fbpx

U zemlji s 300.000 nezaposlenih saborsku plaću primaju osumnjičeni za pronevjeru milijuna

HRVATSKI zakoni dopuštaju osobama protiv kojih se vode kazneni postupci da odlučuju o sudbini svih hrvatskih građana i za to još primaju odličnu plaću. Posljednji takav primjer je bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel koja je u remetinečkom pritvoru provela pet mjeseci zbog sumnji da je pronevjerila preko 10,5 milijuna kuna.

Na današnjoj 42. sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), članovi MIP-a, predsjednica Gordana Sobol, potpredsjednica Đurđica Sumrak, te Ivan Drmić, Šimo Đurđević, Vesna Fabijančić-Križanić, Nadica Jelaš, Željko Kerum, Alen Prelec i Marijan Škvarić digli su ruku za povratak Merzel u Sabor.

I dok se na optužnicu još čeka, Lovrić Merzel nastavlja pripremati obranu za optužbe o višemilijunskim malverzacijama dok je obnašala dužnost županice, a zahvaljujući povratku u saborske klupe mjesečno će zarađivati više od 15 tisuća proračunskih kuna netto.

U državnu službu ne mogu oni s kaznenim prijavama, u Sabor mogu

Razgovarali smo s predsjednicom MIP-a Gordanom Sobol o povratku njene donedavne stranačke kolegice u Sabor. Sobol je za Index rekla kako su za njezin povratak krivi isključivo hrvatski zakoni koji joj to omogućavaju.

“Nitko od članova MIP-a nije mogao ići protiv zakona koji joj dopušta da bude zastupnica. Ona je ispunila sve uvjete i zastupničko mjesto aktivirano joj je od 11. rujna. To će joj biti prvi put da obnaša dužnost saborske zastupnice budući da kad je bila izabrana na listi SDP-a za ulazak u Sabor, već je obnašala dužnost sisačko-moslavačke županice”, rekla je Sobol za Index.

Međutim Lovrić Merzel neće biti jedina saborska zastupnica s kaznenom prijavom i protiv koje se vode kazneni procesi. U ovom času, dodaje Sobol, u Saboru već sjede zastupnici poput Željka Keruma, Željka Sabe, načelnik Općine Preko Ante Jerolimov, te Ivana Drmića koji je čak, napominje Sobol dobio i uvjetnu kaznu zatvora.

Potrebno mijenjati Zakon i svijest birača

“Upravo zbog takvih slučajeva potrebno je ići u mijenjanje izbornog zakona. Treba napraviti ogradu da oni protiv kojih se vode kazneni postupci da se već u startu ne mogu kandidirati. Vi kad dajete molbu za bilo koje radno mjesto, svi traže potvrdu o nekažnjavanju, a u državnu tvrtku se sigurno ne možete prijaviti ako se vodi protiv vas postupak za kriminalnu radnju, zato se tu treba napraviti izmjena zakona. Isto tako treba postojati i mogućnost da se stavi ograda da se zastupnički mandat koji je u mirovanju ne može ponovno aktivirati ukoliko se u međuvremenu protiv dotične osobe počeo voditi kazneni postupak. To bi svakako trebalo napraviti budućnosti”, zaključila je Sobol dodajući pritom kako Marina Lovrić Merzel nije učinila ništa drugo od onog što joj zakon ne omogućava.

Iako je kaže, čovjek nevin dok mu na sudu ne dokažu krivnju, ona je dodaje, javna osoba i kao takva ne bi trebala sjediti u Saboru.

Sobol također napominje kako je velik dio odgovornosti i na samim biračima jer su oni ti koji bi jednog dana trebali ne davati glas onome koji je došao na listu, a protiv kojeg su podignute kaznene prijave ili se već vode kazneni postupci.

“No naša zemlja i na lokalnim razinama ima niz gradonačelnika protiv kojih se uredno vode kazneni postupci, a uredno su ih građani izabrali za gradonačelnike i načelnike. Stoga bi se trebalo voditi računa je li uredu da se izabere netko za koga se zna da se protiv njega vode kazneni postupci”, rekla je Sobol.

Iako je apsurd da u mandatno-imunitetnom povjerenstvu sjedi i Željko Kerum koji također ima niz kaznenih prijava, on dodaje Sobol se nikad čak i ne pojavljuje na sjednicama mandatno-imunitetnog povjerenstva pa ni na zasjedanjima Sabora, iako kaže Sobol, Kerum za to uredno prima plaću.

Dok je na burzi trenutno oko 290.000 nezaposlenih, a u isto vrijeme veliki broj onih koji ne primaju plaću ili pak rade za minimalac te jedva preživljavaju, nama Vlast kroje oni koji imaju kaznene prijave, koji su optuženi za niz malverzacija, koji su oštetili gradski, državni ili županijski proračun, a narod sve to mirno promatra i opet će izaći na izbore i dati glas takvima.

U isto vrijeme Zakoni koji omogućavaju takvim osobama da uopće obnašaju bilo kakve državne dužnosti se ne mijenjaju jer to nije u interesu niti jednoj Vlasti. Svaka koja dođe na čelo Hrvatske ima niz svojih Keruma, Merzelica, Drmića i ostalih.

Izvor: Index.hr