fbpx

SJEDNICA GV ZADRA Kalmeta naredio pretres vijećnika, Pešut prozvao Rubešu luđakom, u gradskoj upravi imamo policijsku državu!

U jednom je trenutku Aktualnog sata Ante Rubeša (Akcija mladih) odlučio pročitati svoj haiku sastav prepun “lopova”, “moralnih nakaza”, “ranjeva” i “perošica”. Najprije mu je isključen mikrofon, pa mu je predsjednik GV Živko Kolega oduzeo riječ, a nastala je graja u kojoj je malo tko bilo koga čuo. Potom su Željko Mikin (SDP) i Vedran Uranija (nezavisni sa Sinovčićeve liste) ukazali da s govornice ne treba vrijeđati, ali ni pročelnici ne bi smjeli dobacivati iz klupa i dovikivati vijećnicima.

– Pročelnici su ovdje gosti, ne može se pročelnik Pešut obraćati vijećnicima, a Rubeši je vikao da je “za ludnicu”, to je bezobrazluk, rekao je Mikin.

S obzirom da je vidljivo kako su partijska stega i očuvanje interesnih pozicija bitniji od etičnosti i odgovornosti prema građanima, Marko Pupić Bakrač je, smatrajući upitnim ugled gradske vlasti, predložio da se u gradskoj upravi organizira serija predavanja i seminara na temu etike u i odgovornosti u politici, pa i duhovne obnove kako bi veliki Hrvati i katolici konačno shvatili suštinu vjere.

– Što se ugleda tiče, koliko se sjećam bilo je nekoliko kandidata za gradonačelnika. dobio sam 17 posto više glasova od kandidata SDP-a i Bog te pita koliko više od vas. To govori o mom i vašem ugledu. Ako ćete vi i vaš kolega iz Akcije mladih biti na tom seminaru o etici, sjest ću pored vas, odgovorio je Kalmeta.
Iz NK su izvučeni milijuni, klub je na dnu ljestvice, igrači nisu plaćeni, a vodstvo je u zatvoru, dok je KK pri dnu ABA lige, a financijski tokovi nisu kontrolirani, pa je Pupić Bakrač pitao hoće li itko za to snositi političku odgovornost.

Pročelnik za sport Radovan Dunatov je samo zatražio da se ne prejudicira izvlačenje novca iz NK Zadar i da će o tome odlučiti sud, a dogradonačelnik Vrančić je rekao da KK Zadar “može biti zadovoljan”.

Hrvatska košarka je ostala na Cedeviti, nestali su Split, Šibenik, Dubrovnik i mnogi drugi, hrvatska košarka je u totalu upropaštena. Zadar se još drži i u boljoj je situaciji od drugih, rekao je Vrančić.

10:55 – Erol Gaši (SDP) je pitao Kalmetu je li točno da se kao ministar nije javljao Darku Matku u slučaju Contus i naveo kako su Draganu Ranju stizali pozivi iz HDZ-a još u izbornoj noći.
– Znam to jer se isto pokušalo i prema meni, dodao je Gaši.

– To nema veze s vrhom stranke, sa mnom ili Predsjedništvom HDZ-a niti je bilo ikakvih naših emisara i kategorički odbijam sve insinuacije o kriminalu i kupovini. Ranj je objasnio da nije mogao izdržati pritiske iz SDP-a da surađuje s Akcijom mladih. Rekao je da mu je bilo dosta terora i da odbija u tome sudjelovati, uzvratio je Zvonimir Vrančić.

Kalmeta je odgovorio da nije razgovarao s Matkom i da mu je to drago, te da je nemoguće da ministar razgovara baš sa svima koji su za to zainteresirani.

10:37 – Znate li da su suprugama košarkaških trenera kupovane kuhinje od 100.000 kuna novcem kojega smo mi uplaćivali KK Zadru, pitala je Kalmetu Irena Dragić tražeći i da raskine ugovor s Anom lovrin koja mjesečno dobiva 5.000 kuna, a državna revizija je utvrdila da nema dokaza da je Lovrin išta u gradskoj upravi napravila. Vi ste rekli da je njen rad nemoguće kvantificirati, a onda je to nepotreban i nekoristan rad, rekla je Dragić.

– Nisam čuo za kuhinje. Ako to nisu ćakule, osuđujem to, a vi ako znate da nisu ćakule, znate kome se možete obratiti. Ugovor s Anom Lovrin neću raskinuti, ona dobiva premalu naknadu za sve ono što, kako i koliko radi, a ja to najbolje znam jer pomaže i meni i gradskoj upravi, odgovorio je Kalmeta.

Omerka Šarić (SDP) je pitala Kalmetu šteti li realizaciji interesa građana to što je osumnjičen za organizirani kriminal.

– Nisam ja osumnjičenik, nego je na mene proširena istraga. Ako vas to veseli, neka vas veseli, ali vidjet ćemo čime će proširenje istrage rezultirati. To zasada ne šteti interesima grada, odgovorio je Kalmeta.

10:20 – Ako to Vi gospodine predsjedniče Gradskog vijeća ne vidite, ja vidim: oni bi najradije da ova sjednica traje do 3. siječnja i da proračun ne bude usvojen. Ali, ne možete nas umoriti, radit ćemo koliko i dokle treba, rekao je Kalmeta nakon što su opozicijski vijećnici prigovorili na obimnosti dnevnog reda o čemu se razvila poduža rasprava.

Od 43 točke dnevnog reda njih je 29 posvećeno rebalansu ovogodišnjeg i usvajanju proračuna za iduću godinu, ali su u opoziciji smatrali da je rebalans mogao biti apsolviran i prije 15 dana, jer ovako “ne postoje uvjeti za kvalitetan rad vijećnika” i treba češće održavati sjednice.

Problem je što vi ovo namjerno radite, vi bi najradije da niti nema ovog Gradskog vijeća jer vam smetamo i sjednice sazivate svaka tri mjeseca, rekla je Irena Dragić.
– Možemo i češće, ali zakon je rekao da sjednice moraju biti svaka tri mjeseca, a mi postupamo po zakonu. Od čega radite problem, uzvratio je Kalmeta.

-Ovdje radimo u interesu Zadra, molimo vas da GV bude češće, to bi nam trebalo biti najvažnije, rekla je Dragić, a Marko Pupić Bakrač je sve proglasio “nenormalnim funkcioniranjem Gradskog vijeća”.

– Uporno se podmeće s ciljem destrukcije rada GV, svi smo izabrani voljom naših sugrađana, ne bismo smjeli ići ispod razine ugleda Zadra i civilizacijskih dosega i onih koji su nas zadužili da odgovorno i savjesno izvršavamo naše zadaće, rekao je Bruno Milin (HDZ).

– Kakav je to ugled kad je uništeno i opljačkano 25 firmi, kakav je to ugled grada u kojemu se kupuju Renata Peroš i Dragan Ranj, a investitori ne žele doći jer ovdje vladaju lopovi, rekao je Ante Rubeša (HDZ).

– Prestanimo razgovarati i počnimo raditi, pozvala je vijećnike ElvirabSterle (HDZ).
– Počet ćemo raditi kada prestanete pljačkati, krasti i obmanjivati, rekao je Rubeša i dobio i drugu opomenu predsjednika GV Živka Kolege.

9:50 – Sjednica Gradskog vijeća započela je traženjem objašnjenja za pretres kojemu su vijećnici bili podvrgnuti na ulazu u gradsku vijećnicu.

-Jeste li dobili dojavu o postavljenoj bombi ili da netko od nas nosi pištolj. Ovo je po prvi puta da ovdje imamo policijsku državu, zatražila je objašnjenje Irena Dragić (SDP).

-Da, bilo je prijetnji, znate to vi i zna to zadarska javnost, odgovorio je gradonačelnik Božidar Kalmeta praćen dovicima “ne znamo”, “kakvih prijetnji”, “prvi put čujemo”…

-Umjesto dva imamo četiri zaštitara, to je odluka gradske uprave i vi je možete prihvatiti ili ne, rekao je Kalmeta.

– Ovo je bahatost i samovolja u koju ste uljuljkani u protekle 23 godine, uzvratila je Dragić.

Dakle, napetost je porasla i prije utvrđivanja dnevnog reda, jer je sve započelo još prije usvajanja zapisnika s prošle sjednice.

Vijećnici Akcije mladih Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša na sjednicu su došli obučeni u majice s otisnutom fotografijom Dragana Ranja koji je na Brodarici “predao” vlast HDZ-u. Preko njegove fotografije je otisnut znak HDZ-a, ali i “PRODANO”.

Marko Pupić Bakrač je dao podršku zaštitarima nadajući se da su pretresli i gradonačelnika jer je pod istragom. Pupić Bakrač je uputio i poseban pozdrav Renati Peroš i Draganu Ranju.

Izvor: SD/ZDanas