fbpx

Snijeg u Gorskom kotaru i Lici, ne krećite na put bez zimske opreme

HLADNA fronta već je zahvatila veći dio unutrašnjosti zemlje, uz siloviti pad temperatura zraka, jak a ponegdje i olujan vjetar te grmljavinu a u Gorskom kotaru. te mjestimice u Lici pada i snijeg! Temperatura je na nekim meteorološkim stanicama pala i za 12 °C u roku sat vremena, javlja Crometeo.

Prema podacima DHMZ-a, u Šibeniku je temperatura s ranojutarnjih 20 stupnjeva pala na čak 8 stupnjeva koliko je izmjereno u 10 sati, u Gospiću sa 16 na 1 stupanj.

“Zbog jakih pljuskova kiše vozače pozivamo na dodatan oprez zbog veće količine vode koja se mjestimice zadržava na kolniku. Osim odrona zemlje i kamenja na kolniku može biti i granja te srušenih stabala, zbog jakog vjetra. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Savjetujemo vozačima da na put kroz gorska područja ne kreću bez zimske opreme”, poručuje HAK.

Crveno upozorenje Meteoalarma još je na snazi samo za istarsko područje.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:
– dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina- DC 50 i DC 27) te
– Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:
– dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar – DC 3)
– dionice Jadranske magistrale (DC 8) Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena te
– DC 54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog vode na kolniku, stabala na kolniku ili odrona zatvorene su:
– DC 1 na Ilovcu, na ulasku u Karlovac,
– DC 36 u mjestu Sela (obilazak: Žažina-Mala Gorica-Petrinja-Sisak)
– DC 41 u mjestu Reka (između Koprivnice i Križevaca),
– ŽC 2134 Paka-Jelenščak,
– ŽC 2171 Breznički Hum-Hrašćina,
– ŽC 2174,
– ŽC 2182 Kapela-Donji Mosti (obilazak: G. Zdjelice-Babotok-Miholjanec-Virje),
– ŽC 3125 Graberje-Deanovec,
– ŽC 5033 Brod na Kupi-Gašparci-Brod Moravice,
– Kupinečki Kraljevec-Horvati-Rakov Potok,
– ŽC 3106 Klična Sela-Kupinec-Pisarovina,
– LC 25132 Novi Marof-Krč,
– LC 31178 Deanovec-Križ,
– LC 37007 Donje Zdjelice-Jabučeta,
– LC 37003 Kobasičari-Prnjavor (obilazak Visovi-Kapela),
– LC 25157,
– u Zagrebu: Šestanovačka ulica, Škorpikova ulica kod križanja sa Alejom Bologne i Aleja Bologne između križanja sa ulicama Dubravica i Prigornica.
Promet teče usporeno, zbog vode na kolniku, na državnoj cesti DC 45 u mjestu Garešnica, na DC 2 kod Virja i DC 43 kod Đurđevca.

Sljemenska cesta u Zagrebu je zatvorena za sav promet (od Blizneca i od Pila prema vrhu).

Samo na širem području Čabra još su na snazi zimski uvjeti.

Tijekom dana

Oborine će lokalno biti obilne, ponajprije na sjevernom Jadranu, Gorskom kotaru i Lici, te praćene olujnim udarima vjetra. Sredinom dana i poslijepodne u većini krajeva očekuje se smirivanje i barem djelomično razvedravanje, a mjestimične kiše bit će još uglavnom na istoku i jugu zemlje.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, još prijepodne prolazno jak s olujnim udarima. Na Jadranu će umjereno do jako jugo okretati na jak do olujan jugozapadnjak, potom buru i sjeverac, a prema kraju dana slabiti.

Uz zahlađenje temperatura će danju na kopnu biti uglavnom između 5 i 11, na Jadranu od 15 do 20 stupnjeva Celzijusa.

Izvor: Index.hr/ZDanas