fbpx

Abbas: Zatvaranje džamije u Jeruzalemu je objava rata, Izrael zaziva treću intifadu

IZRAELSKO zatvaranje džamije Al-Aqsa u Jeruzalemu predstavlja “deklaraciju rata”, izjavio je u četvrtak predsjednik Palestinskog autoriteta Mahmoud Abbas.

Abbasova ocjena stiže nakon ubojstva poznatog židovskog aktivista desnice u oružanom sukobu s policijom u Abu Toru, naselju na istoku Jeruzalema.

Policija je u četvrtak zatvorila prilaze džamiji u strahu od prosvjeda povodom ubojstva Yehuda Glicka, koji je lokaciju koristio za promicanje židovskih prava.

“Ova opasna izraelska eskalacija je deklaracija rata protiv palestinskih ljudi i njihovih svetih mjesta, protiv arapskih i islamskih nacija,” riječi su Abbasa koje citira Times of Israel.

Direktor Al-Aqsa džamije je njezino zatvaranje nazvao “neprihvatljivim”.

“Neprihvatljivo je da džamija Al-Aqsa plaća danak za događaje u Jeruzalemu,” rekao je.

Abbas je dan ranije u televizijskom obraćanju na Channel 10 izjavio da Palestinci ne traže niti žele intifadu i odgovornost za poticanje nasilja prebacio na Izrael rekavši da on potpiruje vatru “treće intifade”.

“Premijer Netayahu je zaboravio da tijekom 50 dana (ljetošnje izraelske operacije u Gazi) s Zapadne obale nije ispaljen niti jedan metak. Mi ne želimo intifadu. Izraelski mediji i brojni izraelski čelnici su ti koji traže i potiču treću intifadu,” rekao je Abbas i dodao da će odgovor na provokacije potražiti u Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Index.hr/ZDanas