fbpx

Studentski projekt „Kontra krize“ : Misli globalno, djeluj lokalno!

Dana 21. svibnja 2015. godine u 18:00 sati u Svečanoj dvorani Staroga kampusa Sveučilišta u Zadru održao se studentski projekt Kontra krize u organizaciji studenata 1. godine diplomskog studija Poduzetništvo u kulturi i turizmu, Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. U sklopu ovog projekta studenti su ugostili uspješne poslovne ljude koji su svojim radom pokazali kako kriza nije samo nepremostiva prepreka, već isto tako i prilika koju treba znati iskoristiti.

Cilj projekta je prikazati sugrađanima i kolegama vedriju gospodarsku stranu Hrvatske kako bi ih motivirali te pobudili u njima poduzetnički duh. Nakon uspješno održanih dvaju okruglih stolova, uslijedio je i treći okrugli stol koji su moderirale studentice Marija Gale i Anabela Memišević. Tematika trećeg okruglog stola obuhvatila je krilaticu: „Misli globalno, djeluj lokalno!“, o kojoj su raspravljali gostujući predavači: voditeljica projekta B.hive iz udruge „Eko-Zadar“, Taida Garibović, zatim voditelj projekata RCS i ITC iz pulske udruge „Start-Up“, Amel Hadžipašić, predsjednica studentske udruge „Poduzetnici bez granica“ iz Osijeka, Ana Čobanković te voditeljica projekta Coworking Zadar, Renata Marušić.

Ana Čobanković kao predsjednica studentske udruge „Poduzetnici bez granica“ koja okuplja oko 30-ak članova predstavila je ciljeve koje su do sada uspješno realizirali kroz promicanje poduzetničkog načina ponašanja te razvijanja vještina i znanja članova studenata. Pojedini projekti značajne važnosti su: Globalni tjedan poduzetništva, Europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva te EWoB Business Hackathon. Udruga pruža mogućnost studentima za iskorištavanje potencijala kojima raspolažu, a koji ne dolaze do izražaja u masi, osobito na brojčano velikim Sveučilištima. Mogućnosti i kompetencije koje se stječu djelovanjem u udrugama, odnosno kroz volontiranje, donose brojne prednosti i vještine te bi ih svaki student trebao iskoristiti kroz svoj studij, zaključila je mlada i aktivna predsjednica studentske udruge “Poduzetnici bez granica”.

Iz Udruge “Eko-Zadar” okupljenima se obratila voditeljica projekta B.hive: ujedinjene organizacije civilnog društva za razvoj ljudskih potencijala, Taida Garibović koja je predstavila ideju projekta te njegovo značenje za cjelokupno društvo. Glavni cilj projekta, naglašava Garibović, usmjeren je ka osnaživanju uloge organizacija civilnog društva u poticanju rasta zapošljavanja i razvoju ljudskih potencijala u Zadarskoj županiji. Projekt je započeo s provedbom 23. listopada 2013. godine u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja” iz ESF Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala. Trajanje projekta obuhvaća 20 mjeseci te mu je ukupna vrijednost 187.358,07 EUR, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda financira 93,92%, tj. 175.968,07 EUR. Osim toga, voditeljica projekta naglasila je okupljenima važnost iskustva i znanja u pisanju projekata, osobito onih koji povlače sredstva iz EU fondova.

Udruga „Start-Up“ iz Pule mnogima je poznata po dva značajna projekta: Istrian Tourism Competition (ITC) i Regional Case Study (RCS), a njihov idejni začetnik i voditelj, Amel Hadžipašić bio je ujedno gostujući predavač na okruglom stolu koji je predstavio kako se kroz rad udruge uspješno povezuju studenti te mladi nezaposleni s poslodavcima u cilju podupiranja zapošljavanja te razvoja idejnih pothvata. Amel je naglasio važnost volontiranja, osobito kroz djelovanja u udrugama što često uključuje pisanje mnogobrojnih projekata koji kasnije donose korist prilikom zapošljavanja, ali i razvoja karijere.

Okrugli stol je ovaj puta bio „obojan“ dolaskom voditeljice projekta Coworking Zadar, Renate Marušić koja je uputila okupljene u karakter samoga projekta čiji je cilj potaknuti poduzetništvo i samozapošljavanje te povećati konkurentnost mikropoduzetnika. Također, gospođa Renata je prikazala i važnost projekta za razvoj lokalne zajednice jer će se poboljšati usluge podrške za male i srednje poduzetnike. EU projekt Coworking Zadar financiran je iz programa IPA Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013., a ukupna vrijednost projekta veća je od 5,1 milijun kuna, uz 85% sufinanciranja. Na samom kraju, voditeljica projekta Coworking Zadar, potaknula je okupljene na volontiranje te naglasila važnost, ne samo pisanja projekata koji osiguravaju izvore iz EU fondova, nego i njihovu konačnu realizaciju koja nerijetko nailazi na brojne poteškoće, stoga, treba biti uporan i svakim danom dodatno se usavršavati u znanju i iskustvu.

Treće događanje je, također, potaklo interaktivnost, ali i zanimanje publike koja je sudjelovala svojim pitanjima i komentarima, a sljedeće predavanje u sklopu studentskog projekta Kontra krize zakazano je za 28. svibnja na lokaciji Starog kampusa (Svečana dvorana).

Treće događanje ovog studentskog projekta podržali su brojni sponzori: Zadarska županija, Solaris Beach Resort, Terra Travel Agency, TZ Grada Zadra, Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, Marina Dalmacija, suvenirnica Mirta, suvenirnica Lavanda, prodavaonica gastro suvenira Croatia, suvenirnica Chez moi Paris, restoran Pašta-svašta, restoran Skoblar, restoran Amore, restoran Groppo, restoran Kod Stipe, restoran Lungo Mare, konoba San Antonio, caffe bar Barka, Novi Caffe, cvjećarnice: Liatris, Kala, Sarita, Florentina, Flora, Vina Bibich, OPG Vozdecki.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas