fbpx

SDP-ovac Željko Sabo proglašen krivim za podmićivanje!

SUDAC Županijskog suda u Osijeku SDP-ovca Željka Sabu proglasio je krivim za podmićivanje vijećnika. Sabo je dobio po deset mjeseci zatvora za svaku od dvije točke optužnice, pa je objedinjena kazna godina i četiri mjeseca zatvora.

“Nikad neću priznati nešto što nisam napravio. Sjetio sam se Ante Gotovine”, kratko je izjavio Sabo nakon što je odslušao obrazloženje presude.

U sudnici su na čitanju presude, osim Sabine obitelji, bili i njegovi simpatizeri, te članovi vukovarskog SDP-a. Anto Nobilo, Sabin odvjetnik, najavio je žalbu Vrhovnom sudu. Nobilo smatra da je ovakva presuda protuzakonita. Moguće je da će se žaliti i Uskok, koji nije zadovoljan visinom kazne.

“Smatramo da je ovom presudom povrijeđen zakon i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i naravno da ćemo uložiti žalbu Vrhovnom sudu. Nadam se da će Sud u pismenom otpravku ostati kod onoga što je izrečeno jer vidim ozbiljne pravne probleme s kojima će se suočiti Vrhovni sud u rješavanju žalbe. Ovo je bilo samo prvo poluvrijeme, utakmica nije gotova, mi smo i dalje optimisti” poručio je Nobilo.

Sudac Vrban: Izigravanje volje birača neće proći nekažnjeno

Sudsko vijeće Sabu je odlučilo osuditi na kaznu bezuvjetnog zatvora jer smatraju da je dokazano kako je bivši gradonačelnik uporno i kroz duži period pokušavao nuditi mito oporbenim zastupnicima, ne bi li na taj način osigurao vlast svojoj političkoj opciji.

Zvonko Vrban, predsjednik sudskog vijeća koje je Sabu proglasilo krivim, kaže da je ovakva presuda upozorenje svim političarima da ovakva kaznena djela neće prolaziti bez sankcija. Ponašanje kakvo je demonstrirao Sabo je, kaže Vrban, izigravanje pravnog sustava i volje birača, te povreda ustavnih prava građana.

Izricanjem nepravomoćne presude okončan je prvostupanjski sudski postupak, započet 13. svibnja ove godine.

Sabo pokušao kupiti vukovarske HDZ-ovce

Uskokova Optužnica teretila ga da je u lipnju i srpnju prošle godine, nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu, vijećnici Budimir ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u tvrtki “Borovo”, mjesto predsjednice gradske komisije za europske integracije, uz pripadajuće naknade, te novčane naknade od 10, 20, i 50 tisuća kuna, kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću. Marija Budimir je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Optužnica je Sabu teretila i da je HDZ-ovu vijećniku Đuriću ponudio da će mu supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar i zaprijetio da će, ako Đurović odbije surađivati, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

Bivši vukovarski gradonačelnik odbacio je optužbe USKOK-a o podmićivanju HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića. Na posljednjem je ročištu pojasnio kako je vijećnica Budimir pogrešno protumačila njegove riječi, jer novac koji je nudio, nije bio namijenjen njoj, već za projekte SDP-a, a Budimir je nudio suradnju kao budućoj kandidatkinji liste SDP-a na novim izborima.

Izvor: Index.hr/ZDanas