fbpx

Sudac odbio da se Hanžekovićeva jamčevina za Bandića zamijeni nekretninama

Sudac istrage Zdenko Posavec odbio je danas prijedlog da se jamčevina od 15 milijuna kuna koju je Bandiću dao odvjetnik Marijan Hanžeković zamijeni hipotekom nad nekretninama u istoj vrijednosti.

Potvrdio je to Indexu glasnogovornik županijskog suda Krešimir Devčić dodajući da Bandić, naravno, ima pravo žalbe.

Novinarima na sudu je tužitelj Uskoka Sven Mišković kazao da je sud prihvatio Uskokov argument kako u ovom slučaju ne postoje nikakvi novi elementi pa je Bandićev prijedlog zbog toga odbijen.

Bandić i njegovi odvjetnici Marijan Hanžeković i Krešimir Krsnik nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima.

Hanžekovićev novac ostaje na računu sudu

Podsjećamo, Bandić je iz istražnog zatvora izašao uz 15 milijuna kuna jamčevine koju je položio njegov odvjetnik Marijan Hanžeković. Da bi prikupio novac za Bandićevu jamčevinu, Hanžeković je podigao kredit.

I Bandić i Hanžeković nadali su se da će to biti samo privremeno rješenje, odnosno da će Hanžeković svoj novac dobiti natrag kada sud odobri pretvaranje gotovinske jamčevine u hipotekarni upis nad nekretninama nekolicine Bandićevih prijatelja u istoj protuvrijednosti. No, sud je odlučio da neće dopustiti zamjenu gotovinske jamčevine za hipoteku nad nekretninama.

Bandićevi odvjetnici na ovakvu odluku suca Posavca mogu uložiti Žalbu, o kojoj odlučuje Izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Isto to vijeće Posavcu je već dvaput rušilo odluku o pritvoru za Bandića. Podsjećamo, oba puta kad je sudac Posavec odlučio da postoje osnovani razlozi da se Bandića zadrži u Remetincu, Izvanraspravno vijeće tu je odluku poništilo. U drugom rješenju kojim je odluka poništena, izvanraspravno vijeće čak je sugeriralo Posavcu da Bandića pusti na slobodu uz jamčevinu, što se na kraju i dogodilo.

Hanžekovićevih 15 milijuna za Bandića

Određena je jamčevina od čak 15 milijuna kuna, najveća u povijesti hrvatskog pravosuđa, koju je Bandiću osigurao jedan od njegovih odvjetnika, Marijan Hanžeković, podigavši navodno kredit u tom iznosu. Malo koji odvjetnik tako bi nešto uopće mogao (a kamoli htio) napraviti za svog klijenta. No, predmetna svota, astronomska za većinu hrvatskih građana, Hanžekoviću očito nije zadavala pretjerane glavobolje.

Hanžekovića smatraju jednim od najmoćnijih hrvatskih odvjetnika. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Hanžeković upravlja svotom od 6,1 milijuna eura. Njegovo odvjetničko društvo Hanžeković i partneri ima 104 zaposlena, a prošle godine uprihodovalo je 46,7 milijuna kuna, uz neto dobit od 6,5 milijuna kuna. Niti jedan odvjetnički ured u Hrvatskoj po prihodima se ne može mjeriti s Hanžekovićevim.

Jedan od glavnih razloga poslovnog uspjeha Hanžekovićevog ureda su ovrhe. Posao naplate dugovanja Hanžekovićev ured odrađuje za gigante poput HT-a, HRT-a, ali i Zagrebačkog holdinga.

S obzirom da je upravo Bandić jedan od ljudi koji su Hanžekoviću omogućili unosne poslove s Holdingom, odnosno gradskim firmama poput Čistoće, ne može se pobjeći od pitanja uzvraća li Hanžeković uplatom jamčevine Bandiću uslugu.

Izvor: Index.hr/ZDanas