fbpx

Ratni invalidi blokirali promet u Savskoj, sutra suočavanje s Matićem

MINISTAR branitelja Predrag Matić nije danas nakon sjednice Vlade otišao u Ministarstvo branitelja jer je bio zauzet drugim obvezama, već će to učiniti sutra do 9 sati, kao i svakog radnog dana, i to na glavni ulaz kao što je i najavio, doznaje se u Ministarstvu branitelja.

Matić je danas izjavio novinarima da neće zaobilaziti prosvjednike koji su se okupili pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici tražeći njegovu ostavku, te ostavke njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

Matić je ocijenio kako iza prosvjeda pred Ministarstvom stoje politički motivi “uvijek istih ljudi” te poručio da je spreman na razgovor, ali neće dozvoliti da se kroz Ministarstvo branitelja vodi politika, jer je njoj mjesto na izborima. Također je ocijenio da prosvjednicima manipulira HDZ.

Matića je na sjednici Vlade javno podržao premijer Zoran Milanović. “Ako ovakav ministar s ovakvim ratnim putem i njegovi pomoćnici, koji su ovih dana fizički napadani, ako oni nisu dovoljno dobri i nemaju dovoljno povjerenja da rade ovaj posao, onda stvarno ne znam tko bi mogao raditi bolje u Hrvatskoj”, poručio je Milanović.

Karamarko podržao prosvjednike

Prosvjednike pred Ministarstvom branitelja danas je podržao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdivši kako njegov dolazak nije politički motiviran. “Nije me briga za političke poene, dolazim ovdje kao Tomislav Karamarko koji je pripadao policijskim braniteljima”, rekao je.

“Moj dolazak ovdje motiviran je mojim odnosom prema braniteljima koje iskreno štujem. Štujem sve što su napravili za Hrvatsku, suosjećam s njima u svemu onome što osjećaju, jer osjećaju da se dezavuira i podcjenjuje sve ono za što su se borili”, kazao je Karamarko.

Pred Ministarstvom je održana i komemoracija za preminulu hrvatsku braniteljicu i 100 postotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida prve kategorije Nevenku Topalušić koja je u utorak preminula nakon što joj je pozlilo na prosvjednom skupu.

Na skupu u Savskoj ulici, duž koje su zapaljene svijeće u počast preminule, unatoč lošem vremenu okupilo se par tisuća branitelja i invalida Domovinskog rata pa je promet tom vrlo prometnom zagrebačkom ulicom privremeno bio obustavljen.

Prosvjednici ostaju pred Ministarstvom

Nakon komemoracije predsjednik Udruge specijalne policije Omege Zoran Maras izjavio je novinarima da će prosvjednici ostati pred Ministarstvom branitelja sve do smjene ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

Na izjavu premijera Milanovića, koji je pružio punu potporu ministru Matiću, Maras je uzvratio kako hrvatski branitelji stoje iza 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida koji prosvjeduju pred Ministarstvom.

Komentirajući Matićev poziv na dijalog, Maras ga je optužio da “zove na dijalog sada kad je vidio da se ‘kapa prelila’ hrvatskim građanima i narodu” te mu poručio da se “dijalog može voditi jedino ovdje na kiši, gdje mi stojimo”.

Već dvije godine pričamo Matiću da se zakoni moraju donositi uz suglasnost ili barem uz razumijevanje svih udruga iz Domovinskog rata, a Zakon o pravima hrvatskih branitelja promijenjen je bez naše suglasnosti, kazao je.

Ne radi se o strahu od rezanja braniteljskih prava, tvrdi Maras, već branitelji hoće znati gdje ide taj novac.

“Kakva je ovo država, bivši premijer je u zatvoru, pola Vlade nam je bilo u zatvoru, sadašnji gradonačelnik je u zatvoru. Gdje su svi ti milijuni? Mi ćemo se, ako treba, odreći svojih prava, ali samo za radnike koji su na ulicama, samo za ljude koji su nezaposleni”, rekao je.

Također je odbacio Matićeve optužbe da je prosvjednike radi svojih interesa izmanipulirao HDZ, podsjetivši ga da je svojedobno bio savjetnikom bivšim HDZ-ovim ministrima branitelja Juraju Njavri i Jadranki Kosor, kao i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

“Pa njemu svi pašu, a nama nije jasno je li on ta savjetnička mjesta dobio na natječaju ili po političkoj ili nekoj drugoj podobnosti”, rekao je Maras.

Izvor: Index.hr/ZDanas