fbpx

IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE Korupcija, dugovi, stečajevi – Hrvatskoj prijeti bankrot

Njemački Bild am Sonntag osvrnuo se na Hrvatsku, odnosno na izvješće Europske komisije u kojemu je Hrvatska loše ocijenjena zbog sustavnog neprovođenja reformi i poražavajuće gospodarske situacije koja i dalje hara zemljom, javlja Fenix magazin. Bild piše kako se u dokumentu kojega imaju u posjedu upozorava na dramatičan razvoj situacije u najmlađoj EU članici.

Njemački medij navodi Hrvatsku i Grčku kao turističke favorite Nijemaca kada je u pitanju ljetovanje, no ističe kako su upravo te dvije države na rubu bankrota zbog lošeg političkog vodstva. “Zbog lošeg upravljanja, i Grčkoj i Hrvatskoj prijeti bankrot. Grčka će već u srpnju imati praznu državnu blagajnu, dok za Hrvatsku, koja je već dvije godine članica EU, Bruxelles predviđa crnu prognozu.”, piše Bild.

Pet dana stara povjerljiva analiza Europske komisije ističe kako se ekonomska situacija u Hrvatskoj drastično pogoršala, a navodi se i kako po pitanju pet od osam ključnih zadataka za smanjenje deficita nije učinjeno skoro ništa.

bildokument4444

Hrvatska kriza tema sastanka na vrhu u lipnju

Kao glavne propuste Bild naglašava slab i neučinkovit nadzor nad državnim proračunom, praksu odlaska u prijevremene mirovine, izostanak mjera za poticanje ekonomije te tromost trgovačkih sudova u finaliziranju stečajnih postupaka.

Hrvatska gospodarska kriza bit će tema sastanka na vrhu u Bruxellesu koji će se održati 25. i 26. lipnja.

Čeka se na odluku Ustavnog suda o Sanaderu

Do polovice lipnja trebala bi biti poznata i odluka Ustavnog suda o slučaju Sanader, odnosno hoće li proces protiv bivšeg premijera biti pokrenut iznova

Čelnik parlamentarnog odbora za gospodarstvo njemačkog parlamenta Peter Ramsauer, član CSU-a, rekao je za list da je odluka Ustavnog suda o Sanaderu dobra prilika da Hrvatska pokaže da ozbiljno shvaća vladavinu prava.

Nakon više poziva iz Europske komisije, Hrvatska sada može konačno pokazati da je država koja ozbiljno shvaća vladavinu prava, rekao je Ramsauer, dodajući da je vladavina prava “važna za hrvatsko gospodarstvo, i sve one koji žele ulagati u Hrvatsku”.

Bild am Sonntag je najtiražniji njemački tabloid, a članak o Hrvatskoj ilustrirao je idiličnom fotografijom hrvatske obale ispod koje piše: “Hrvatska ima fantastičnu obalu i ružnu bilancu. Budući da se reforme ne provode, 4,3 milijuna hrvatskih građana tone u sve dublju krizu.”

Izvor: Index.hr/ZDanas