fbpx

Norveška premijerka: NATO razumije zašto ne šaljemo avione na IS, brine nas Rusija

NORVEŠKA je odlučila da neće sudjelovati u zračnim napadima zapadnih saveznika na snage Islamske države, objašnjavajući to velikom koncentracijom ruskih vojnih snaga na kranjem sjeveru Europe.

Norveška, koja redovito sudjeluje u vojnim akcijama NATO-a, poručila je kako neće poslati svoje zrakoplove u napade na IS. Razlog tome je nazočnost velikog broja ruskih snaga na krajnjem sjeveru Europe, izjavila je predsjednica norveške vlade Erna Solberg u novinskom intervjuu objavljenom u srijedu.

SAD zbog toga Norveškoj nije ni poslao upit, otkrila je konzervativna političarka na čelu norveške vlade u razgovoru za dnevni list Verdens Gang. Istodobno je otklonila nagađanja da je nesudjelovanje u akciji protiv IS-a povezano s potragom za navodnom ruskom podmornicom pred švedskom obalom.

Solberg: Moramo pratiti situaciju kod kuće

“Ne, ovdje mislim na opću sliku povećanih ruskih aktivnosti u zraku i na moru, pokrete postrojbi i drugo, što nas tjera da kod kuće pratimo razvoj situacije”, rekla je.

Stoga je, smatra predsjednica norveške vlade, važnije održati solidnu pripravnost u vlastitom graničnom području. Prema njezinim riječima, NATO ima “veliko razumijevanje” za norvešku situaciju.

“Zbog naše granice s Rusijom Norveška je u drugačijoj situaciji nego zemlje poput Danske, Nizozemske ili Belgije”. Te tri zemlje poslale su borbene zrakoplove u akciju protiv IS-a.

Izvor: Index.hr/ZDanas