round image on layout top

Amerika je postigla punu zaposlenost

6. ožujka 2015. by urednik divider image

Nakon ohrabrujućeg izvještaja o zapošljavanju iz veljače ekonomisti bankarske grupe BNP Paribas su proglasili “punu zaposlenost” u Americi.

Puna ili potpuna zaposlenost podrazumijeva najveću stopu zaposlenosti koju ekonomija može tolerirati, odnosno situaciju u kojoj posao mogu pronaći svi koji to žele.

Predsjednica Vijeća guvernera američke središnje banke (FED) Janet Yellen je postizanje pune zaposlenosti postavila kao jedan od uvjeta za podizanje kamatnih stopa i postupni prekid programa kvantitativnog olakšanja. Yellen je čitavu karijeru posvetila brizi za radnike i ekonomskim teorijama o zapošljavanju.

Za razliku od Europske središnje banke, FED ima “mandat za zapošljavanje” i obavezu da stvori ekonomske uvjete u kojima je posao dostupan svima.

Prema posljednjem izvješću, Sjedinjene Države su u veljači stvorile 295,000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je s 5.7 pala na 5.5 posto.

U bilješci BNP-a čiji sadržaj prenosi Business Insider piše da je: “Aktualna stopa nezaposlenosti (5.5%) probila granicu,” koju je odredio FED zbog čega očekuje da će Vijeće središnje banke uskoro krenuti s podizanjem kamatnih stopa.

Business Insider je krajem veljače javio o opažanju pennsylvanijskog senatora Pata Toomeya tijekom svjedočenja Janet Yellen na Capitol Hillu da porast plaća u Wal-Martu ukazuje da se Amerika približava “Nairu”. Riječ je o akronimu koji opisuje ekonomiju u kojoj je postignuta stopa zaposlenosti koja potiče inflaciju (plaća i) cijena (non-accelerating inflation rate of unemployment).

Ekonomisti ocjenjuje da je “Nairu” postignut.

FED će svoje mišljenje o zdravlju američke ekonomije ponuditi kasnije ovog mjeseca.

Izvor: index.hrMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr