fbpx

E-MAIL ENGLESKE BANKE GREŠKOM PROCURIO U MEDIJE Gospodarstvenici u panici zbog mogućeg izlaska iz EU?

Analiza o EU Bank of England greškom Ureda glasnogovornika dospjela u ruke urednika Guardiana

Velika Britanija od petka je uzdrmana novom krizom koju je razotkrio The Guardian. Naime, jednom od urednika – navodno pogreškom šefa za odnose s javnošću – proslijeđen je interni mail središnje britanske banke (Bank of England) u kojem se govori o jednom od najvažnijih projekata koje ta financijska institucija trenutno provodi: riječ je o analizi mogućih financijskih i ekonomskih posljedica koje bi izlazak Britanije iz EU mogao imati po gospodarstvo te zemlje u budućnosti.

Završna faza
Nažalost, u samom mailu nije bilo navedeno ništa iz te analize, ali je sasvim jasno da je ona već u završnoj fazi: zbog toga se već i unutar Banke raspravlja kako je prezentirati javnosti. No, već je i ova vijest uzburkala duhove jer je pitanje organiziranja referenduma o ostanku Velike Britanije u EU bilo i jedno od ključnih pitanja nedavnih izbora na Otoku. Stoga su svi sada maksimalno naćulili uši kako bi doznali kakve su procjene središnje Banke, ugledne, formalno apolitičke institucije: jer, ako Banka zavapi da bi izlazak bio poguban, taj bi stav sasvim sigurno imao ozbiljne utjecaje na ishod referenduma: prema posljednjoj anketi koju je jučer objavio Sunday Times, 44 posto stanovnika je za ostanak u EU, a 36 posto za izlazak. Postoje naravno i ankete koje pokazuju da je većina za izlazak iz EU, ali mnogi mašu glavom jer su se predizborne ankete pokazale vrlo nevjerodostojne.

Reforma EU
Ako pak Banka zaključi da bi posljedice bile izdržive, tada bi novi/stari premijer David Cameron u ruke dobio nove argumente za pregovore s čelnicima drugih članica i Bruxellesom ( Jean-Claude Juncker upravo danas dolazi na pregovore s njim) oko svojih zahtjeva za reformom EU. I ne samo to, tada bi bitno lakše razgovarao i s čelnicima Škotske koji se i dalje protive izlasku iz EU.

Stoga je sasvim razumljivo da je krenula javna kampanja da se zaključci Banke što prije objave kako se s njima kasnije ne bi moglo politički trgovati i kako bi se uklonila bilo kakva mistifikacija. Iz Banke su pak pokušali minimizirati razinu cijelog skandala izjavom da će rezultati analize biti predstavljeni u “odgovarajućem trenutku”. Velika Britanija je u EU primljena tek 1973. godine budući da se bivši francuski predsjednik Charles de Gaulle do svoje smrti snažno protivio ulasku Otoka u kontinentalnu skupinu. I od samog ulaska u članstvo London se smatrao “trojanskim konjem” koji brani interese Washingtona, zamjeralo mu se da nikad nije bio spreman na stvarnu integraciju, za što se kao argument često izvlačio rabat na uplate u zajedničku kasu koji je iznudila Margaret Thatcher.

Ozbiljniji su problemi počeli uz donošenje Lisabonskog sporazuma, a posebno u doba krize kad je Bruxelles pokrenuo ideju kontrole bankarskog sustava i još jačeg utjecaja na financijske tokove.

Ekonomska korist
Što bi se pak moglo naći u izvješću Banke, vrlo plastično pokazuje izjava Paula Kahna, predsjednika Grupe Airbus za Veliku Britaniju koji je nedavno rekao: “Teško mi je povjerovati da bi postojao itko tko se bavi globalnim biznisom, a da bi mogao iskreno i jasno argumentirati da će postojati veće vrijednosti i ekonomske koristi izvan EU”. Dodao je još kako bi odluka o izlasku iz EU predstavljala prijetnju dugoročnim poslovnim planovima te kompanije na Otoku – a ona ondje zapošljava 16.000 ljudi.

Referendum bi se trebao održati 2017. godine (spominje se da bi mogao i ranije), a britanski je primijer Cameron rekao da će prije toga pokušati postići dogovor o reformama nakon kojih bi se, navodno, zalagao za ostanak u EU. Laburisti, koji su doslovce razbijeni na prošlim izborima pa sada nemaju ni političko vodstvo, podržat će referendum, ali uz kampanju za ostanak u Uniji.

Što London traži od EU
– protivljenje još jačoj integraciji, posebno na financijskom planu

– dogovori doneseni za eurozonu ne smiju se primjenjivati za ostale članice

– zaštita financijske industrije koju simbolizira City of London

– zaustavljanje imigracije, najava oštrih mjera, pa i oduzimanje zarade ilegalnim radnicima

– smanjenje utjecaja europskih pravila na britansku policiju i pravosuđe

Izvor: Jutarnji list/ZDanas