fbpx

Policija uhitila Bandića, Ljubičića, Pripuza i još 16 osoba

Policijska uprava zagrebačka objavila je da je nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja, vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhitila nekoliko osoba. HRT je javio da je uhićeno 19 osoba

U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će one u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku.

Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u.

U priopćenju ne navode o kome se radi, ali se neslužbeno doznaje da je riječ o Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, Slobodanu Ljubičiću, šefu Holdinga i poduzetniku, te suvlasniku CIOS-a Petru Pripuzu.

Informaciju tko je točno i za što uhićen u Gradskoj upravi nije bilo moguće provjeriti. Martina Šušnjara, glasnogovornica gradonačelnika, kad smo je nazvali glasno se najprije nasmijala, ali nakon što smo joj objasnili da vijest nije šala, uozbiljila se; međutim, nije mogla doznati ništa više.

Da je je Bandić u policiji Hini je potvrdio njegov odvjetnik Krešimir Krsnik; ‘Da, ja sam njegov odvjetnik, idem upravo k njemu na ‘Oranice’, kazao je Krsnik. Oranice su kolokvijalni naziv za sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali i mjesto gdje se usmnjičenici predaju pritvorskom nadzorniku.

Nakon privođenja u policiju Bandić je odveden je na pretres svog stana u Bužanovu ulicu, a pretresi domova i poslovnih prostora očekuju i njegove suosumnjičenike – predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, doznaje se od njihovih odvjetnika.

“Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se točno radi”, izjavio je Pripuzov odvjetnik Mate Matić. Dodao je kako sumnja da su iza cijelog slučaja “drugi motivi”, vjerojatno i politički, no o tome će, kako je rekao, opširnije biti riječi naknadno.

Odvjetnik predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića Veljko Miljević izjavio je za televiziju N1 da istražitelji imaju ‘silne naloge za pretrage’. ‘Ovo bi moglo potrajati, a možda me i dignu još noćas’, rekao je Miljević.

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.

Uz Bandića, Pripuza i Ljubičića, navodno je privedeno još petnaestak osoba, a jedan od osumnjičenika uhićen je na granici sa Slovenijom.

Gradonačelnikova glasnogovornica Martina Šušnjara nije željela ništa komentirati rekavši da nema službenih informacija o uhićenju. Na pitanje kako će grad funkcionirati, odnosno tko će obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju Bandićeva dužeg zadržavanja Šušnjara je kazala kako “nema nikakvih problema, jer gradonačelnik Bandić ima dvije zamjenice – Sandru Švaljek i Vesnu Kusin”.

Za što se točno tereti privedeni trojac zasad se može samo nagađati. Pod povećalom medija već godinama se nalazi sumnjiva kupovina, trgovina i prenamjena zemljišta veličine 80.000 m2 u Resniku. Neslužbene informacije govore da jedan krak istrage vodi i prema navodnom izvlačenju novca iz za vrijeme Bandićeve predsjedničke kampanje.

Bandić je, prije negoli je uhićen, poslijepodne proveo u svom vrtu na Savici gdje je brao mahune, s čime se pohvalio na Facebooku.

Izvor: tportal.hr