fbpx

Fra Šime sve svalio na bankaricu: Želim vratiti novac i da odgovara za prevaru

“Čekao sam da me nazove radi novca. Nisam mogao vjerovati da će mi netko oteti novac. Stalno je govorila da je sve u redu. Obavili smo kontakt preko odvjetnika. Spominjala je da je dala novac Damiru Tvrdiću da ga ostavi na sigurno. Rekla mi je da ne brinem, da će sve to biti sigurno. Zavlačila me, stalno je nešto izmišljala. To je u stvari bila prevara. Računao sam da nije valjda blesava da će trošiti taj novac. Nije to 10 tisuća eura. Uvukla je sve te ljude, samo da se ne priča o njoj. Ljude koje ja nikada nisam vidio. Meni je cilj da vratim novac župi i da ona odgovara za svoju prevaru. Da novac dobijem natrag, istog trena bi ga vratio župi”, kazao je fra Šime Nimac u svojoj obrani početkom 2013. godine nakon privođenja na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zbog zloporabe položaja i ovlasti te “nestanka” 9,8 milijuna kuna Župe Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi.

Sklonio novac da ga ne uzmu nadbiskupija i provincijal?

Danas je na suđenju pregledana njegova obrana dana Državnom odvjetništvu. Radi se o preko dva sata iskaza, dok transkript obrane ima punih 44 stranice! Fra Šime je u svom iskazu objasnio da je htio skloniti novac od prodaje zemljišta na sigurno kako se ne bi potrošio, kao što je to ranije bilo s prodajom kuće u kojoj je bio smješten župni ured. Fra Šime je spominjao kako nije htio da biskupija i provincijal uzmu novac, a da se crkva u Baškoj Vodi ne obnovi, kao što je planirao. Sumnjao je da bi se baš tako moglo dogoditi, jer mu je provincijal najavio smjenu i premještaj u drugu župu. Nimac je bio uvjeren da će novac nestati i da se neće iskoristiti za pravu namjenu ako ga premjeste. Kako se baš to dogodilo, podigao je novac sa računa župe i predao ga, tvrdi, Bilonić, i to po njezinoj sugestiji. Crkvu je htio obnoviti jer smatra da nije u redu da Baška Voda, mjesto koje ljeti posjeti 10 tisuća turista, ima malu kapelicu.

Na pitanja danas nije htio odgovarati, što je bankarici izmamilo ciničan osmjeh na usta…

Jure Radić ponudio pomoć

Fra Šime inače tvrdi da je o prodaji zemljišta i nakanama za renoviranjem crkve sve javno govorio s propovjedaonice pa mu se tako javio i Jure Radić, rodom iz Baške Vode. Ponudio je arhitektu koji je napravio idejni projekt, no bio je premoderan, pa ga konzervatori nisu htjeli prihvatiti. S Radićem se, kaže, kasnije našao pa ga je on pitao zašto ne stavi zemljište pod hipoteku. Fra Šime je bio zabrinut kako će vraćati kredit, a Radić mu je navodno na to odgovorio da što se brine ako ostane bez zemljišta, ako je dobio kredit. Odmah mu je to bilo sumnjivo pa s Radićem o tome više nije kontaktirao.

Zato se nakon nekog vremena pojavio Ivo Mikulić, čija je tvrtka Sunčani Bast na koncu za zemlju iskeširala 9,8 milijuna kuna. Fra Šime tvrdi da je i oko toga bio oprezan. Nije htio da proda zemljište jeftino pa da se ono potom prenamjeni, a cijena mu višestruko poraste. Mikulić da ga je uvjerio kako nije zainteresiran za to jer da planira posaditi masline. Fra Šimi se činilo kako se radi o korektnom čovjeku.

Projekt obnove radio je, kaže, uz znanje fra Gabrijela, no da je on kasnije ustvrdio kako to nije bio slučaj. Fra Šime smatra da je to iz razloga što je njegov rođak, koji ima obiteljsku kuću sa apartmanima, odmah kod crkve, poduzeo sve da do obnove ne dođe.

Što je bankarica ispričala Mladenu Bajiću?

Kada je od Bilonić tražio da vrati novac, na sastanak se dovezla s Damjanom Krklecom, za kojeg je inače bankarica pripremila gotovinu koju je koji mjesec ranije u banci preuzeo fra Šime. Bila je napeta situacija jer je novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac doznao za aferu i pripremao tekst. Bilonić je bilo jako stalo da se njeno ime ne spomene. Fra Šime se pitao, zašto je dovela Krkleca. Ona mu je objasnila da je utjecajan, da mu je otac vještak i prijatelj s Mladenom Bajićem, da će on pomoći da novine ne pišu jer da plaća šest novinara Slobodne Dalmacije. Nimac tvrdi i da mu je Krklec rekao kako će bankarica Bajiću govoriti o aferama, o don Vinku Sanaderu i zadarskoj biskupiji.

Sud u Benkovcu presudio da fra Šime vrati novac crkvi

Sudac Slavko Lozina danas je u predmet uvrstio i dvije odluke suda u Makarskoj i Benkovcu. Sud u Makarskoj odbio je izvršiti uknjižbu zemljišta u korist Sunčanog Basta, i to pod argumentacijom da fra Šime Nimac nije bio ovlašten za prodaju zemljišta, dok je sud u Benkovcu presudio, i to pravomoćno, da fra Šime mora na račun župe vratiti 9,8 milijuna kuna. Ova odluka će izazvati stanovite probleme, jer bi u ovom kaznenom postupku kojeg vodi sudac Lozina trebalo donijeti odluku o tome tko je oštećen i tko bi trebao vratiti novac. Crkva zasad još uvijek nije ostala bez zemljišta, ali Mikulić i Sunčani Bast jesu bez gotovo 10 milijuna kuna isplaćenih za teren na koji se ne mogu uknjižiti.

“Nisam htio da netko pomisli da sam trošio novac…”

Odvjetnik Joško Čeh, branitelj Jasmine Bilonić, tražio je da se vještače potpisi ugovora za korištenje veza broda Lucky Me i potpisa na polici osiguranja jer tvrdi da se netko drugi potpisao umjesto njegove branjenice. Sudac Lozina prijedlog je odbio jer smatra to odugovlačenjem postupka.

U svojoj višesatnoj obrani, Nimac je nekoliko puta ustvrdio kako je predao novac Bilonić i kako nije htio da netko pomisli kako će on trošiti novac. Nešto preko 2 milijuna kuna završilo je na računu Jasmine Bilonić na Partner banci, a gdje je ostatak, nije poznato.

Svjedoci sportski direktor KK Split i predsjednik Hrvatskog saveza dizača utega

Svjedok Tvrdić, sportski direktor KK Split, na sudu je ustvrdio kako nije primio nikakav novac i da nije bio u poslovnom odnosu sa Bilonić te da su se upoznali 2011. godine na jednom sastanku na kojem je bio sportski menadžer Paolo Banfi.

Damjan Krklec, predsjednik Hrvatskog saveza dizača utega, svjedočio je, pak, u veljači ove godine. Naveo je kako ga je Jasmina Bilonić zamolila da spriječi izlazak članka u Slobodnoj Dalmaciji. Kazao joj je da ne poznaje novinare, ali ju je uputio na sjedište DORH-a.

Krklec je na suđenju izmijenio svoj iskaz koji je dao tužiteljici Rene Laure tijekom istrage u Državnom odvjetništvu. Prije je tvrdio da je čuo od optuženika kako je novac zakopan u Biskom, a naknadno je kazao da je riječ o grešci, odnosno, da ga je tužiteljica krivo razumijela jer je to pročitao u novinama. Zapisnik o ispitivanju je potpisao jer je taman došao s bazena pa mu je klor ušao u oči, pojasnio je.

Izvor: Index.hr