fbpx

U tijeku evakuacija alpinista s Everesta: Ispražnjeni logori 1 i 2

EKIPE gorskih službi spašavanja u ponedjeljak su helikopterima pokupile alpiniste koji su na velikim nadmorskim visinama padina Mount Everesta ostali zarobljeni dva dana nakon što je snažni potres jakosti 7,9 po Richteru pogodio to područje i pokrenuo lavinu u kojoj je živote izgubilo 17 penjača, dok se sveukupni broj žrtava popeo na 3762, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Rumunjski alpinist Alex Gavan je u twitter poruci javio da su tri helikoptera stigla u logore 1 i 2 na visini od više od 6000 metara. Svaki helikopter, međutim, zbog razrijeđenog zraka može primiti samo po dvoje alpinista. Spasilačkim ekipama, dodao je, na ruku je išlo dobro vrijeme.

Preživjeli u lavini na Everestu javljaju o ledu i kamenju koji su se u subotu obrušili na bazni logor. Više od 60 ljudi je ozlijeđeno, a penjači su smjesta počeli slati poruke i tražiti pomoć helikoptera za evakuaciju onih s najtežim ozljedama. U subotnjem potresu koji je opasni ledopad Khumbu učinio neprohodnim oko 100 penjača i šerpa ostalo je zarobljeno u logorima 1 i 2 jer se više nisu mogli spustiti u bazni logor.

Među poginulim alpinistima Amerikanci i Japanac

Za sada je potvrđeno da su među poginulim alpinistima tri Amerikanca i jedan Japanac.

Proslavljeni svjetski alpinist, Tirolac Reinhold Messner koji se s Peterom Habelerom 1978. prvi popeo na Everest s kisikom i potom na isti način popeo na sve ‘osamtisućnjake’, izjavio je da će trebati dosta vremena da se sve alpiniste, trekere i turiste s planine spusti u bazni logor i potom u dolinu.

“Trebat će dosta vremena da se sve ljude spusti u bazni logor. Šerpe prvo trebaju užetima i ljestvama osigurati silazak niz ledopad Khumbu (jednu od najopasnijih dionica uspona). Ovo samo pokazuje koliko je ovaj oblik turizma – da vas netko doslovce popne na vrh Everesta – u osnovi potpuno sulud”, kazao je Messner.

Upozorava da se na Himalaju ne ide ako niste u stanju sami osmisliti rutu na Everest i popeti se bez silne horde pomoćnika.

Izvor: Index.hr/ZDanas