fbpx

ZAŠTO ZRILIĆ&DOGUS GRUPA MIJENJAJU PLAN ZA “MARASKA PARK”: Šire hotel za kongresni centar, ali Ninčevića nisu uspjeli “kupiti”

Još nije poznato kada će izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja zone parka i centralnih funkcija “Maraska park” doći na javnu raspravu, ali je zato poznato što nositelji izrade izmjena, tvrtka Tenos u vlasništvu poduzetnika Zdenka Zrilića i turske Dogus grupe, namjerava na tom prostoru promijeniti u odnosu na dosad važeći DPU kojeg je izradio arhitekt Nikola Bašić.

Ako je suditi po prijedlogu koji je upućen na odobrenje Gradskom vijeću, jedna stambena zgrada planirana iza budućeg hotela Maraska u aktualnom plana otpada, a umjesto nje na taj se prostor proširuje hotelski objekt dogradnjom u obliku obrnutog slova “z” u kojem bi se trebao smjestiti kongresni centar s bazenima i drugim pratećim sadržajima. Kongresni dio pratit će visinu povijesne zgrade tvornice Maraske na obalnoj liniji tako da ne bi trebao narušavati vizuru grada s mora.

861178976b9658fea9564c458889a314
Zdenko Zrilić i vlasnik Dogus grupe Ferit Sahenk

Također je uočljivo da planovi turske grupe o širenju na teren bivše tvornice “Jadranke” i na sve susjedne terene do Tankerkomercove marine, za sada nisu urodili plodom. Naime, predloženi obuhvat plana ne tiče se prostora bivše tvornice “Jadranke” na kojem poduzetnik Mladen Ninčević namjerava graditi luksuzuni stambeni objekt prema projektu Nikole Bašića. Turska poslovna grupa i njihovi domaći ljudi na terenu očito nisu uspjeli uvjeriti Ninčevića da im proda projekt zajedno s pripadajućim zemljištem te su (za sada?) odustali o prvotnih namjera koji ključnu točku imaju u Tankerkomercovoj marini za koju je pak raspisan koncesijski natječaj i za koju postoji interes više investitora: od Tankerkomerca, taljanske grupe Feretti, Dogus grupe, pa do nekih lokalnih “igrača” i državnog ACI-ja. Razlog tolikom interesu je više nego jasan: procjena je da bi dobrim upravljanjem s postojećim kapacitetima, bez novih sadržaja, marina godišnje mogla donositi oko 2 milijuna eura dobiti.

Tko će projektantski raditi drugu dopunu i izmjenu projekta “Maraska park” za Zrilića&Dogus grupu, također još uvijek nije poznato. Iako je novi prijedlog izmjena plana također izradio Nikola Bašić, koji za tursku grupu već radi hotel u Šibeniku i nove sadržaje u marini Dalmacija u Bibinje/Sukošanu, konačna odluka o glavnom projektantu budućeg hotela s pet zvjezdica u Maraska parku navodno još nije donesena.

Izvor: Zadarski.hr