fbpx

Vlada će tjerati u stečaj sve firme koje s isplatom plaća kasne 30 do 60 dana

Vlada RH priprema zakon koji predviđa stečaj za sve tvrtke koje s isplatom plaća kasne između 30 i 60 dana. Potvrdio je to za RTL ministar rada Mirando Mrsić.

“Hoće li to biti 30 ili 60 dana od neisplate plaća, nemogućnost naplate… Dakle, bit će posebni kriteriji koji će onda dovoditi do toga da tvrtka odlazi u blokadu, a onda i stečaj”, poručio je Mrsić.

U prijedlogu novog stečajnog zakona, koji bi trebao biti dovršen za mjesec dana, stajat će tako da firme koje kasne s isplatom plaća najprije idu u blokadu, a zatim i u stečaj u kojem će svoja potraživanja najprije naplaćivati radnici. Prema podacima Porezne uprave, u Hrvatskoj postoji 9328 poslodavaca koji za ukupno 40.000 radnika nisu isplatili plaće 3 mjeseca uzastopno.

Hrvatska udruga poslodavaca ovim najavama je očekivano nezadovoljna. Žale se da kao socijalni partneri još nisu dobili prijedlog zakona i traže blaže kriterije.

“Ako neka tvrtka nije isplatila plaću 30 ili 60 dana, da to bude upozorenje državi odnosno poreznoj upravi da se tada treba sjesti sa vlasnicima, menadžmentom i da se onda na osnovu toga odlučuje o daljnjem postupku”, kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Izvor: index.hr