fbpx

SLUČAJ ADRIJA Direktor Miodrag Lacić odbio razgovor s radnicima pred novinarima

Direktor Miodrag Lacić i njegov zamjenik Igor Musap odbili su pojaviti se pred 60-ak radnika “Adrije” sve dok su na njihovom prosvjednom skupu – novinari! Nezadovoljni isplatom samo 40 posto plaće za kolovoz i činjenicom da i dalje ne rade, radnici “Adrije” su organizirali skup na kojem su se pojavili i predstavnici sindikata, ali je Lacić u dvostrukom pokušaju “pregovora” odbio razgovor pred novinarima jer je to mimo dogovora. Uopće ne razmišlja napustiti zgradu, sve dok su novinari tu, prenešeno je radnicima s pregovora.

– Dobila sam 40 posto plaće za kolovoz, cijeli rujan ne radim i jedva sam djeci kupila knjige, a vode nas kao da smo na godišnjem odmoru i ne znamo što nas čeka i hoćemo li se ikada više vratiti i nastaviti raditi, žali se jedna od okupljenih radnica.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković kaže da je “postojeće stanje neodrživo”, te da je ribarska sezona u punom jeku, a “Adria” ne radi:

– To samo znači da neće biti stvorene ni zalihe ribe, a onda ni ubuduće neće biti proizvodnje ni posla za preostalih oko 160 radnika, kaže Orešković smatrajući za to odgovornim direktora Lacića, ali i vjerovnike iz predstečajne nagodbe odobrene još u travnju.

Sindikalisti su u srijedu uputili dopis ministarstvima rada, poljoprivrede, financija i gospodarstva, te upravi Hrvatske poštanske banke upoznajući najveće vjerovnike sa stanjem u “Adriji” i podsjećajući ih na vlastitu odgovornost za sudbinu zadarskog riboprerađivača.

– Radnici proživljavaju neizvjesnost i agoniju, Uprava ne poduzima ništa da bi se stanje riješilo, stoji u dopisu u kojemu se od države traže odgovori na pitanja tko je odgovoran što se predstečajna nagodba ne provodi i što još nema ni traga strateškom partneru. Tko je odgovoran što je obustavljena proizvodnja i tko će biti odgovoran što će i preostali radnici ostati bez posla, pitaju sindikalisti predlažući hitan sastanak za spas “Adrije”.

– Nemojte se zavaravati: ovdje nije moguće čudo, na sadašnji način nije moguće raditi, a jedini je izlaz pronalaženje strateškog partnera, rekao je Orešković radnicima uvjeren da je posljednji trenutak da se nešto poduzme kako u travnju iduće godine “Adria” ne bi otišla u stečaj.

Do pronalaska strateškog partnera, “Adrijom” su trebali upravljati vjerovnici koji su trebali imenovati Upravu i Nadzorni odboir, ali ni to za šest mjeseci nije napravljeno, podsjećaju sindikalisti državu na njene obveze.

– Tri godine mi slušamo istu priču, “bit će bolje”, a na kraju smo dočekali najgore. Mučale smo samo da zaradimo svoju plaću, i sada želimo raditi i zaraditi plaću, a ako su njih dvojica nesposobni – neka odu, rekla je jedna od radnica misleći na Lacića i Musapa i očito ne vjerujući u navodno Lacićevo obećanje da će radnici u ponedjeljak biti vraćeni na posao.

Blokada računa

Nedavno otpuštenih 56 radnica iz “Adrijinih” pogona u Kninu i Benkovcu u srijedu je pokrenulo ovrhu zbog oko 750.000 kuna svojih potraživanja čime je “Adriji” blokiran račun. Otpuštene radnice su ostale bez plaća i otpremnina, a blokada računa znači da nije sigurno da bi i preostale radnice dobile plaću ukoliko se proizvodnja ipak nastavi.

Foto: Luka GERLANC / CROPIX

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas