fbpx

Parlamentarni izbori u Ukrajini: Ankete pokazuju uvjerljivu prednost prozapadnih stranaka

PROZAPADNE stranke koju vode ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i premijer Arsenij Jacenjuk uvjerljivo će pobijediti na parlamentarnim izborima u nedjelju u Ukrajini, ali i dvije proruske stranke imaju izglede za ulazak u parlament, prema anketi objavljenoj u srijedu.

Za blok Petra Porošenka namjerava glasati 30,4 posto birača, a slijedi ga Radikalna stranka populista Olega Lijaška i Jacenjukova Narodna fronta (10,8 posto), prema zajedničkom ispitivanju Instituta za sociologiju Kijeva i Zaklade demokratskih inicijativa.

Te procjene se temelje na odgovorima birača koji znaju za koga će glasovati, ali postoji još 32,2 posto neodlučnih, a margina pogreške iznosi 2,2 posto.

Dvije proruske stranke mogle bi prijeći izborni prag

Prozapadna stranka Samopomoć, uglavnom sastavljena od aktivista civilnog društva, trebala bi dobiti 8,5 posto glasova, a stranka bivše premijerke Julije Timošenko 7,5 posto glasova.

Dvije proruske stranke Jaka Ukrajina i Oporbeni blok, nasljednici Stranke regija svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, mogle bi prijeći izborni prag od potrebnih pet posto.

Prozapadni predsjednik Porošenko, izabran u svibnju nakon pada proruskog režima, sazvao je prijevremene parlamentarne izbore kako bi učvrstio svoju vlast i obnovio skupštinu u kojoj su brojni bivši saveznici Viktora Janukoviča, optuženi da pružaju podršku proruskim separatistima na istoku, gdje je u oružanom sukobu u šest mjeseci poginulo više od 3.700 ljudi.

Izvor: Index.hr/ZDanas