fbpx

Brodolomca koji je više od godine dana lutao oceanom sada optužuju da je pojeo svog suputnika

Meksikanac Jose Salvador Alvarenga doživio je brodolom i više od godinu dana plutao oceanom, a spašen je kada se njegov brod 30. siječnja prošle godine nasukao na koraljni greben Ebon.

37-godišnji brodolomac na put je krenuo krajem 2012. godine, kada se s prijateljem Ezekielom Cordobom uputio u lov na morske pse, no motor na brodici se pokvario, a morske struje uskoro su ih odnijele prema Pacifiku.

Ezekiel je na moru preživio četiri mjeseca nakon toga, dok je Alvarenga dočekao spašavanje nakon 13 mjeseci. Prehranjivao se životinjama koje je lovio, a otkrio je da je pio i vlastiti urin kako bi preživio. Njegovu je priču potvrdila i studija provedena na Havajskom sveučilištu.

Kada je spašen bio je u relativno dobrom zdravstvenom stanju, no nakon brodoloma bio je na terapiji antidepresivima i lijekovima protiv tjeskobe, a zbog straha od mora povezanog s posttraumatskim stresnim poremećajem savjetovano mu je da se drži podalje od oceana.

Nakon nekog vremena Alvarenga je odlučio o svemu što je doživio napisati knjigu, a dobio je i ponude da se temelju njegove priče snimi i dokumentarac. No, u međuvremenu se posvađao sa svojim odvjetnikom koji je potom odlučio zastupati obitelj preminulog Ezekiela Cordobe, Alvarengovog suputnika.

Obitelj Ezekiela Cordobe, naime, sada traži prava na financijsku dobit ostvarenu prodajom knjige i prikazivanjem filma te tuže Alvarengu i od njega potražuju čak milijun dolara, a uz to sve tvrde i da Cordoba nije umro zbog pothranjenosti, kako tvrdi njegov preživjeli suputnik, već da ga je Alvarenga pojeo.

“Sumnjamo da je Ezekiel preminuo onako kako Jose tvrdi, on ga je pojeo. Obitelj Cordoba ima pravo na dio dobiti jer je njihov sin bio s Joseom”, izjavio je bivši Alvarengov odvjetnik.

Alvarenga je bio podvrgnut i detektoru laži, koji je prošao, te i dalje tvrdi da je ono što je ispričao istina, no obitelj njegova suputnika ne odustaje od optužbi kao ni od tužbe i novčanog potraživanja.

https://www.youtube.com/watch?v=iyv9Cgu-3Mg

Izvor: index.hr