fbpx

“Kralj otpada” Pripuz od Zagreba dobio sumnjivi posao težak 7,5 milijuna kuna

“Kralj otpada” Pripuz od Zagreba dobio sumnjivi posao težak 7,5 milijuna kuna

PETAR PRIPUZ, “hrvatski kralj otpada” koji je uhićen zajedno s Milanom Bandićem, jedan je od najutjecajnijih zagrebačkih poduzetnika. Upravo zahvaljujući poslovima s otpadom je Petar Pripuz izašao iz sjene svog brata Zorana Pripuza, bivšeg optuženika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije.

Posao s otpadom se Pripuzu i te kako isplatio; vrijednost njegovog poslovnog carstva mjeri se u milijardama kuna. Tvrtka Ce-Za-R prošle godine tako je imala 634,2 milijuna kuna prihoda, C.I.O.S. je uprihodovao 88,9 milijuna, C.I.O.M. je imao 10,2 milijuna kuna prihoda, Eurohala je ostvarila 38 milijuna kuna prihoda, tvrtka Felis imala je 9,6 milijuna kuna prihoda, CIAL je uprihodovao 48 milijuna kuna, Depos je imao 8,5 milijuna kuna prihoda…

7,5 milijuna za skupljanje glomaznog otpada u Zagrebu

Upravo je tvrtka Ce-Za-R, koja je Pripuzu prošle godine donijela najveći prihod, navodno glavni razlog zbog kojeg je prenoćio u prostorijama policijskog Uskoka. Ova je firma, naime, u prosincu prošle godine preuzela prikupljanje glomaznog otpada na zagrebačkim ulicama. Radi se o poslu teškom 7,5 milijuna kuna.

Da se radi o potencijalno sumnjivom “dealu”, bilo je jasno od samog početka. Pripuzova firma posao je dobila na brzinu, praktički preko noći, nakon što je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović u studenom prošle godine zabranio zagrebačkoj Čistoći odlaganje na Jakuševac svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada.

Djelatnici Čistoće najprije su glomazni otpad na Jakuševac pokušali odlagati u ilegali, ali vrlo brzo su uhvaćeni na djelu. Zmajlović je tada naredio Gradu Zagrebu da pronađe alternativno rješenje za zbrinjavanje glomaznog otpada, i to u roku od samo par dana, te je brzinski potpisan ugovor s firmom Bandićevog prijatelja Pripuza.

Ce-Za-R i ranije prozivan zbog pogodovanja

No, nije to bila jedina afera uz koju se vezuje Pripuzovo ime. Za pogodovanje tvrtki Ce-Za-R je Edi Pavletić, vlasnik pulskog Jadran-metala, 2011. godine optužio i bivšu ministricu zaštite okoliša Marinu Matulović Dropulić, državnog tajnika Nikolu Ružinskog i bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea.

Pavletić je tada u javnost istupio s optužbama da je Ministarstvo zaštite okoliša u doba HDZ-ove ministrice Matulović-Dropulić, inače bivše gradonačelnice Zagreba, namjestilo Pripuzovoj firmi Ce-Za-R ekskluzivnu koncesiju za posao zbrinjavanja otpadnih vozila i to na razdoblje od deset godina.

Pripuzu se namještalo preuzimanje Čistoće?

Već neko vrijeme se špekulira da će Grad Zagreb stvoriti Pripuzu uvjete za novo proširenje njegovog poslovnog imperija. Krajem prošle godine počele su pripreme terena za privatizaciju Čistoće, a u medijima se špekuliralo da će ovu gradsku firmu preuzeti upravo Pripuzov C.I.O.S. i to po sličnom modelu kao u Jastrebarskom, rodnom gradu ministra Zmajlovića. Tamo je gradsko Komunalno poduzeće preuzela firma Eko-Flor, koju je C.I.O.S. zatim preuzeo.

Pripuzovo se ime pojavilo i u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi donijeli odluku u korist Branimira Glavaša, zbog koje je Drago Tadić, vlasnik Osijek Koteksa, prošle godine na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na dvije godine zatvora. U tom procesu se Pripuz pojavio kao svjedok, te potvrdio da je Tadiću posudio 50.000 eura. Pripuz je tada izjavio da nije znao zašto Tadiću treba novac, te dodao da nije prvi put da svom dugogodišnjem prijatelju posuđuje veće svote novca.