fbpx

U okolici Zadra odvijaju se borbe pasa?!

Borbe pasa, najčešće pit bull-ova, javna su tajna. Nekada su se odvijale u bližoj okolici Zadra, a danas sve dalje, na udaljenim tajnovitim mjestima, na samoj granici Zadarske županije sa BiH, ali i na tajnim lokacijama u zadarskome zaleđu. Ispričao nam je to jedan naš slušatelj koji je iz straha htio ostati anoniman.

Priča se da takve borbe pasa idu i do smrti. Glavni cilj je prestiž, a zarada je na klađenju. Neki spominju tajne lokacije iza Smokovića, neki čak i granicu sa BiH prema Donjem Lapcu i Srbu – ispričao nam je jedan naš slušatelj.

– U svojim tim nekim šetnjama u okolici grada, naletio sam na sumnjivo uzgajalište pasa. Radi se o nekih 30-40 pit bull-ova. I to su zidane kućice, vidi se da to nije tu kratko, nego se time netko bavi – ispričao nam je slušatelj.

Na prvu ništa čudno, niti strašno, uzgoj pasa je dozvoljen. Ali kada se malo raspitao, vrlo brzo je došao do informacije da se u okolici Zadra odvijaju borbe pasa.

“Pa mislim to je javna tajna, ja sam se nakon što sam naletio na to, raspitao. Za takve stvari se zna. Sad ne znam jeli se to odvija konkretno na tome mjestu, ali zašto ne bi bilo. Čak su mi ljudi koji love u okolici rekli su mi da se vikendom zna vidjeti brojni automobili raznih tablica ih Hrvatske i susjednih zemalja, tako da je moguće da se tako nešto tamo odvija” – požalio se slušatelj.

A odvijalo se tamo ili ne, nitko ih zapravo nikada nije vidio. Barem službeno. Upravo zato je takve slučajeve teško i otkriti, a policiji je teško pronaći počinitelje – rekla nam je djelatnica za odnose s javnošću Nikolina Bačić.

– Nezahvalno je o tome govoriti, pretpostavljamo da o tome zna samo uži krug ljudi. Zato bi nam svaka informacija dobro došla – ističe Bačić te dodaje kako tijekom ove i prošle godine nisu evidentirana takva kaznena djela. “Svakako možemo reći da se radi o operativno zanimljivoj informaciji za policiju, pa ako građani zaista imaju još ovakvih ili boljih informacija neka ih dojave osobno ili na 192” – dodala je Bačić.

Što se tiče uzgoja, za pit bull terijere potrebna je dozvola nadležnoga ministarstva, a vlasnici ih moraju voditi na povodcu i s brnjicom preko njuške. To je ono što dopušta zakon. Sve izvan toga, a pogotovo prisiljavanje pasa na borbe, dijabolični je, iskrivljeni izum čovjeka koji se iživljava na životinjama u svrhu profita.

Ako nešto saznate dojavite policiji na 192.

Izvor: HRT/ZDanas