fbpx

MILANOVIĆEV NOVI MODEL RAZVOJA Ne trebamo više nove autoceste i stanove, nego ulaganja u kvalitetu

Hrvatska je ušla u razdoblje novoga razvojnog modela koji se oslanja na konkurentnost i produktivnost, a ne više na goleme javne investicije u infrastrukturu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Vlade Zoran Milanović na Vladinoj konferenciji Invest HR.

“Imamo novi razvojni model, ne trebamo više stotine kilometara novih autocesta i tisuće novih stanova, nego ulaganja u kvalitetu”, kaže Milanović.

Ono što je, po njegovim riječima, obilježilo hrvatsku ekonomiju krajem prošlog i početkom ovog stoljeća pubertetski je princip, temeljen na snažnom priljevu kapitala za potrošnju i uvozu.

No, to može svatko i to ne može biti prednost, ustvrdio je Milanović. Umjesto toga, kazao je, sad je vidljiv industrijski oporavak temeljen na produktivnosti i izvozu.

Kako bi taj novi model opstao, Milanović ističe da mu trebaju stabilnost i mir, stabilan demokratski ustroj, fiskalna odgovornost i ekonomska kompetentnost.

Govoreći o imidžu zemlje, Milanović je rekao da je Hrvatska po stupnju informatizacije javne uprave jedna od najnaprednijih europsklih zemalja. Ocijenio je da na imidž utječe i otvorenost zemlje, spomenuvši u kom kontekstu irski referendum o istospolnim brakovima.

Uz celebritye, među najvećim zagovornicima mogućnosti sklapanja istospolnih brakova u Irskoj, kazao je, bile su korporacije, koje su u toj pozitivnoj odluci vidjele šansu za unapređenje imidža te zemlje. Kaže i da je Hrvatska, prema stupnju zaštite gay populacije, četvrta ili peta u Europi.

“Mala smo zemlja i moramo biti otvoreni, ne možemo biti zakopčani, rigidni i zatucani, naročito u turizmu”, rekao je Milanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, kazao je da je Hrvatska definitivno povoljnija ulagačka destinacija nego prije par godina.

Ona, po njegovim riječima, ima stabilan politički sustav, dio je europskog tržišta i ima kvalitetnu radnu snagu, industrijsku tradiciju, očuvanu prirodu i dobru infrastrukturu. Hrvatska bi, kaže Grčić, morala godišnju investicijsku aktivnost dovesti barem do 25 posto BDP-a.

U budućnosti, dodaje, treba povećati udio privatnih investicija nauštrb javnih.

Investitorima je poručio da u Hrvatskoj više nema prostora za dizanje poreza. “Otpočeo je novi, nezaustavljivi investicijski val koji će biti pokretač ekonomskog oporavka”, istaknuo je Grčić.

Čelnik Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, pak, izvijestio je da interes ulagača za Hrvatsku raste te da Agencija trenutno prati 120 investicijskih projekata. Zaključio je da je situacija bolja nego prije, ali da valja još puno raditi kako bi rezultati bili i bolji.

Na konferenciju pod nazivom “Invest HR” Vlada domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici predstavlja investicijske mogućnosti i potencijale Hrvatske s naglaskom na investicijske projekte u industriji i turizmu.

Kroz konferenciju se želi pokazati da je Hrvatska danas bolja investicijska destinacija nego prije tri godine, da je pristup investitorima strukturiraniji i transparentniji, da ih se sluša te da se sustav i investicijska klima unapređuju temeljem njihovih primjedbi.

Kroz dvije panel rasprave, posvećene investicijama u industriji te investicijama u turizmu, bit će predstavljene Vladine mjere i programi koji su izravno utjecali na poboljšanje uvjeta poslovanja i investiranja u Hrvatskoj s ciljem jačanja investicijskih aktivnosti domaćih i stranih tvrtki, a svoja će iskustva iznijeti i predstavnici inozemnih tvrtki koje su u Hrvatskoj investirale upravo u tim područjima.

Investicije u industriju i turizam dva su ključna područja na kojima će biti fokus konferencije. Stoga će biti dodijeljena i priznanja najuspješnijim investitorima u Hrvatskoj na području industrije i turizma, a uz njih i priznanja za najbolju poduzetničku zonu te za najbrže izdavanje dozvola gradnje.

Izvor: Jutarnji list/ZDanas