fbpx

SDP izmijenio Zakon o izboru predsjednika, ljutiti HDZ-ovci napustili Sabor

Izborna šutnja po danas izmijenjenom zakonu trajat će do zatvaranja birališta, a ne do ponoći. ‘Razumijem zašto se kolege iz HDZ-a protive, jer neće morati čekati ponoć da saznaju da su i ove izbore izgubili’, kazao je Peđa Grbin i izazvao negodovanje iz HDZ-ovih klupa

Saborska većina danas je, unatoč protivljenju HDZ-a, SDSS-a i većine zastupnika nacionalnih manjina, izmijenila Zakon o izboru predsjednika Republike.

HDZ-ovi zastupnici u trenutku glasovanja su napustili sabornicu, prosvjedujući zbog izmjene izbornog zakona dva mjeseca prije predsjedničkih izbora.

Gordan Jandroković (HDZ) je pritom podsjetio da je predsjednik Sabora Josip Leko nedavno, obrazlažući namjeru uvođenja preferencijalnog glasovanja na idućim parlamentarnim izborima kazao kako je saborsko Predsjedništvo dogovorilo da će se poštovati preporuka Venecijanske komisije i parlamentarni standardi po kojima se izborni zakon ne mijenja u izbornoj godini.

“Sad imamo predsjedničke izbore i to pravilo ne vrijedi. Postoje li različiti standardi kad je u pitanju izborno zakonodavstvo”, upitao je Jandroković.

Podsjetio je da Sabor 2010., unatoč odluci Ustavnog suda, nije izmijenio Zakon o izbornim jedinicama jer je do parlamentarnih izbora bilo ostalo manje od godinu dana.

Ocijenio je da je današnja izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike licemjerna, nekorektna prema građanima i oporbi, da ukazuje na dvostruke standarde i da predstavlja korak unazad u demokratizaciji političkog života u Hrvatskoj.

Slično misli i Milorad Pupovac (SDSS), koji je kazao kako ne razumije “zašto je nužno dva ili tri mjeseca prije izbora kršiti važno načelo, koje je pretpostavka jamstva stabilnosti i predvidivosti izbornog sustava”.

Argumente da će zakonske izmjene omogućiti medijima da prenesu, a građanima da dobiju jasnu i potpunu informaciju o predsjedničkim kandidatima, Pupovac smatra nedovoljnima.

“Ako tu postoji još neki razlog, kojim se zadire u pitanje ostvarivanja biračkog prava, to je dodatan razlog da budemo oprezni”, dodao je.

Posebno ga, kaže, zabrinjava što o zakonu koji je predložio SDP nisu provedene konzultacije među klubovima, pa ni među klubovima vladajuće većine.

“Parlament koji se ne pridržava svoje tradicije zapravo radi protiv sebe, a tradicija ovog parlamenta da se u izbornoj godini ne mijenjaju pravila izbora je bitna kao što su institucije bitne”, uvjeren je i predsjednik Kluba nacionalnih manjina Furio Radin.

Kazao je da je većina manjinskih zastupnika protiv izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike, no požalio se kako je, iako nisu provedene konzultacije među klubovima vladajuće većine, nekim članovima Kluba nacionalnih manjina sugerirano kako će glasovati.

“Nema konzultacija s klubovima, ali ima s određenim članovima, kojima se govori kako da glasuju”, kazao je Radin.

Pupovac i Radin također su podsjetili kako se predsjednik Sabora zauzeo da se poštuje pravilo o nemijenjanju izbornih zakona u izbornoj godini.

Leko je odgovorio kako u sabornici i izvan nje predsjednik Sabora može djelovati samo u skladu sa svojim ovlastima, a da nije predviđeno da sudjeluje u konzultacijama među klubovima.

“Moje nastojanje će biti da se u Saboru i sabornici izgrađuju demokratski standardi parlamentarnih dogovora, razgovora i traženja što većeg suglasja u interesu hrvatskih građana”, kazao je Leko, koji je također glasovao za izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike.

Peđa Grbin (SDP) ponovio je da se zakon mijenja radi usklađivanja s Ustavom i uređivanja pravila medijskog praćenja kampanje.

Podsjetio je da će izborna šutnja po danas izmijenjenom zakonu trajati do zatvaranja birališta, umjesto do ponoći.

“Razumijem zašto se kolege iz HDZ-a protive, jer neće morati čekati ponoć da saznaju da su i ove izbore izgubili”, kazao je Grbin i izazvao negodovanje iz HDZ-ovih klupa.

Izvor: JL/ZDanas