fbpx

Rusija mijenja vojnu doktrinu prema NATO-u: Savez je postao “vanjska prijetnja” Rusiji

MIKHAIL Popov, politički savjetnik u Kremlju, rekao je kako će sve lošiji odnosi između Rusije i NATO-a imati posljedice i na rusku vojnu strategiju, koja će biti prilagođena postojećim okolnostima.

Iz NATO-a su službeno objavili da će se pojačati snage Saveza na istoku Europe, kako bi se zaštitili članovi Saveza.

Podsjetimo, ukrajinski ministar obrane u ponedjeljak je optužio Rusiju za pokretanje “velikog rata” koji bi mogao koštati obje zemlje nekoliko desetaka tisuća ljudskih života.

Rusija je odbacila ukrajinske navode, ističući kako aktivno ne podržava separatiste.

Popov, koji je zamjenik glavnog tajnika ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti, rekao je kako NATO “potiče antagonizam”, prenosi RIA News.

“Vojna infrastruktura članica NATO-a sve je bliža ruskim granicama”, dodao je Popov, ističući kako je to jedna od ključnih “vanjskih prijetnja” Rusiji.

Ipak, nisu navedeni detalji promjene ruske vojne doktrine.

Australija još bliže NATO-u

Australija je spremna pojačati partnerstvo s NATO-om, rekla je njezina ministrica vanjskih poslova u utorak, u želji da se zemlja snažnije pozicionira u globalnoj krizi od Iraka i Sirije do Ukrajine.

Premijer Tony Abbott, koji bi trebao ugostiti ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge svjetske čelnike na summitu G20 u studenom, u nedavnim je govorima najavio pojačani pristup vanjskoj politici.

Iako Australija nije članica NATO-a, njezine postrojbe borile su se uz koaliciju u Iraku i Afganistanu, što je ministrica vanjskih poslova Julie Bishop nazvala bazom za prošireno partnerstvo u aktualnim i budućim sukobima.

“Sutra ćemo ministar obrane i ja otputovati u Wales na summit NATO-a i mogu potvrditi da će Australija prihvatiti formalni poziv da postane ono što se zove pojačani partner”, rekla je Bishop u parlamentu.

Austrija: Putin je pretjerao

Werner Faymann, austrijski kancelar, izjavio je na konferenciji za novinare kako se ruske postrojbe nalaze na ukrajinskom teritoriju te kako su reakcije službene Moskve neozbiljne. Istaknuo je da Europa ne može prihvatiti invaziju stranih tenkova i vojnika na tuđim teritorijima.

Faymann je rekao kako Austrija ima jasan stav o tome da se granice u Europi ne smiju pomicati putem nasilja te kako se sloboda drugih država ne smije ugrožavati.

Austrijski kancelar također je istaknuo i da je Austrija spremna na negativne posljedice, većim dijelom ekonomske, do kojih će doći zbog njezinog suprotstavljanja Rusiji.

“Nužno je da austrijska poduzeća i građani znaju kako država ima sve pod kontrolom. Već smo jednom dokazali da možemo uspješno prebroditi velike krize”, rekao je Faymann.

Izvor: Index.hr/ZDanas