fbpx

OSVETA NAKON 16 GODINA Mladići kamenovali 75-godišnjaka koji je teško ozlijeđen

PRIJE
Policijski službenici I Policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri mladića u dobi od 18 do 23 godine, koje se sumnjiči da su, u nedjelju na otoku Ižu, kamenjem gađali kuću u vlasništvu 75-godišnjaka, pri čemu je vlasnik kuće teško ozlijeđen u predjelu glave.
Protiv svih Državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava zbog oštećenja tuđe stvari, a protiv 21-godišnjaka i zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

NOVIJE

Iako je prije 18 godina provociranje tada 57-godišnjeg bolesnog mještanina na otoku Veli Iž umalo završilo kobno, isti scenarij ponovio se i u nedjelju. Kao i u srpanjskoj noći 1997. godine, kad su mu tada dvojica otočana kamenjem razbila prozor, u nedjelju su mu četvorica mladih i alkoholiziranih Veloižana – Damjan S. (23), Petar M. (21) Antonio G. (18) i Sendi Ž. (21) – ponovno kuću zasuli kamenjem.

Za razliku od davne noći, kad je izbezumljen zapucao kroz prozor i teško ranio jednog od mladića pogodivši ga u leđa, ovaj je put u incidentu teško ranjen on. Kamen je 75-godišnjaka pogodio u glavu kad je, začuvši lupanje po griljama i fasadi, provirio kroz prozor da bi vidio što se događa. Sada se oporavlja na Odjelu kirurgije zadarske Opće bolnice jer su mu utvrđene teške tjelesne ozljede.
– Mladići su kazali da je uzrok napada bila alkoholiziranost i ništa drugo. Nakon kriminalističke obrade, protiv svih je Državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog oštećenja tuđe stvari, a protiv 21-godišnjaka i zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda – kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije koja je na istome mjestu intervenirala u siječnju 1997. godine, kada je protiv sada napadnutog mještanina podnijela kaznenu prijavu zbog pokušaja ubojstva.

Naime, 4. siječnja 1997. godine Slavko S. i Robert R. bili su na rođendanu kod prijateljice, gdje su pili alkohol, nakon čega su otišli u njegovo dvorište i kucali mu po prozorima. Počeli su ga dozivati nadimkom Braco, a kulminacija je nastupila kad su mu kamenom razbili prozor u prizemlju kuće te počeli bježati, no prekasno. Domaćin se probudio te je došao na prozor s puškom i, nakon upozorenja, zaista i zapucao. Slavko S. pogođen je u stražnji donji dio leđa te se 10 dana liječio u zadarskoj bolnici.

Na Županijskom sudu u Zadru 75-godišnjak je optužen za ubojstvo u pokušaju, no na koncu je oslobođen krivnje jer je psihološko vještačenje trojice vještaka pokazalo da je zapravo duševno bolesna osoba kod koje je takvo ponašanje dvojice mladića izazvalo strah za život i bijes.
Živi sam

Dvoje od troje vještaka psihijatrijske struke posvjedočilo je kako su kod njega pronašli tragove shizofrene paranoje, zbog koje on nije mogao kontrolirati svoje postupke.
– Oni su više puta lupali na moje prozore i vrata, te su mi čak jednom provalili u kuću. Maltretirali su me i mjesecima ranije pa sam ja stavio jedan metak u pušku. Te večeri, kad sam se probudio, otvorio sam prozor i rekao da ću pucati u znak upozorenja. Vidio sam Slavka kako bježi i pucao sam mu u noge. Zatim sam otišao po drugi metak, ali oni su već bili pobjegli – rekao je tada u svojem iskazu 75-godišnjak koji živi sam u kući na Velom Ižu.

Nakon novog izgreda mještani su ogorčeni postupkom mladića koji se, kako navode, ne boje nikoga jer zimi na udaljenijim zadarskim otocima zbog mjera štednje nema policije.

– Ljeti je sasvim u redu, no kad policija ode, dolaze i problemi. Mladi su se oteli kontroli, nemaju zabave pa se zabavljaju na ovaj grozan način. Inače dosta piju i puše marihuanu, a ima i dosta krađa – kazala nam je mještanka Velog Iža, dodajući kako je “hvatanje u đir” slabijeg od sebe inače dosta česta zabava mlađih, ali, nažalost, i starijih mještana na otocima.

SD/ZDanas