fbpx

ZADAR GOSPODARSKI MRTAV GRAD Sve je više bijelih papira na praznim izlozima trgovina

Iako Grad Zadar od prosinca do ožujka zakupcima poslovnih prostora u svom vlasništvu nudi i do 15 posto povoljniju najamninu pod uvjetom da podmiruju sve svoje obveze prema gradskoj upravi, sve je više bijelih papira na praznim izlozima nekadašnjih trgovina, suvenirnica, brijačnica, slastičarnica, kafića.

Prema informacijama Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra, prazni su gradski prostori u Ulici biskupa J. Divnića (44 metra četvorna), Ulici don Ive Prodana (10 metara četvornih), Elizabete Kotromanić dva prostora (51 i 25 kvadrata), u Kovačkoj (30 kvadrata), u Klaićevoj (32 kvadratna metra), u Mjesnom odboru Brodarica (7,5 kvadratnih metara), u Ulici Vladimira Papafave (83 kvadratna metra) i u Zrinsko-frankopanskoj (46 kvadratnih metara).

Sezonske djelatnosti

– Ovi su prostori trenutno prazni, a njihove namjene i iznos zakupa odredit će se kad se raspiše javni natječaj – kazala je glasnogovornica Grada Zadra Marina Mihovilović Pajkin.

Još bi bilo dobro kad bi u gradu bilo samo devet praznih prostora, međutim stvarnost je puno gora, jer ima znatno više neiznajmljenih privatnih prostora koji su također prazni, a svake su zime, nažalost, i sve brojniji prostori koji se nalaze u funkciji u ljetnoj sezoni, da bi početkom hladnijih dana zatvorili “zbog preuređenja”.

Zapravo, riječ je o sezonskim djelatnostima koje se, zbog slabijeg prometa, zimi uskraćuju građanima, pa Poluotok sve više postaje “grad bijelih papira” umjesto nekadašnjeg života i vreve. Sve to upućuje na tešku krizu, prije svega obrtništva, koje je najosjetljivije u recesijskim vremenima.

– Prema usporednim podacima s konca studenoga od ove godine i od 2013. godine, imamo 71 obrt manje. Od 2005. godine do sada je 1015 obrta zatvoreno na području grada Zadra. Trenutno ima 1214 otvorenih obrta koji rade, ali u prosjeku godišnje gubimo po 100 obrta.

Popust od 15 posto na najam gradskih prostora za sve koji uredno ispune svoje obveze do konca prosinca je dobrodošao, ali je sve to kap u moru obveza koji imaju obrtnici. Pokazalo se da je kriza gora i dublja nego što je itko mogao zamisliti i to se lomi po nama, a najbolji znak toga su bijeli papiri na pustim poslovnim prostorima koje građani primjećuju.

Nažalost, bojim se da će ih biti sve više, osobito u zimskom razdoblju, dok se ljeti, zahvaljujući turizmu, ipak koliko-toliko radi. Postajemo sezonalni grad, htjeli mi to ili ne, a rješenja za sada nema – zaključuje predsjednik Udruženja zadarskih obrtnika Mladen Malta.

Izvor: SD/ZDanas