round image on layout top

Amerika je postigla punu zaposlenost

6. ožujka 2015. by urednik divider image

Nakon ohrabrujućeg izvještaja o zapošljavanju iz veljače ekonomisti bankarske grupe BNP Paribas su proglasili “punu zaposlenost” u Americi.

Puna ili potpuna zaposlenost podrazumijeva najveću stopu zaposlenosti koju ekonomija može tolerirati, odnosno situaciju u kojoj posao mogu pronaći svi koji to žele.

Predsjednica Vijeća guvernera američke središnje banke (FED) Janet Yellen je postizanje pune zaposlenosti postavila kao jedan od uvjeta za podizanje kamatnih stopa i postupni prekid programa kvantitativnog olakšanja. Yellen je čitavu karijeru posvetila brizi za radnike i ekonomskim teorijama o zapošljavanju.

Za razliku od Europske središnje banke, FED ima “mandat za zapošljavanje” i obavezu da stvori ekonomske uvjete u kojima je posao dostupan svima.

Prema posljednjem izvješću, Sjedinjene Države su u veljači stvorile 295,000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je s 5.7 pala na 5.5 posto.

U bilješci BNP-a čiji sadržaj prenosi Business Insider piše da je: “Aktualna stopa nezaposlenosti (5.5%) probila granicu,” koju je odredio FED zbog čega očekuje da će Vijeće središnje banke uskoro krenuti s podizanjem kamatnih stopa.

Business Insider je krajem veljače javio o opažanju pennsylvanijskog senatora Pata Toomeya tijekom svjedočenja Janet Yellen na Capitol Hillu da porast plaća u Wal-Martu ukazuje da se Amerika približava “Nairu”. Riječ je o akronimu koji opisuje ekonomiju u kojoj je postignuta stopa zaposlenosti koja potiče inflaciju (plaća i) cijena (non-accelerating inflation rate of unemployment).

Ekonomisti ocjenjuje da je “Nairu” postignut.

FED će svoje mišljenje o zdravlju američke ekonomije ponuditi kasnije ovog mjeseca.

Izvor: index.hrNIKOLA ŠIMIĆ TONIN...

Književnik Nikola Šimić Tonin poslao je pripopćenje za medije koje...

read more

MUTNE IGRE Po projektu...

Prije nekoliko mjeseci na zemljištu između Supernove i “Braline...

read more

SUDAC KOLAKUŠIĆ Ovo je...

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za N1 je komentirao svoj mogući...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr