fbpx

Projekt „Odgovorno i racionalno korištenje energije za najmlađe“

Udruga „Eko – Zadar“ tijekom listopada je, u sklopu projekta „Odgovorno i racionalno korištenje energije za najmlađe“ provela edukativno-kreativne radionice na području od posebne državne skrbi u Zadarskoj županiji. Radionice su provedene dječjim vrtićima „Tratinčica“ u Crnom, „Zvjezdica“ u Zemuniku Donjem, „Cvrčak“ u Posedarju, „Obrovac“ u Obrovcu i „Tulipan“ u Polači.

Svrha ovog projekta je popularizacija obnovljivih izvora energije u mlade populacije, odnosno odgoj za buduće korisnike energije iz obnovljivih izvora i promoviranje ideje energetske emancipacije lokalne zajednice u budućem postkarbonskom društvu. S djecom, koja su najbolji korektiv društva, razgovarali smo o tome kako mogu utjecati na promjene ponašanja svojih odraslih ukućana. Na kreativan način približiti smo im obnovljive izvore energije i pokazali im snagu vjetra, vode i sunca kao energenata budućnosti. Djeca i odgajateljice izvrsno su prihvatili radionice pa smo razgovarali i o budućoj suradnji s obzirom da je od strane vrtića iskazan interes da iste radionice organiziramo i za buduće vrtićke generacije, rekla je voditeljica projekta Atana Grbić.

Štednja i odgovorno ponašanje prema prirodnim resursima teme su na koje je stavljen naglasak u okviru ovog projekta. Članice i volonterke „Eko-Zadra“, koje su po zvanju profesorice i odgojiteljice, stoga su na stručan, ali djeci blizak način, kroz power point prezentaciju i razgovor mališane uvele u svijet solarne, te vjetroenergije i hidroenergije. Svi polaznici radionica dobili su na dar slikovnicu/bojanku „Spoji – oboji“, dok su odgajateljice za svoje grupe dobile i slikovnicu/bojanku „Praktični savjeti Eko Mace“.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovaj je projekt financirao u iznosu od 11.800 kuna.

Izvor: HRT/ZDanas