fbpx

SIMULACIJA BITKE S RUSIJOM NATO pozvao i našu vojsku, nikad nismo na vježbu u inozemstvo poslali toliko vojnika i tehnike!

Ovo je poruka Rusiji da je protuzakonita okupacija Krima, kaže američki general Hodges

Na američkom vojnom poligonu u Hohenfelsu u Njemačkoj u tijeku je najveća ovogodišnja vojna vježba NATO-a “Combined Resolve IV”, u kojoj sudjeluje 4700 vojnika iz 13 članica NATO-a i tri partnerske zemlje, a među njima je Hrvatska. Na vježbi sudjeluje nekoliko stotina američkih vojnika iz 1. američke oklopne brigade koji će biti razmješteni u baltičke države i Poljsku kao pomoć od odvraćanja eventualne ruske agresije.

“Ovo je poruka Rusiji. Na NATO-ovu summitu u Walesu 28 zemalja složilo se da je ruska okupacija Krima protuzakonita i da je u 21. stoljeću neprihvatljivo silom mijenjati međunarodno priznate granice. Kao Savez moramo biti sigurni da smo se spremni boriti zajednički i suprotstaviti agresiji”, kazao je novinarima američki general Ben Hodges najavljujući vježbu koja traje od 18. svibnja do 6. lipnja.

150 tenkova u zemljama
Ova vježba dio je operacije “Atlantic Resolve”, u sklopu koje američka vojska namjerava razmjestiti oko 150 tenkova i oklopnih vozila u više europskih zemalja članica NATO-a, a cilj je uvjeriti baltičke zemlje i Poljsku, zabrinute zbog ruskih manevara u Ukrajini, da je NATO uz njih.

Abrams i Piranha
Američka vojska u Njemačku je dopremila tenkove Abrams, oklopna vozila Piranha, terenska vozila Humvee, helikoptere Apache AH-64 i svu silu druge tehnike. A kako ne bi bilo dileme tko je neprijatelj, s druge strane na poligon je dopremljeno više ruskih tenkova i druge ruske tehnike kako bi vježba bila što realističnija.

Hrvatska vojska na vježbu u Njemačku poslala je čak 14 borbenih oklopnih vozila Patria, dva kamiona MAN, tri kontejnera s opremom te čak 150 vojnika. Nikada u svojoj povijesti Hrvatska nije na vježbu u inozemstvo poslala toliko vojnika i tehnike. Na vježbu su otišli pripadnici 3. motorizirane satnije Tigrovi. Patrije su u Zagrebu ukrcane na vlak i upućene u Njemačku. Naša satnija je u Njemačkoj pridružena bojni američke vojske s kojom sudjeluje u vježbi.

Kako neslužbeno saznajemo, američki vojni zapovjednici tražili su upravo hrvatsku motoriziranu satniju da ojača jednu njihovu bojnu jer su izuzetno zadovoljni kvalitetom i spremnošću hrvatskih vojnika.

Sve platio SAD
Stoga je SAD platio Hrvatskoj sve troškove transporta. Osim sudjelovanja na vježbi, Hrvatskoj je ovo i odlična prilika za uvježbavanje brzog razmještanja snaga. Vježbu organizira Zapovjedništvo za združenu obuku američke vojske, a cilj Amerikanaca je jasan – s europskim saveznicima uvježbati zajedničko djelovanje i interoperabilnost na terenu. U sklopu vježbe bit će uvježbavano zajedničko djelovanje u uvjetima protupobunjeničkog djelovanja, borba protiv improviziranih eksplozivnih naprava te integracija svih vrsta naoružanja. “NATO mora biti jedinstven dok Rusija ‘pokušava zastrašiti’ svoje susjede”, jasno je poručio Hodges.

Izvor: Jutarnji list/ZDanas