fbpx

SLUČAJ ADRIJA Porezna uprava blokirala račun tvrtke nakon dogovora o predstečajnoj nagodbi

Radnice tvornice za preradu ribe Adria u stečaju iz Zadra koje već osmi dan blokiraju pristup pogonima, uputile su otvoreno pismo Borisu Lalovcu, ministru financija Republike Hrvatske. Tvrde da je Trgovački sud u Zadru pokrenuo stečaj Adrije, da je prethodno bila dogovorena predstečajna nagodba kako bi se spasila proizvodna radna mjesta, ali je Porezna uprava Zadar blokirala račun poduzeća Adria za dug 4,7 milijuna.

– Ovo je posljednji proizvodni pogon u Zadru gdje se gasi 150 radnih mjesta. Kome je to u interesu? Nema novih stvaranja vrijednosti, nema proizvodnje, nema otvaranja novih radnih mjesta, pa prema tome ni izvoza niti rasta društvenog bruto proizvoda. Za sve je to netko kriv i gle čuda Ministarstvo finacija blokira račun Adrije, a sve kako zainteresirani strateški partner ne bi pokrenuo proizvodnju. Mi hoćemo raditi i zahtijevamo da Ministarstvo financija deblokira račun Adrie i da se opozove stečaj, a sve kako bi se omogućilo zainteresiranom strateškom partneru da pokrene proizvodnju – poručuju radnice u pismu Lalovcu.

U međuvremenu se oglasio i Ivica Blažević, predstavnik Sindikata PPDIV-a, kojega se krivi za formalno pokretanje stečaja temeljem zahtjeva 12 radnica nakon što su ostalih stotinjak povukle svoje punomoći.

– Opravdanim nezadovoljstvom radnika situacijom u poduzeću 12. studenoga održan je skup zaposlenih na kojem su radnici tražili pokretanje stečajnog postupka, te su mene kao regionalnog povjerenika Sindikata PPDIV Hrvatske opunomoćile da ih zastupam po prijedlogu otvaranja stečajnog postupka pred Trgovačkim sudom u Zadru. U pratnji radnika 29. prosinca podnio sam zahtjev Trgovačkom sudu u Zadru za otvaranje stečajnog postupka – kaže Blažević i nastavlja:

– U međuvremenu su se pojavili takozvani „predstavnici“ strateškog partnera koji su bili „spremni“ preuzeti Adriju pod uvjetima iz predstečajne nagodbe. Tako je 9. siječnja potpisan Sporazum između takozvanih „predstavnika strateških partnera“ zainteresiranih za spašavanje Adrije i Predsjednika Sindikata PPDIV Hrvatske Šime Oreškovića, gdje je predstavnik „strateškog partnera“ preuzeo slijedeće obveze: da se sve neisplaćene plaće ili naknade plaća radnika za 8., 9., i 10. mjesec 2014. godine kao i sva neisplaćena potraživanja radnika koji su bili zaposleni u Adriji prije potpisa tog Sporazuma isplate u roku od deset dana. Da će se plaće i naknade plaća za 11. i 12. mjesec isplate u roku 45 dana od dana isplate plaća za 10. mjesec, dok će se preostala potraživanja radnika isplaćivati prilikom dospijeća. Predstavnik takozvanih „strateških partnera“ obvezao se da će sva preostala potraživanja radnika koja nisu zastarjela isplatiti u dogovoru sa Sindikatom. Da se takozvani predstavnik „strateških partnera obvezuje“ nastaviti sa proizvodnjom 15. ožujka – kaže Blažević.

Dana 27. siječnja održao je sindikalni skup u Adriji kako bi informirao radnike o zamolbi strateškog partnera da odustanu od dopune zahtjeva za otvaranje stečajnog postupka za narednih deset dana. Pročitao je i pismo predsjednika Sindikata PPDIV Hrvatske. Radnici su prihvatili taj prijedlog, te su se izjasnili da je rok do 10. veljače, u suprotnom ponovno pokreću zahtjev Trgovačkom sudu u Zadru za otvaranje stečajnog postupka.

– Kako smo kao Sindikat prevareni od takozvanog predstavnika „strateških partnera“ nepoštivanjem potpisanog Sporazuma 10. veljače, u pratnji sindikalnog povjereništva podnio sam ponovno zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, te je stečajna sutkinja zakazala za 24. veljače ročište za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka. Cijelo vrijeme sam bio u komunikaciji sa glavnom sindikalnom povjerenicom, davao joj informacije i savjete. Upozorio sam je: jednom kad podneseš prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, povratka više nema bez obzira na povlačenje punomoći!

Otkrio sam da ona uvažava samo predstavnika „takozvanih strateških partnera“, te su 21. i 22. veljače (subota i nedjelja) u dogovoru s takozvanim predstavnikom strateškog partnera organizirale pakiranje 125.000 kutija konzervi iz kojih bi navodno dobili plaću za 9. mjesec. Na njihovu žalost i tu su izigrane jer je samo dio radnika dobio po tisuću kuna, a preostali ništa. Obzirom na samovolju glavne sindikalne povjerenice i članova povjereništva sukladno aktima Sindikata PPDIV Hrvatske podnio sam Prijedlog za suspenziju povjereništva što je predsjednik i prihvatio. Žao mi je što je ovo još jedna tužna priča gdje se u Zadru gube radna mjesta. Sindikat PPDIV Hrvatske nije to htio niti ja osobno, ali su htjeli kolegice i kolege – zaključuje Ivica Blažević.

Izvor: SD/ZDanas