fbpx

Prošle godine u Zadarskoj županiji zbog nasilja u obitelji prijavljeno 558 osoba

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna je žena zlostavljana. U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj je ubijeno 300 žena. Te poražavajuće brojke obveza su da se nastavi raditi na borbi protiv nasilja u obitelji, rečeno je na današnjem okruglom stolu organiziranom na tu temu.

Pomaka svakako ima u odnosu na prije 15 godina kada je prvi put u Hrvatskoj kriminalizirano nasilje u obitelji te je policiji omogućeno da reagira na pozive u pomoć. Prošle je godine u Zadarskoj županiji zbog nasilja u obitelji prijavljeno 558 osoba. U 80% slučajeva počinitelji nasilja su muškarci kaže Ljiljana Gašperov-Dujmović iz zadarske policije:

Najveći broj počinitelja su supruzi, odnosno muževi. Bilo je 10 muževa, 7 bivših muževa, 1 izvanbračni muž, 1 bivša žena, počinitelj je također jedna osoba u istospolnoj zajednici , ženskog spola.

Razvodi i problemi u komuniciranju s djecom – najveći su faktori rizika kada dolazi do nasilja u obitelji. Educiranjem policajaca, zaštitnim i mjerama opreza, dobrom koordinacijom svih institucija koje se bave ovom problematikom takve se situacije nastoje preduhitriti i u tome se uspijeva:

Da se ne dogode one najtragičnije situacije da dođe do ubojstva u obitelji. Ja bih napomenula da ove godine nismo imali slučajeva ubojstava u obitelji dok u 2013. godini imali smo 3 osobe koje su smrtno stradale od članova svojih obitelji.

Dok policija bilježi pad obiteljskog nasilja i zadarskom Centru za socijalnu skrb bilježe značajan rast. Grozdana Biočić Zrilić:

2012. – 216, 2013.- 316, 2014.- 493. Dakle tu je ogroman rast. Također, ako su žrtve sklonjene znači da je nasilnik na slobodi što je zapravo neprihvatljivo. On ostaje na svom radnom mjestu, ostaje u svom stanu i ništa mu se ne mijenja. A djeca i žene koji ako ne mogu biti u Zadru smješteni moraju promijeniti posao, školu, i sve ostalo. Dakle njihov život se drastično mijenja, a oni su žrtve. Ja znam da se u nekim europskim zemljama , Skandinaviji, nasilnik zatvori, pa on iz zatvora dokazuje da on nije pogriješio, a zapravo su djeca i žene, najčešće su to žena i djeca, nastavljaju sa svojim životom , uključuju se u tretman i nasilnik se uključuje u tretman ali tako da više nije opasan po okolinu.

Posebno je važno zaštititi djecu u tim situacijama i pružiti im pravilan tretman budući da oni preuzimaju ponašanje kojem nazoče. Tako dječaci kad odrastu postaju nasilnici , a djevojke žrtve, pa se taj začarani krug nasilja nastavlja.

Izvor: HRT/ZDanas