fbpx

KAKO JE “RIKNUO” MLADI LAV HDZ-a Jerolimov prodao Grofu Trg hrvatske neovisnosti, bespravno nasipao more, krivotovorio diplomu…

Po drugi put u svojoj kratkoj saborskoj karijeri, koju je započeo prije godinu i pol dana zamijenivši zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu, 47-godišnji Jerolimov postao je glavna tema Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je jučer jednoglasno odborilo zahtjev Državnog odvjetništva u Zadru da se HDZ-ovom načelniku skine imunitet kako bi se protiv njega pokrenuo kazneni postupak zbog krivotvorenja diplome.

Sve je počelo u listopadu 2013. godine, kada je Jerolimov u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), i to navodno mobitelom od svoje susjede zaposlene u HZMO, zatražio da mu se u e-radnu knjižnicu upiše stručna sprema ekonomiste. Uz to je, kao dokaz, predočio diplomu Ekonomskog fakulteta temeljem koje mu je upisano zvanje VŠS ekonomiste.

Međutim, ubrzo nakon toga zadarskom odvjetništvu stiže prijava kako Jerolimov zapravo nikad nije ni upisao fakultet. Temeljem toga pokreće se istraga, a Ekonomskom fakultetu u Zagreb DORH šalje broj diplome koju je Jerolimov predao kao svoju. Iz Zagreba stiže zanimljiv odgovor: pod tim brojem diplomirala je sasvim druga osoba! Nakon dodatnih provjera, u veljači 2014. godine, Ekonomski fakultet potvrđuje kako Jerolimov do 1999. do 2006. godine kod njih nikada nije ni bio upisan kao student! Upravo temeljem toga, Državno odvjetništvo sada tereti Jerolimova za kazneno djelo krivotvorenja za koje se preporučuje kazna od godine dana zatvora uz mogućnost uvjetne kazne. Inače, zvanje VŠS ekonomiste stoji i uz njegovo ime na saborskim stranicama.

Ante Jerolimov, s kojim smo razgovarali jučer, tvrdi kako je njegova diploma prava i vjerodostojna i kako će to potvrditi dokumenti s Ekonomskog fakulteta.

Na pitanje kada je stekao diplomu, budući da na fakultetu tvrde da niti nije bio upisan, Jerolimov kaže kako je izvanredni studij na višoj školi upisao 1999. godine, a diplomirao je šest godina kasnije, 2005. godine.

– Višu školu sam upisao prije nego sam se aktivno počeo baviti politikom, toliko o tome. Da sam htio krivotvoriti diplomu, valjda bih krivotvorio onu fakultetsku od četiri godine, a ne ovu više škole od dvije godine! Ta diploma, uostalom, nikad mi nije zatrebala niti sam se njome koristio. Radio sam kao uspješni privatnik i što se mog životnog puta i uspjeha tiče, nisam morao završiti niti dva razreda osnovne škole – kaže Jerolimov.

Na pitanje zašto se onda DORH zainteresirao za njegovu diplomu, odgovara:

– Ne znam tko me prijavio, niti odakle je to krenulo, ali isto su mi napravili i prije prošlih izbora. Jedini je cilj da se moje ime blati i vuče po sudu. Evo, ovo s nasipanjem obale već se četiri godine vuče po sudu i kad se sve završi i dokaže moja nevisnost, koga će više biti briga. Tako će biti i s pričom o diplomi – rekao nam je Jerolimov koji je u istoj poziciji bio u siječnju prošle godine kada je prvi put ostao bez imuniteta.

Naime, u lipnju 2013. godine, Jerolimovu je na Općinskom sudu u Zadru počelo suđenje zbog kaznenog djela protiv okoliša protupravnom gradnjom i to zbog optužbe za ilegalne građevinske radove u zaštićenom obalnom području u Sutomišćici na Ugljanu. Prema optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, prvooptuženi Jerolimov, kao tadašnji načelnik općine Preko, i drugooptužena Mira Barišić, direktorica trgovačkog društva “Heres”, terete se da su od 1. veljače do 26. ožujka 2008. godine na zaštićenom obalnom području, bez građevinske dozvole, nasuli ukupno 570 metara četvornih, te izgradili školjeru od kamena i dva gata. Jerolimov je na suđenju tvrdio kako je Općina Preko kao investitor prije zaključenja ugovora o građenju ishodila studiju utjecaja na okoliš i prostornoplansku dokumentaciju, te da građevinsku dozvolu nije bilo potrebno tražiti.

Nakon što je na prijedlog Županijskog HDZ-a zamijenio Kalmetu u Saboru kada je ovaj izabran za gradonačelnika Zadra, kazneni postupak protiv Jerolimova bio je prekinut jer ga je od suđenja štitio novostečeni zastupnički imunitet. No, to je trajalo do siječnja 2014. godine, kada mu je odlukom Mandatno imunitetnog povjerenstva imunitet jednoglasno ukinut.

No, to nije jedina sumnjiva radnja koja se vezivala uz ime načelnika Preka. Prije godinu dana “Slobodna Dalmacija” objavila je priču o očiglednom sukobu interesa zbog poslovnih veza između obitelji Jerolimov i poznatog zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa, a u centru pažnje bila je “privatizacija” Trga hrvatske nezavisnosti odnosno prodaja općinskog zemljišta u središtu mjesta tvrtki “Navita” u stopostotnom vlasništvu Zvonimira Nižića na kojemu se temeljem naknadno izmijenjenih uvjeta planira dogradnja hotela.

Nakon toga se saznalo i kako je načelnikov brat Davor Jerolimov s Nižićevom kćeri Anom Ciketić suvlasnik tvrtke “Emona” kojoj je produžena 30-godišnja koncesija u trajektnoj luci Preko. Tu je koncesiju prvo zatražilo prečko komunalno poduzeće i ishodovalo građevinsku dozvolu, ali su odustali od gradnje jer su shvatili da za to nemaju novca, pa je koncesiju preuzelo poduzeće bivšeg načelnika Lenka Celenta, da bi na koncu završila upravo u – “Emoni”.

Jerolimov je te optužbe pripisao klasičnim političkim podmetanjima, tvrdeći kako on nema motiva za bilo kakav sukob interesa jer njegova obitelj već dugo godina jako dobro živi od privatnog poduzetništva i majčinog nasljedstva. Potpuno očekivano, političkim podmetanjem Jerolimov objašnjava i oba slučaja u kojima mu je skinut zastupnički imunitet. Ali, činjenice pokazuju da se u oba slučaja o njegovim aferama prethodno naširoko šaputalo i u Zadru i pogotovo u Preku, prije nego je sadržaj “šaputanja” postao zanimljiv i tužiteljima koji su ubrzo u oba slučaja pokrenuli istrage. O navonoj lažnoj diplomi načelnika Jerolimova, njegovi politički konkurenti govore već odavno, ali za svoje tvrdnje, unatoč nekim pokušajima, nisu uspjeli pronaći dokaze. Sada je posao pretresanja fakultetske karijere “mladog lava” zadarskog HDZ-a preuzelo Državno odvjetništvo.

Izvor: zadarski.hr