fbpx

Obama u Indiji: Nacije su uspješnije ako su žene uspješnije

SLOBODA prakticiranja vjere te poštivanje žena glavni su naglasci zaključnog govora američkog predsjednika Baracka Obame posljednjeg dana trodnevnog posjeta Indiji, izvješćuju u utorak svjetske agencije.

Sloboda vjeroispovjesti je jedno od temeljnih prava i Indija će biti uspješna sve dok se ne rascjepi uzduž vjerskih linija, ocijenio je Obama i istaknuo da je religija sadržana u ustavu Indije i SAD-a gdje ljudi pripadaju raznim vjerama.

“Naše su nacije najsnažnije kada uvidimo da smo svi mi djeca Božja, svi jednaki u njegovim očima”, poručio je Obama Indijcima koji su suočeni s kampanjom preobraćanja tvrdolinijaških hinduističkih skupina usmjerenom prema kršćanima i muslimanima. Odgovornost je vlade i ljudi, nastavio je Obama, da čuvaju slobodu prakticiranja vjere.

U Indiji oduvijek postoje napetosti između raznih vjerskih zajednica. Prema posljednjem popisu stanovništva 80,5 posto Indijaca su hindusi, 13,4 posto muslimani i 2,3 posto kršćani. Ostalih četiri posto čine sikhi, džainisti i budisti.

Žene moraju biti sigurne

Osvrnuvši se na pitanje sigurnosti žena, nakon što je Indija u posljednje tri godine zabilježila niz stravičnih zločina nad ženama, prvenstveno silovanja, Obama je kazao da bi “svaka žena trebala moći hodati ulicama i voziti se u autobusu te pritom biti sigurna te tretirana s poštovanjem i dostojanstvom koje zaslužuje”.

Silovanja i seksualni napadi u središtu su pozornosti u Indiji, posebice nakon grupnog silovanja 23-godišnjice studentice u gradskom autobusu u Indiji koja je potom preminula te silovanja djevojčica i stranih turistica.

Obama ističe da se očevi, braća i supruzi moraju potruditi da se sa ženama jednako postupa i da im se pruže iste prilike bilo u zdravstvu ili u obrazovanju.

“Znamo da su nacije uspješnije kada su žene uspješnije”, istaknuo je Obama. Dodao je da je impresioniran s mnogim ženama čelnicama koje je susreo tijekom svog posjeta.

Izvor: Index.hr/ZDanas