednici Karlovačke županije proglašena je elementarna nepogoda za područje grada Karlovca od 13. rujna nadalje, zbog nastalih velikih materijalnih šteta, kaže se u priopćenju.

Koprivničko – križevačka županija

Noćas u tri sata Hrvatske vode proglasile su izvanredno stanje obrane od poplava na međudržavnom području rijeke Mure i Drave na području Koprivničko-križevačke županije, a u sedam sati jutros u mjestima uz Dravu – Legrad, Đelkovec, Drnje, Gola, Hlebine, Molve, Novo Virje, Ferdinandovec i Podravske Sesvete – sirenama je oglašena opća opasnost.

Tijekom noći vatrogasci i građani podizali su zečje nasipe na Dravi na području Drnja i Repaša, koji za sada nisu popustili, ali problem i dalje stvaraju zaobalne vode koje se podižu zbog jako visokog vodostaja rijeke Drave.

Jučer tijekom prijepodneva porast vodostaja rijeke Drave kod mjesta Botovo i Repaš podigao je razinu podzemnih voda, što je uzrokovalo razlijevanje okolnih kanala prema poljima i podizanje razine vode u jezerima, kaže se.

U Drnju je evakirano stanovništvo romskog naselja “Autoput”, 29 odraslih osoba i 34 djece u mjesnu sportsku dvoranu, te je preventivno evakuiarana stoke na povišenije dijelove mjesta.

Brodsko – posavska županija

Vodostaj rijeke Save na području Županije u laganom je porastu te uvjetuje redovne odnosno pripremne mjere obrane od poplava. Stanje je zasada pod kontrolom, bez posebnih kritičnih točaka, priopćeno je iz DUZS-a.

Zbog zamućenja vode u bunarima i akumulaciji “Bačica”, voda na području Grada Nova Gradiška i Općine Okučani nije ispravna za piće. Opskrba pitkom vodom provodi se pomoću dviju cisterni za vodu, raspoređenih na području Nove Gradiške i Okučana.

Varaždinska županija

Na području Varaždinske županije najugroženije je područje općine Sv. Đurđ, gdje se izliijeva rijeka Plitvica, dok na ostalim poplavljenim područjima vodostaj stagnira te se iz poplavljenih objekata ispumpava voda.

Pojavila su se klizišta na području općina Kneginec Gornji i Jalžabet prema Varaždinskim Toplicama na području vikend naselja, kaže se.

Zagrebačka županija i Grad Zagreb

U Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu preventivno se podižu zečji nasipi na području Čičke Poljane gdje su bile najkritičnije točke u poplavama tijekom veljače ove godine.

Hrvatske vode su najavile mogućnost početka plavljenja na tom području danas prijepodne. Jučer je evidentirano desetak novih klizišta, kaže se u izviješću DUZS-a.

13:15 HRVATSKI Crveni križ (HCK) ponovno je danas uputio apel za pomoć stanovnicima poplavljenih područja u Hrvatskoj, a donacije se mogu uputiti na više načina. Kako možete pomoći doznajte ovdje.

12:27 Premijer Zoran Milanović obići će poslijepodne poplavom ugrožena područja u Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćeno je iz Banskih dvora.

U 16 sati premijer će obići Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji (lokacija Dravska ulica).

U 18 sati sudjelovat će na sastanku s predstavnicima kriznog stožera Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, u sisačkoj Gradskoj vijećnici. Nakon sastanka, obići će poplavom ugroženo mjesto Žažina u okolici Siska.

12:24 Cijelu noć s ponedjeljka na utorak su mještani, vatrogasci i hrvatski vojnici branili Žažinu od nadiruće Kupe. Nasip, koji je uz pomoć hrvatskih vojnika povišen vrećama s pijeskom i učvršćen daskama i gredama, popuštao je na više mjesta pa su očajničkim naporima branitelji gradili oko puknuća tzv. bunare sprečavajući prodor vode. Načelnik Općine Ivica Perović:

“Evo, stanje je pod kontrolom. Noćas se radilo i u Žažini i u Letovaniću, i vojska i mještani, na podizanju zečjih nasipa na državnoj cesti. Najviše aktivnosti u Žažini bile su vezane uz tzv. ljetni nasip kraj samog naselja Žažina. Radilo se cijelu noć, radit će se i danas sve ono što je potrebno jer danas će biti vrhunac vodenog vala.”

U utorak ujutro, vodostaj Kupe u Žažini i Letovaniću i dalje je rastao, dok je u Farkašiću uzvodno od Letovanića od sedam sati u stagnaciji. Vrhunac tog ogromnog vala Kupom još nije došao do Siska, u kojem Sava i dalje raste, a rijeka Odra već treći dan teče uzvodno potisnuta vodom Kupe, koju je visoki vodostaj Save gotovo zaustavio.

Stanje nam je opisao dogradonačelnik Siska Marko Krička:

“Noć je bila iznadočekivano dobra. Nijedna kuća još nije poplavljena, očekivali smo da će preko noći biti okrućene vodom, ali još nije. Sporije pritječe, to je dobro. To je sada tako, ali kako će biti ostalih dana. Vjerojatno će se opet pojaviti ali sporije tako da ljudi imaju vremena za pripreme…”

Vode Kupe tjeraju Odru uzvodno i pune velikom brzinom retenciju Odransko polje.

Taj povratni val uvijek do sada poplavljivao je naselja od Siska prema Velikoj Gorici, te su mještani tih sela u silnom strahu od, kako kažu stručnjaci, sigurnih poplava.

Nasipi za sada dobro podnose velike količine vode, retencija Lonjsko polje se puni velikom brzinom, tako da je za sav promet zatvorena državna cesta od Siska prema Popovači, odnosno autocesti.

12:01 Župan Darko Koren proglasio je izvanredno stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Što to konkretno znači, pojasnio je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje, dožupan Ivan Pal:

„To što je proglašeno izvanredno stanje ne znači nikakvu paniku. Radi se samo o prevenciji. Mi imamo različite korake prema težini situacije. Došli smo do toga da proglasimo ovakvo stanje kako bismo mogli mobilizirati – u takvoj situaciji zakon nam omogućava mobilizaciju što više ljudi, što više mehanizacije i imati jednu drugu razinu suradnje i s Hrvatskim vodama i sa svima onima koji su nam potrebni.“

Naime, na terenu se provode pojačane mjere zaštite od Drave, kaže Pal:

“Radi se o vrlo visokom vodostaju Drave koji je samo nekoliko centimetara manji od najviše zabilježenog vodostaja. Moja zadnja informacija je 576, 577, dakle, najviši vodostaj do sada je 580. Prognoza Hrvatskih voda ide čak do 6 metara, govorim o mjernoj stanici Botovo.“

Vodostajem od 578 centimetara, zabilježenim na mjernoj postaji Botovo u 10 sati, Drava se primakla na samo četiri centimetra od rekordne razine iz 1972. godine. No već u idućem satu razina je pala četiri centimetra, vjerojatno zaustavljanjem protoka na hidroelektrani Donja Dubrava.

Ugrožena područja uz Dravu su općine Legrad, Drnje, Đelekovec, Hlebine, Molve, Novo Virje, Ferdinandovac. Jučer su s Botova evakuirali stanovnike tamošnjeg romskog naselja, a većina njih smještena je u sportskoj dvorani drnjanske škole gdje im obroke spremaju učenici i nastavnici Obrtničke škole Koprivnica.

Mnogi su stanovnici tih područja samoinicijativno već evakuirali i stoku. Pal kaže kako u ovakvim situacijama mogu angažirati i vojsku, no za tom mjerom za sad nema potrebe:

„Za sada, s obzirom na sve ono što se dešava u Hrvatskoj, što smo imali prilike vidjeti i čuti preko medija, ova naša situacija je daleko bolja ali je daleko od dobra.“

Porast je posljedica vodnog vala iz Mure, dugačkog desetak kilometara, koji je prijepodne stigao u Dravu na ušću kod Legrada, a stručnjaci procjenjuju da će mu za prolazak dijelom rijeke kroz Koprivničko-križevačku županiju trebati 20-tak sati.

Toliko će trajati i najveća neizvjesnost i pripravnost svih službi, pojačanih nakon jutrošnjeg proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplava. Iz županijskog Stožera zaštite i spašavanja ističu da se, pogotovo društvenim mrežama širi puno dezinformacija i glasina o pucanju nasipa na Dravi i pritokama, te pozivaju ljude da ne nasjedaju na sijanje panike i slušaju samo provjerene objave u lokalnim medijima.

Do daljnjega se, odnosno do prolaska vodnog vala, otkazuje nastava u matičnim školama u Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Hlebinama i Ferdinandovcu.

Na područjima ugroženih općina otkazan je i boravak djece u vrtićima.

Također su ravnatelji srednjih škola obaviješteni da učenike s ugroženih područja puste kućama. Za njihov odlazak je organiziran prijevoz i također su do daljnjeg oslobođeni nastave.

A na jutrošnjem zasjedanju županijskog Stožera za zaštitu u spašavanje ustanovljeno je i kako se na područjima zahvaćenim poplavama moraju provoditi mjere opreza kako bi se spriječila pojava epidemija.

Upozoravaju se građani sa područja Koprivničko-križevačke županije da je zbog velike količine padalina proteklih dana moguća opasnost od onečišćenja vode iz bunara.

Upozorava se stanovništvo na poplavljenom području koje se koristi vodom iz bunara da voda nije zdravstveno ispravna te se ne smije piti, niti koristiti za pripremu hrane i osobnu higijenu. Preporuča se konzumacija vode iz javne vodoopskrbe koja je zdravstveno ispravna i pod kontinuiranim je nadzorom.

10:25 Nasipi Pokuplja izdržali vodni val, Kupa prestala rasti

Prošla je još jedna nemirna noć za stanovnike sisačkog Pokuplja, posebno u Žažini i Letovaniću čiji su mještani cijelu noć podizali nasipe kako bi najviši vodni val Kupe, koja je prestala rasti, prošao bez većih posljedica.

“Nasipi su uglavnom izdržali, a Kupa je napokon prestala rasti. Budući da vodostaj u gornjem toku opada, očekujemo da će i kod nas uskoro početi opadati. Dvadesetak je kuća još pod vodom, ali je u veljači, kada je vodostaj bio nešto viši, pod vodom bilo čak stotinjak kuća”, izjavio je Stjepan Kušan, predsjednik Mjesnog odbora Letovanića.

Najviši vodni val Save prošao je kroz Sisak, ali opasnost za Jasenovac još nije prošla. Na sreću, Una osjetno opada, pa je pritisak na Savu sve manji.

U najugroženijem posavskom naselju, Košutarici, mještani su uz pomoć stotinjak pripadnika Hrvatske vojske podigli nasipe i očekuju da će izdržati vodni val koji im se približava.

10:15 Vodostaj rijeke Mure u Murskom središću je u opadanju, ali je ugrožena Korpivničko-križevačka županija zbog spajanja Mure i Drave. Jutros su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a vodni val trebao bi proći tijekom prijepodneva.

“Sad se pojavljuje problem Čičke poljane i Odranskog polja koje bi se danas trebalo puniti povratnim vodama rijeke Kupe kroz rijeku Odru i mi očekujemo da taj maksimum vodnog vala bi trebao biti negdje 19. ovog mjeseca”, kaže Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

10:00 Vodostaj Save kod Županje u 9 sati iznosio je 756 centimetara.

Otkazana je nastava u školama u osam općina u kojima je proglašeno opća opasnost.

9:15 Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obići će danas poplavom najugroženija mjesta Sisačko-moslavačke županije u pratnji generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića.

Ministar Jakovina obići će Lekenik, Letovanić, Grad Sisak i Grad Petrinju. Predviđeno je da će u Lekeniku i Letovaniću biti oko 11 sati, u Sisku oko 12, a u Petrinji oko 13 sati.

9:00 Podravina strahuje od rastuće Drave

Zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave i opasnosti od izlijevanja rano jutros proglašena je opća opasnost u osam općina Koprivničko-križevačke županije uz Dravu – Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.

Razina Drave u 8 sati ujutro iznosila je na mjernoj jedinici u Botovu čak 576 centimetara, samo šest manje od razine koja je uzrokovala velike poplave u Podravini 1972. godine.

Međutim, mještani i mjerodavni ne strahuju samo od dizanja razine Drave zbog reguliranog propuštanja vode na hidrocentrali Donja Dubrava, već i zbog vodenog vala Mure dugačkog po procjenama čak 13 kilometara, koji se spaja s Dravom i koji se iza 9 sati očekuje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Angažirane su sve mjerodavne službe te brojni mještani, a u jutarnjim satima stigla je i prva mehanizacija poduzeća Bistre Đurđevac, koju su angažirale Hrvatske vode nakon što je oko ponoći u Drnju održan krizni stožer.

Zbog vode na cesti između mjesta Botovo i Šoderica promet se preusmjerava od Koprivnice prema Mađarskoj na relaciji Drnje-Torčec-Šoderica-Gola te od Mađarske prema Koprivnici na relaciji Gola-Šoderica-Đelekovec-Koprivnica.

Nakon što je jučer poslijepodne zbog nadiruće Drave evakuirano 80-ak stanovnika romskog naselja Autoput kod Drnja, u noćnim je satima policija evakuirala i mještane naselja Tori u susjednom selu Sigetec, njih 70-ak. Većina ih je smještena u mjesnoj školi u Drnju.

Izvanredne mjere na Dravi

Vrh vodnog vala Save je u Sisku, vodostaj u Crncu je 776 cm, ali vodostaj Kupe 30-tak kilometara uzvodno još uvijek raste, izjavio je za Hrvatski radio rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Rijeka Mura dosegla je vrhunac i spojila se s Dravom tako da je Botovo u Koprivničko križevačkoj županiji ugroženo od spojene Mure i Drave. I tamo se očekuje premašivanje rekordnog vodostaja Drave iz 1972. i uspostavljene su mjere izvanrednog stanja, kazao je Đuroković.

Zbog izlijevanja Drave iz korita zatvorena je državna cesta D41 prema mađarskoj granici kod naselja Drnje-Botovo. Promet teče obilazno preko Šoderice i Đelekovca. Posljednji put Drava se izlila prije četrdesetak godina. Stanovnici romskoga naselja Drnje evakuirani su i smješteni u sportsku

Sirene probudile mještane Goričana i Donje Dubrave

U Goričanu su se tijekom noći ubrzano gradili zečji nasipi uz rijeku Muru i potok Trnavu. Na nekoliko mjesta voda se počela lagano prelijevati, no nasip nije puknuo. Oko ponoći počeo je kroz Goričan prolaziti najveći val u povijesti, javlja emeđimurje.

Oko 450 vatrogasaca i mještana punili su vreće s pijeskom i povisuju zečje nasipe. Najkritičnije je bilo kod Črnog mosta, gdje se nasip počeo podizati u ponedjeljak oko 11 sati. Kroz Goričan prolazi vodeni val koji je krenuo iz Murskog Središća, gdje je izmjereno rekordnih 535 centimetara rijeke Mure.

Nakon što su oko 20 sati stigle umirujuće informacije da je najgore prošlo, oko 22.30 sati začule su se vatrogasne sirene. Mještani su oko 23 sata javili da su iscrpljeni jer se vreće nose na velike udaljenosti, te da im treba pomoć.

“Digli smo vatrogasne ekipe iz gornjeg Međimurja koje su došle u pomoć i dodatnu mehanizaciju. Ljudi, pijeska i vreća ima dovoljno. Na tom području nema kuća u blizini, pa se ne očekuju štete”, kazao je župan Matija Posavec. Naručio je još tisuću dodatnih vreća pijeska. “Sve je pod kontrolom”, izjavio je u 0.45 sati.

Sirene su oko 1 sat ujutro probudile i mještane Donje Dubrave. Tri kilometara uzvodno od ušća Mure u Dravu do mogućeg izlijevanja vode preostalo je još dvadesetak centimetara te su morali promptno reagirati, skupiti ljude i krenuti u izgradnju zečjeg nasipa.

Načelnik Dražen Miser ipak napominje da mjesta za paniku nema.

Mura u opadanju

Pred jučerašnju večer vodostaj rijeke Mure je bio u opadanju. U 20 sati vodostaj je iznosio 516 centimetara, ali s tendencijom opadanja. U Murskom Središću u 8 sati vodostaj iznosi 455 centimetara, a i u Goričanu je pao ispod 500 centimetara.

Međimurski župan Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović kazali su kako je opasnost za Mursko Središće minula i da su ljudi na obrani učinili sve što su mogli te je zahvaljujući takvim naporima stanje uglavnom normalizirano.

Izvor: Index.hr